Hobby: Meteorologia Pomógł: 57 razy Wiek: 24 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 5210 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 14 Listopad 2021, 17:46
Przy drodze z Katowic do Warszawy, właśnie za Radomskiem znajduje się Hotel Górski i zawsze mnie rozwalała ta nazwa tyle kilometrów od gór, a tu się okazuje że nazwa całkiem trafna
Hobby: Meteorologia Pomógł: 16 razy Wiek: 26 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 3901 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 14 Listopad 2021, 18:16
PiotrNS napisał/a:
myślałem że z Kasiny Wielkiej Tatry pewnie widać już bardzo wyraźnie
Już Czarny Dział zasłania - o Śnieżnicy nie wspominając Poza tym jeszcze na południe od tych przeszkód są Gorce.
_________________ 1 czerwca o północy rozpoczęło się lato meteorologiczne. Jego ostatnim dniem będzie 31 sierpnia.
Gdyby ktoś mówił, że jednego i prawdziwego Boga, Stwórcę i Pana naszego, nie można poznać ze stworzeń w sposób pewny z pomocą naturalnego światła rozumu ludzkiego – niech będzie wyklęty. - Sobór Watykański(1870)
"Pismo św. bez autorytetu Kościoła ma rangę równą bajkom Ezopa." - kardynał Stanisław Hozjusz (O powadze Pisma św., s. 210)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 8 razy Wiek: 24 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 8367 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Listopad 2021, 14:43
PiotrNS napisał/a:
Bartek, kilka razy widziałem piękne fotografie Tatr na tle portu lotniczego w Balicach, między innymi w maju. To musi być świetny punkt widokowy, kiedy widać tyle przyrody, a do tego majestatyczne stalowe ptaki lądujące w pobliżu
W sumie w linii prostej od lotniska do granicy polsko-słowackiej (i polsko-czeskiej również, ale to jest trochę większa odległość) jest niedaleko, można analogicznie czy podobnie porównywać położenie Oświęcimia względem Beskidu Śląskiego (na południe od Zwardonia, okolice Rycerki Dolnej i Górnej), bo z samego miasta Kraków już jest na wprost (tzn. północ-południe) dłuższa linia do granicy (nie wiedzie do Jabłonki czy Chyżnego tylko za Zakopane).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 5 Grudzień 2021, 01:14, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 52 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 9489 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz
Wysłany: 4 Grudzień 2021, 22:41
Nie spodziewałem się, że z góry, którą codziennie widzę przez okno i którą zdobyłem na rowerze, widać Ukrainę Oddalony o 210 km Stoj został uchwycony - teraz będzie mnie kusiło, żeby udać się na Radziejową przy mroźnej i bezchmurnej zimowej pogodzie i samemu spróbować
Muszę też nadrobić zaległości z mojej ostatniej wycieczki na Radziejową 22 sierpnia. Wtedy niestety nad Tatrami kłębiły się już chmury i było je widać tak sobie.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum