Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Luty 2026
Autor Wiadomość
LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 28 Luty 2026, 20:07   Luty 2026

W lutym mieliśmy bardzo zróżnicowaną pogodę. W mijającym właśnie miesiącu była zarówno prawdziwa zima z solidnym mrozem, jak i późnomarcowe, a nawet kwietniowe temperatury. W większej części Polski był to chłodny miesiąc, ale w południowym pasie kraju (w tym również u mnie na Górnym Śląsku) był to stosunkowo ciepły miesiąc, przynajmniej według anomalii. Suma opadów nie osiągnęła normy wieloletniej, z drugiej strony liczba dni z jakimkolwiek opadem była największa od grudnia 2018 roku. Wcześniej trzeba się cofnąć aż do stycznia 2013 oraz stycznia 2012, żeby zobaczyć również około 25 dni z opadem.

Moje tabelki z Excela :arrow:

Wykresy z serwisu Wunderground :arrow:

Gliwice :arrow:
https://www.wunderground....6-02-28/monthly

Knurów :arrow:
https://www.wunderground....6-02-28/monthly

Jak zwykle zapraszam do komentowania oraz oceniania najnowszego podsumowania miesiąca 8-)

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Luty 2026, 21:55   

Co można napisać, nie był to ładny miesiąc- dopiero rzeczywiście ostatnie dni pomogły wyciągnąć usłonecznienie, podobnie (tyle że na mniejszą skalę niż wówczas) jak 5 l. temu ;-)

Początek miesiąca (do 10.02. dosłownie- od niego zaczęły się zmiany na gorsze) był ok, środek kiepski, koniec już bardziej w porządku (ale już takich dni, jakie mają miejsce od czwartku/piątku do teraz nie oczekuję) ;-) :-( To znaczy do pogodnej aury nic nie mam (jej niedobór się udzielał przez lwią część miesiąca), ale temp. powietrza mogłyby być kilka C niższe: przy podobnych amplitudach temp. powietrza mogłoby być po 6-8 C w szczycie, zamiast 12-13 C (a stacje synop. w ogóle widzą >+15 C) ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Luty 2026, 22:16   

Mnie ten miesiąc niestety zawiódł, ale także przekonał o tym, że luty jako luty to przypadek prawie beznadziejny. Mam poczucie, że zimy było bardzo niewiele i w zasadzie wszystkie jej próby zawiodły. Najpierw mrozy cienkie, bez "pęknięcia" chmur na choćby jedną noc. Potem odwilż, bodaj najsilniejsza w kraju (te słynne 10 stopni, o których pisano na wszystkich blogach). Potem powrót zimy na jeden dzień, patolska odwilż i epizod zimowy, który choć miał okazać się najlepszym w miesiącu i zbliżyć mój region do standardów centralnej i północnej Polski, nie wypalił. A III dekada standardowa - zimy brak.
Ale najbardziej zdumiewa to, jak wiele lutych nie miało nawet tego... To nie zmienia faktu, że luty 2026 był u mnie cienki, a w porównaniu z lodowatą północą zimy jakby nie było. Jednak daje też do myślenia na temat naszych norm.

I osobiste przesłanie:
Bądź silny i nie łam się. Jeśli kiedykolwiek poczujesz się bezużyteczny i bezwartościowy, pomyśl o ostatnim, trzecim terminie ferii zimowych.

:mrgreen:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Luty 2026, 22:22   

Początek przerażający, koniec zachwycający :jupi:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 28 Luty 2026, 22:30   

FKP, dawno nie było miesiąca, w którym koniec tak diametralnie różniłby się od początku, nawet wrzesień 2024 jest trochę na siłę. Dzisiejszy dzień pozmieniał coś w Twoim ogrodzie :?: To moja dzisiejsza obserwacja :)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 28 Luty 2026, 23:13   

PiotrNS, Już sporo "wczesnych kwiotków" kwitnie, co jest niezłym wyczynem, bo jeszcze tydzień temu większości nie było na powierzchni xd Zaczyna kwitnąć też kalina bodnantska, a oczary będą pomału kończyć, ale na nich w tym sezonie jest mało kwiatów, bo w 2025 roku się nie zawiązały :glaszcze:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 1 Marzec 2026, 00:09   

W tym roku i tak przedwiośnie ruszyło późno, bo nawet mroźne zimy jak 2010, 2012 , 2013 czy 2021 prawdopodobnie byłyby w stanie pokazać u Ciebie takie kwiatki odrobinę wcześniej. Co do lutego, mamy w nim wyjątkowo dużą rozpiętość pomiędzy najniższą a najwyższą odnotowaną temperaturą. 2 lutego w Suwałkach zmierzono -27,7 stopnia, a 27 lutego w Słubicach 19,4. Rekord padł jednak chyba tylko w Szczecinie, gdzie w sobotę było równe 19. Różnica jednego dnia sprawiłaby, że obyłoby się bez rekordu i temperatura ta trafiłaby na konto marca.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Marzec 2026, 00:45   

3 termin ferii zimowych akurat rozpoczynał się całkiem obiecująco- pojawiły się zimnice na kilka dni i zwłaszcza w obszarach podgórskich czy górskich (Górnego Śląska i zachodniej Małopolski przynajmniej) konwekcje śnieżne ;-)

Później miał miejsce ten front we czwartek (19.02.), ale on dosłownie musnął tereny przygraniczne: na linii Zakopane- Krościenko nad Dunajcem- Piwniczna- Muszyna- Krynica Zdrój- Sanok- Lesko może spadło do 2-3 cm puchu maks. ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 1 Marzec 2026, 23:40, w całości zmieniany 1 raz  

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Marzec 2026, 09:17   

FKP napisał/a:
PiotrNS, Już sporo "wczesnych kwiotków" kwitnie, co jest niezłym wyczynem, bo jeszcze tydzień temu większości nie było na powierzchni xd Zaczyna kwitnąć też kalina bodnantska, a oczary będą pomału kończyć, ale na nich w tym sezonie jest mało kwiatów, bo w 2025 roku się nie zawiązały :glaszcze:

U mnie ja nie widzę żadnych kwiatków jedynie śnieg.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 1 Marzec 2026, 09:21   

No to ten miesiąc na prawdę jest całkowicie inny na południu niż na północy Polski. W Gliwicach średnia +1,1*C a u mnie -5,23*C czyli ponad 6 stopni to bardzo dużo.

Odpowiedz do tematu