Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Oceny miesięcy 2025 roku
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Luty 2025, 13:36   Oceny miesięcy 2025 roku

Styczeń 2025 - Miesiąc, którego od znalezienia się na dnie uratowały dwa piękne weekendy (przedłużone) i ogólnie sumarycznie przyzwoita, choć absolutnie nie robiąca szału pierwsza połowa. O ile epizod z 3-6.01 był bardzo marny śniegowo, a w centrum wawy to miejscami wręcz nie było ciągłej pokrywy, to w dniach 11-12.01 naprawdę solidnie sypało i tylko brak zmrożonego gruntu i temperatura na poziomie +0.1/+0.5 stopni sprawiła, że nie mieliśmy jakichś wielkich pokryw, ale mimo to przez 4-5 dni trzymała naprawdę ładna zima. Niestety na tym ewidentny koniec, druga połowa była zdecydowanie najgorszą ever (brak deszczu i wichur na powrót przestaje być dla mnie pocieszeniem, nie przy aż takim patolstwie). O ile do 24.01 była to po prostu nudna stypa, którą wręcz można było docenić za apatolstwo i kilka chłodniejszych dni, na czele z 19.01, kiedy mgła trzymała cały dzień, to od 25.01 zaczęło się coś, o czym chciałbym na zawsze zapomnieć :zygacz: Koncówki stycznia 2002 i 2016 to przy tym horrorze naprawdę pikuś :help:

Ocena 3/10. Kusiło dać więcej, ale mi i paru innym użytkownikom najbardziej zależało na przełamaniu tych jebanych patolstw, a to w styczniu nie wyszło. Jeszcze gdyby to były 2-3 dni - zrozumiałbym. Ale nie kurwa okrągły tydzień

Luty 2025 - Miesiąc ten jeszcze się nie skończył, więc żeby mnie nie "pokarało" to póki co zaniże jego ocenę. Na pewno dużą wadą tego miesiąca jest jego suchość, czego efektem były bardzo mierne wyniki śniegowe - a do 13.02 on chyba w ogóle nie występował. Faktem pozostaje jednak, że póki co jest to miesiąc totalnie apatolski i praktycznie w całości mroźny - póki co zaburzają go jedynie dni 4-6.02 i niestety prawdopodobnie na tym nie koniec. Pojedyncze dni z ładnymi opadami śnieżnymi, które umiały chociaż przejściowo zabielić wszystkie powierzchnie, też są na spory plus - na ile się orientuje po kamerkach i zeznaniach znajomych, to w zasadzie prawie codziennie w dniach 14-19.02 pojawiały się jakieś opady, które przynajmniej na chwilę zabielały uliczki i zmuszały służby do psychosolenia. Niestety jednak mamy problem z trwałością takich opadów, a także z mocnym już słońcem, które w mig potrafi doprowadzać do parowania takiego pudru. Niestety ten miesiąc mnie też przekonał do tego, że zmrożony grunt nie jest remedium na wszystkie problemy, a jedynie co, to może trochę ułatwić sprawę, odnoszę również wrażenie że słynny 4.02.2023 wynikał bardziej z samego słońca i psychosolenia, niż niedomrożenie gruntu. Największą wadą tego miesiąca pozostaje jednak zapowiadane ocieplenie na ostatnie 5 dni, które jeszcze nie wiem jakie będzie - zakładam póki co, że stosunkowo silne, ale nie jakieś patolskie.

Ocena 4/10. Naprawdę chciałbym dać więcej, bo doceniałem przełamanie nie tylko lutego, ale i jego drugiej połowy, na której tak nam zależało. Ale problem w tym, że to jest tylko przełamanie termiczne i podobnie jak z listopadem ma wymiar bardziej symboliczny - choć o dziwo zauważyłem, że "zwykli" ludzie też "doceniają" trwający mroźny czas. Ocena ma szansę wzrosnąć jeśli a) nocne mrozy w najbliższych dniach będą rzeczywiście silniejsze, niż mówią to modele, a przy tym za dnia nie będzie gorzej lub b) zapowiadane ocieplenie jeszcze bardziej osłabnie i nastąpi jego wyraźne odcięcie jeszcze w lutym albo c) zdoła wystąpić w tym lutym jeszcze opad śniegu, który da radę zrobić pokrywę śnieżną na dłużej niż 24h (nieważne kiedy)

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 20 Luty 2025, 21:53   

kmroz, Pierwsza połowa stycznia faktycznie mogła napawać pewnym optymizmem, zresztą no u mnie ku wielkiej radości woźnego i jego wiadomo czego ;) ;) ;) udało się zachować względnie dobrą i ciągłą pokrywę praktycznie do końca przedostatniej pentady, a tajające resztki to były niemalże do końca (to przez specyficzny mikroklimat i wyżynne położenie oczywiście) No niestety im dalej na NE było gorzej , 3/10 u Ciebie to moim zdaniem i tak bardzo łaskawa ocena, choć no też obiektywnie trzeba oddać, że jak na tak wysoką anomalię to niestety mogło być gorzej, zresztą no właśnie ten luty jest dobrym przykładem właśnie w totalnie drugą stronę- kiedy to termicznie jest w porządku, ale niestety znowu coś nie idzie w parze. To jest właśnie największy problem tej zimy, że totalnie nie jest w stanie jedno z drugim się sparować. Na N/W jest pod tym względem lepiej i tam to faktycznie ten miesiąc może robic dobre wrażenie, a wręcz jest czym wybijającym się na tamte standardy na wyraźny plus. Niestety dość kiepsko to wygląda w naszych górach, zwłaszcza w Bieszczdach :zygacz:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Luty 2025, 22:05   

Ta zima jest przede wszystkim bardzo sucha, w ubiegłym roku o tej porze miałem bagno na wjeździe, a teraz skuta Sahara. Trawnik też się wylogował przez te mrozy, dlatego fiutemu dam może 2/10, bo jednak nie miał wcale śniegu no i mrozy były niepowalające, powalająca za to była ich trwałość, a tym samym nuda pogodowa i przyrodnicza :zygacz:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 20 Luty 2025, 22:14   

jorguś, nie no mimo wszystko te 3/10 to raczej oczywista ocena i zejście niżej byłoby już conajmniej dziwne, bo jednak na 5 poprzednich styczniów (2020-2024) aż 3 były gorsze. 2020 wiadomo, ale i 2022 z uwagi na totalną #suabość tych nawet mroźniejszych okresów, a 2023 jednak za to, że już 24h po opadach nie było mowy o ciągłej pokrywie. Przeraźliwe patolstwo w styczniach 2022-2023 też wystąpiło, tylko jednak w okresie, w którym nie jest ono aż tak szokujące (jakoś te końcówki stycznia miały więcej szczęścia niż jakikolwiek inny okres zimy...) W XXI wieku moim zdaniem za gorsze należy też uznać 2015, 2008 i z uwagi na ilość patolstwa też niestety 2007.

No i niestety muszę przyznać rację, że mamy pecha tej zimy do opadów, nie licząc 16-17.12 i 11-12.01, to ta zima to dosłownie ich brak, bądź ilości śladowe/lokalne. Styczeń i grudzień zostały klaunowo uratowane przez te dwudniówki, luty póki co jednak nie i zobaczymy czy ostatni tydzień to zmieni :lol:

A ten luty to wgl marnowanie potencjału okropne :help:

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Wysłany: 20 Luty 2025, 22:15   

Swoją drogą ten miesiąc będzie chyba pierwszym miesiącem z ujemnym znaczkiem anomalii zimą od grudnia 2021 r xd

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Wysłany: 20 Luty 2025, 22:24   

Najbardziej szkoda, że znowu drugi rok z rzędu mocno w lutym poturbowane są obszary górskie. Rok temu przez wynaturzoną przerażającą patologię, w tym roku po prostu przez brak opadów, ale no niestety tutaj to i grudzień i styczeń też się nie popisały no i jednak ta końcówka stycznia...Aczkolwiek w sumie to ciekawi mnie ostateczny odbiór zimy przez cywili, myślę że będzie jednak mocno użależniony, raz od miejsca zamieszkania, bo no wiadomo że inaczej oceni jakiś nastolatek z SW, który np realnie pamięta dopiero cokolwiek po 2013 r, a inaczej jakiś Janusz z Podlasia xd

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 20 Luty 2025, 22:24   

Mnie tam cieszy suchość obecnej zimy- m. in. nowego obuwia nie trzeba będzie co rok kupować. ;-) A na większe opady przyjdzie czas, gdy temp. osiągną sprzyjający ku temu poziom oraz parowanie się zwiększy. ;-) Na razie każda porządna ulewa czy śnieżyca pozostawi po sobie pamiątkę w postaci wielkiego błota na łąkach. ;-) Ludziom mającym w promieniu kilkuset m tylko beton (więc głównie mieszkańcom serc większych miast) nie zrobi ta okoliczność za dużej różnicy, dla mnie mającego polanę na wyciągnięcie ręki nie pozostaje ta kwestia bez znaczenia. ;-)

W zasadzie rzeczywiście z takich powiewów zimy chyba tylko ten po 3 Królach należał do widowiskowych w pełnym wymiarze (przynajmniej u mnie), mimo że średnia dobowa wyszła wyższa niż w część dni obecnego lutego. ;-) Reszta ochłodzeń w bieżącym sezonie rzeczywiście łagodnie przebiega (tzn. są dnie z niskimi średnimi dobowymi, zwłaszcza w lutym, ale codziennie można na plus minus 0 C w ciągu dnia liczyć) i mi w zasadzie obecny stan rzeczy jest tylko na rękę. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 20 Luty 2025, 22:26, w całości zmieniany 1 raz  

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Wysłany: 20 Luty 2025, 22:25   

Bartek617, no ta zima jest właśnie tak najbardziej skrojona pod Twoje preferencje xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 20 Luty 2025, 22:33   

jorguś, to co ratuje tę zimę w moim regionie (w kwestii pamięci), to szczęście do weekendów w 1 połowie stycznia. I może te Walędrinki, które jednak jakoś się zawsze pamięta :lol:

A patrząc ogólnie, to bardzo dobrą robotę zrobił ten Litworowy Kocioł, wiadomo jaka to jest manipulacja i że nie ma to żadnej wartości statystycznej, ale info poszło w świat :lol: Trochę to samo, co z Pyrzowicami w styczniu 2017, które były porównywane do rekordu Muchowca :lol:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 20 Luty 2025, 22:44   

kmroz, Jedyne co padło, to antyrekord poziomu dziennikarstwa xd

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Odpowiedz do tematu