Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Jak wyżej 15.08 i 1.11 mają nawet sporo wspólnego, 2019 ostatni rześki przypadek, 2020 taki dość konkretny, ale też bez szału (choć no w przypadku 15.08 to bardziej było dupsko wołowe, a 1.11 bardziej takie prawdziwe ciepełko nieszczególnie odczuwalne xd). Natomiast od 2021 mamy wiadomo co w obu przypadkach xd Ale jednak zwycięzca może być jeden, wypracował to sobie wielką konsekwencją od na prawdę wielu lat i niesamowitym wręcz zacietrzewieniem- nawet w takim 2023, w który do południa było bajkowo, to na pasterkę temperatura zbliżała się do dwucyfrówki xd
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Październik 2025, 09:51
Na okres świąteczny lubi występować odwilż trzymająca się do Święta 3 Króli Jednak nie każda jest sobie równa- 24.12. jednak się bardziej wyróżnia przez wieloletnie dane statystyczne, w okolicach których (właściwie to już koło połowy grudnia) średnia dobowa zaczyna robić się ujemna Na samym początku listopada średnich okołozerowych i pogody bardziej zimowej niż jesiennej mało kto raczej oczekuje, połowa sierpnia to z kolei też nie czas na żegnanie się z letnimi warunkami atmosferycznymi (co innego połowa września) Okres Świąt BN jednak oddziela dosyć grubą kreską okres na ogół łagodnej pogody od tej siłą rzeczy bardziej stabilnie zimowej wypadającej najczęściej na koncie stycznia, ewentualnie również w pierwszych dniach lutego (we wcześniejszej części grudnia ochłodzenia o randze zimowej wprawdzie się zdarzają i to często, jednak już mało typowe są te, które się wydarzyły np. w latach 2022-2023- w przeciętnej sytuacji zamiast całodobowych mrozów i znacznych pokryw raczej należy liczyć na góra kilka cm puchu oraz przynajmniej 1 parodniowy ciąg dni ze średnią nieco poniżej 0 C- które determinują żywotność śniegu)
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Październik 2025, 20:05
Wystarczy że (abstrahując od kwestii meteorologicznych) mamy od blisko 100 lat rocznicę wspomnień z udanej obrony stolicy przed siłami ze wschodu (bolszewikami)- tzw. cud nad Wisłą oraz przede wszystkim dla chrześcijan (zwłaszcza katolików) Wniebowstąpienie Najświętszej Marii Panny
Cokolwiek by się nie stało, te dni nie mają prawa zapisać się "przeciętnie", lecz występują w nich ważne święta (jeśli nie związane z religią to z kolei ściśle z naszą ojczyzną), podobnie zresztą jak początek listopada z 11.11. czy Wigilia z Bożym Narodzeniem (Pasterka związana z wierzeniami dotyczącymi upamiętnienia narodzin Jezusa w Betlejem - niektórzy co prawda uważają, że Jezus przyszedł na świat w tym okresie w którym dokonało się Jego zmartwychwstanie, czyli podczas Wielkanocy, ale w Betlejem czy w Jerozolimie z punktu widzenia czysto pogodowego przynajmniej nie miałoby to raczej większego znaczenia, bo pogoda jest w tych stronach cały rok przynajmniej na papierze łagodna- no dobra na przełomie grudnia-stycznia więcej pada niż 3 miesiące później, ale i tak usłonecznienie wychodzi zacne i średnia wilgotność powietrza osiąga niskie na naszym tle wartości: mówiąc w skrócie- pogoda w tym regionie raczej sprzyja wyjściom na zewnątrz)
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 31 Październik 2025, 13:52
W XXI wieku u mnie tego dnia był tylko 2 razy 2023 i 2025 roku i tylko troszkę było przekroczone 30 stopni więcej razy miałem maksymalną poniżej 20 stopni więc to normalny dzień. Dla porównania III dekada czerwca bo więcej nie chciało mi się sprawdzać od 2018 roku prawie każdy dzień miał upał po 2 razy a 26 i 30 czerwca 3 razy ale to tylko z 7-miu ostatnich latach. Wiem ,że nie powinienem pewnie się wtrącać bo ogólnie u mnie jest mało upałów na przykład w tym roku tylko 2 razy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum