Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Listopad 2022, 00:07
Nom, prognoza jest ciekawa. Ale na swój sposób trochę odczuwam ulgę, że mnie za bardzo nie dotyczy , przynajmniej jak patrzę na sam początek (pierwsze 3-4 dni), bo w dalszym ciągu sytuacja pewnie ułoży się podobnie.
Może mam spaczone wyobrażenia, ale ostatnio tak zacząłem sobie myśleć, że (no z dwojga złego dla zimnolubów i zimofili) większa zima jest jak temp. nocne spadają poniżej 0 C (nawet jak w ciągu dnia słońce się pokazuje, a temp. wynosi ok. +10 C lub jeszcze więcej), niż jak całodobowo temp. trzyma po 2-5 C, niebo jest pochmurne i/lub pada deszcz. Cała potęga średniej dobowej tkwi tak naprawdę obecnie w temp. nocnych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27316 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Listopad 2022, 04:05
Na miejscu kmroza zamiast jarać się temp. około zera i chlapą to bym liczył na prawdziwą zimę w styczniu i lutym, a tak to pewnie strefówka wtedy będzie xd
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8319 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 24 Listopad 2022, 08:16
FKP napisał/a:
Na miejscu kmroza zamiast jarać się temp. około zera i chlapą to bym liczył na prawdziwą zimę w styczniu i lutym, a tak to pewnie strefówka wtedy będzie xd
U mnie ponad tydzień temu też miał być tylko 2 dni całodobowy mróz a jest już dzisiaj 8-my dzień z całodobowym mrozem więc nigdy nic nie wiadomo. A prawie 10 mm opadu śniegu może sporo spaść przy minusowej temperaturze.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38267 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 24 Listopad 2022, 13:46
W poprzednich nawet nie listopadach, a grudniach (włącznie z dałpudru) bym się dał pociąć za takie warunki, jakie mam teraz, a dzisiaj mimo to, czuje niedosyt. Pewnie dlatego, że niemal każdy model, bez najmniejszego wyjątku dawał te 10cm, a tymczasem są tylko 4cm i sporo czarnych ulic (nad ranem były biały, ale je zasypali białym gównem, tj solą)
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Jeszcze jesień, zarówno kalendarzowa jak i astronomiczna, a nawet meteorologiczna, a za oknami biało i wciąż pada drobny śnieg. W listopadzie bywa i tak.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Listopad 2022, 10:51
Po niedzieli "za ciepło" już raczej być nie powinno. Przeczuwam, że przynajmniej do Barbórki lub Mikołajek potrzyma suchy wyż (masy powietrza polarnego kontynentalnego), który może (lub nie musi- na wskutek rozwoju zamgleń czy mgieł ten proces będzie raczej utrudniony) przynosić temp. przez 0 C (po 2-4 C w pełni dnia, tyle samo ale na "-" w nocy). Mimo prawdopodobnej "spokojniejszej" pogody jednak okresów pochmurnych może znaleźć się całkiem sporo.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum