Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 27 Wrzesień 2025, 23:27 Czy odpowiada Tobie szerokość geograficzna Polski?
Jak w ankiecie. Mnie nie odpowiada, jesteśmy zdecydowanie za daleko na północ Optymalnie byłoby tak obniżyć nas do 44-39*N, wtedy by zniknął problem nadmiernej ciemności w zimie i nadmiernej jasności w lecie
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Wrzesień 2025, 01:02
Biorąc pod uwagę okoliczność, co się lubi dziać w pogodzie w trakcie wakacji, raczej wolałbym mieć dzień podobnej długości jak obecnie, jeśli nawet nie dłużej Zimą wiadomo lepiej z kolei byłoby również zyskać na czasie, jeśli chodzi o odległość między wschodem a zachodem słońca, no ale równość w czasie trwania dni i nocy musi niestety koniec końców panować...
Położenie geograficzne jak dla mnie jest stosunkowo optymalne, chociaż nie wiem czemu, ale w sumie bardziej mnie ciągnęłoby na północ, tj. na wyższe równoleżniki (szerokości geograficzne)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 28 Wrzesień 2025, 08:33
Jak dla mnie zależy od pory roku bo wiosną ,latem i jesienią w zupełności by mnie starczyło nawet południe województwa Pomorskiego ale już zimą jeszcze troszkę na północ czyli środkowa Skandynawia. Czyli zimą około 60*N a w pozostałe pory roku od 52 -48*N
Hobby: Meteorologia Pomógł: 30 razy Wiek: 29 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5975 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 28 Wrzesień 2025, 11:34
Bartek617 napisał/a:
równość w czasie trwania dni i nocy musi niestety koniec końców panować...
No to lepiej, żeby był mniejszy rozrzut między najdłuższym a najkrótszym dniem. Nawet na tym 49°N z kawałkiem dzień w czerwcu i pierwszej połowie lipca jest patolsko długi.
Do tego z punktu widzenia pasji astronomicznej PiotraNS(i również admina) zupełny brak nocy astronomicznych wycina jakieś 1,5 miesiąca z obserwacji obiektów głębokiego nieba, a tak się składa, że ten okres ma największy udział pogodnych nocy - na taką zbieżność. Dalej na północ jest jeszcze gorzej pod tym względem.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Wrzesień 2025, 12:58
Nie wiem ja tam akurat gdy mają się odbyć jakieś ciekawe pokazy astronomiczne nocą to i tak zwykle mam pecha, bo sporo chmur zalega na niebie A jeszcze biorąc pod uwagę brak szczęścia w pogodzie , to naprawdę wolałbym krótkie noce w wakacje
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Wrzesień 2025, 21:01
kmroz, Jak można przywyknąć do takiej patologii Mnie to prawdę mówiąc bardziej irytuję ta nasza polarna szerokość geograficzna, niż klimat, który poza tymi patoprzymrozkami w drugiej połowie wiosny nie jest wcale zły. Ale tego niskiego, niegrzejacgo Słońca, ciemności w zimie i braku nocy od maja do lipca przełknąć nie potarfię
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Porównaj z Murmańskiem, Jakuckiem, albo z Anchorage na Alasce czy też z Montpelier w stanie Vermont. Albo z upalną Nikozją. O takich gorących i wilgotnych miejscach jak Hawana nie ma co nawet wspominać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum