Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Czerwiec 2025, 21:42
Do przesilenia różnie może być, ale dalsza część pewnie z czasem nie będzie najwyższą wiązką Pod koniec czerwca temp. rzędu +25 C (chociażby odnotowane na 2 godziny, a nie ciągnące się przez pół dnia) to już są naprawdę przeciętne wartości, nie wiem ile tu można oczekiwać W 1 poł. czerwca czy w 2 poł. maja taką samą normą są okolice +20 C w szczycie
Póki co w miarę jasno sytuacja wygląda na kolejne kilka dni, później jeszcze może różnie się potoczyć
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 16 Czerwiec 2025, 21:47, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Czerwiec 2025, 21:49
No ale prawda jest taka że średnie temp. powietrza wciąż statystycznie rosną Szczyt nie jest osiągany w trakcie maja, tylko gdzieś na przełomie lipca-sierpnia
Ja się na serio wolę nie sugerować wiązkami na dalszy czas niż 7 dni, bo według niektórych z nich jakieś 3 tygodnie temu, to w 1 poł. czerwca miało być ciężko o dzień z temp. wyższą niż +20 C
Z wartościami nocnymi wiadomo, zestawienia przesadzały w drugą stronę
W kwestii opadów nie miałbym nic przeciwko, jakby pojawiały się co najwyżej jakieś niemrawe mżawki, jak w dniu dzisiejszym, a tak ogólnie to by było słonecznie i sucho Pierwszy tydzień czerwca zafundował naprawdę miesięczną dawkę atrakcji (zamiast 1-2 dni co tydzień najlepiej było złapać byka za rogi i wrzucić praktycznie każdy nieciekawy pogodowo dzień od razu)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 16 Czerwiec 2025, 22:06
kmroz napisał/a:
te twoje teorie są czasami tak bardzo od czapy, że nawet nie wiadomo co na to odpisać
Co mogę napisać- sam siebie czasami nie rozumiem Podobno to cecha wielkich umysłów, ale wiadomo, jakieś wyjątki od reguły się znajdą, kto wie czy ja jego nie stanowię
To znaczy, chciałem napisać, że z pewnością nie stanowię
Wysłany: 17 Czerwiec 2025, 01:31
No w sumie liczę na jeszcze jakieś przedłużenie wyższych temp., ale wtedy nawet nie prowadzę specjalnie porównań Kibicuję po prostu wyższym wiązkom, ale nie oczekuję zabójczo wysokich średnich
Jak wspominałem dla mnie już lepsze są wyższe temp. dzienne niż nocne w trakcie wakacji (choć jeśli chodzi o wysokość dziennych, też nie jestem za stabilnym poziomem 25-30 C, a bardziej 20-35 C czy 15-40 C), więc kandydatów na rekordzistów nie znajdzie się w takich okolicznościach zbyt wiele
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 17 Czerwiec 2025, 10:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum