Hobby: Większość z wymienionych Pomogła: 29 razy Wiek: 27 Dołączyła: 17 Maj 2022 Posty: 682 Miejsce zamieszkania: Kraków
Wysłany: 6 Czerwiec 2022, 14:02 Czytnik ebooków vs książki
Jak w temacie: co myślicie o czytnikach e-booków? Czy to naturalna kolej rzeczy, że nawet książki są digitalizowane? Czy zabija to "normalne" czytanie książek? Oczywiście w obydwu sytuacjach są plusy i minusy. Z pewnością takie czytniki są bardziej poręczne, lekkie i są bardziej mobilne ale z drugiej strony, trzeba je ładować co jakiś czas jak każdy sprzęt elektroniczny i potrafią być zawodne. Z kolei książki mają swój klimat z każdą przewróconą kartką (uwielbiam zapach nowych książek) no i wiele z nich ma ciekawe okładki, które świetnie wyglądają w domowej biblioteczce ale za to minusem jest to, że są niekiedy opasłymi tomami, ciężkimi i mało poręcznymi na przykład w podróży.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 8 razy Wiek: 24 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 8367 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 7 Czerwiec 2022, 01:17
Czytniki to fajny wynalazek, do których zalet zalicza się pewnie również adaptacja wyboru czcionki. Wszyscy zaprawieni w bojach czytelnicy nie muszą obawiać się o swój wzrok, bo mogą raczej powiększać (lub pomniejszać) rozmiar liter, aby proces czytania był dla nich wygodny. Uważam, że taka innowacja ma swój sens, bo w końcu świat z roku na rok staje się coraz bardziej elektroniczny. Nie wiem tylko czy nowomodne ekologiczne gadaniny nie zaburzą tego cyklu (lub właściwie procesu).
Książki w papierowej oprawie też mają swój urok, ale w obecnych czasach wydaje mi się, że jak trzymam taką "cegiełkę" w dłoni, to widzę tylko treści na jej temat (także jak jestem po przeczytaniu takiej publikacji, to robi się trochę nudno i smutno) , zaś w pamięci cyfrowego urządzenia, gdzie mogę przechowywać masę plików, to zaciera mi się ta granica. No i ja sam najlepiej nie dbam o książki- bywam na ogół osobą nieuporządkowaną- zagięte rogi, czy pomięte niektóre kartki to raczej mój standard po dłuższym kontakcie z takim dziełem literatury.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 52 razy Wiek: 23 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 9489 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz
Wysłany: 13 Sierpień 2022, 22:39
Zdecydowanie wole książki, moim zdaniem są niezastąpione Raz to ta szczególna przyjemność, przewracanie kartek, zapach, ilustracje itp. Dwa, to (moim zdaniem) większa wygoda, niewpatrywanie się w żaden ekran. Czytniki rzeczywiście mają tę zaletę, że są bardziej mobilne, ale można znaleźć także wiele ciekawych pozycji książkowych o mniejszych gabarytach, które bez problemu zmieszczą się do plecaka czy torebki
Dla mnie duże znaczenie ma także walor estetyczny - nic w domu nie zastąpi widoku ładnego, starannie ułożonego księgozbioru na półce czy regale
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum