Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy kmroz - oceny 19.03.2022
Autor Wiadomość
jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 19 Marzec 2022, 23:35   

Szczerze to najnowszy kmroz mi się nawet podoba xd W przejściówkach najmniej, ale przynajmniej teraz te upodobania są znacznie bardziej klarowne i mam wrażenie, że już totalnie wyzbyłeś się sentymentów, mydlenia sobie oczu i szukanie usprawiedliwień dla miesięcy, którym dawałeś na starcie trochę fory- np z zeszłęgo roku chociażby ksienciunio czy niestety grudzio :(

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 20 Marzec 2022, 08:29   

PiotrNS, cieszę się że przejrzałeś z tymi 100 godzinami. Tyle godzin na dekade to już naprawdę dużo i serio nie potrzeba więcej. W czerwcu najlepszy przedział to takie 75-100 godzin na dekadę, jestem za równowagą.

Tak samo się cieszę, że, doceniłeś naszego Pre-Króla, chociaż sam jak się mu przyjrzałem (oceny robiłem z pamięci xD), to doszedłem do wniosku, że trochę przeholowałem z tym wychwalaniem tego okresu z lipca 2011. No ale jako całość zieleń chyba należyta.

Ta Twoja miłość do 2021 ciągle mnie dziwi i ciągle czekam na atojużwyjaśnienia, które już kilka razy zapowiadałeś. Ale faktycznie, był to rok, który umiał wiele robić "wbrew" i to mi się też podobało :)

Jorgus, no tak myślałem że się spodoba, sentymentów wyzbyłem się do końca, chociaż nie wiem też, czy przez to nie przesadziłem w 2 stronę XD (np lepsza ocena stycznia 2015 niż 2022), ale akurat żółty dla grudnia 2021 to po przemyśleniu nadal należyta ocena, był to w sumie przeciętniak, który się uśmiechnął w odpowiednim momencie i za to lekkie wskazanie na plus, a że przy poprzednich 8 wypadł jak Król to inna sprawa. Tak też patrzę, że za dużo tych neutrali dalem i co najmniej 2016 powinienem obniżyć do pomarańczowego.

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 20 Marzec 2022, 14:36   

Ja chyba też zrobię takie najnowsze notowanie, może uda mi się dziś wieczorem :D
Styczeń 2022 moim zdaniem akurat zasługuje sobie na czerwień, a nie pomarańcz, ale z drugiej strony ten przypadek sprzed 7 lat wg mnie również powinien pozostać czerwoniutki xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 20 Marzec 2022, 16:20   

Jorguś, no akurat w Twoim regionie, to bym chyba dał styczniowi 2022 nawet szary kolor :lol: Zresztą grudzień 2021 obniżyłem tylko dla swojego regionu, gdzie serio była pieprzona lipa i nie licząc poranków 10 i 24.12 to obiektywnie rzecz biorąc nie było śniegu, tylko zamarznięta breja z łysymi drzewami (to drugie to wyjątek 12-14.12 i 27-28.12, kiedy trafiła się szadź). Jednak w takiej Łodzi, Toruniu, Kaliszu czy Katowicach :> to bym bez najmniejszego oporu dał jasną zieleń, a w Pile to bym się nawet nad ciemną zielenią zawahał ;) W Katowicach to serio mieliście, moim zdaniem, grudzień nawet na równi z 2012, mając w pamięci, że u Was realnie zimowe klimaty to się po 14.12 w 2012 skończyły xd

W moim regionie tej zimy był wbrew pozorom straszny pech, chociaż tereny na SW od Warszawy (najbardziej to wiadomo Grodzisk :mrgreen: ) miały i tak spore szczęście w tym pechu.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 20 Marzec 2022, 16:25   

W tym artykule jest mapka, na której dość dobrze został zaznaczony ten pechowy obszar, może bym jednak przeciągnął też na Nowy Sącz i wschodnie krańce woj. mazowieckiego. Serio to bym jedyny grudzień, czy możliwe nawet w ogóle miesiąc zimowy, w którym na zachodzie wszędzie jak leci była całkiem ładna zimka, a we wschodniej połowie było sporo takich kiepskich placów. Wiadomo, zachód miał swoje minusy - szybsza odwilż już od 13.12, czy chyba pod koniec grudnia też siłą rzeczy weszła tam szybciej odwilż, ale przynajmniej jak był tam okres zimowy, to naprawdę był - 5+ cm śniegu i piękny, ciągły, całodobowy mróz.

https://lowcysniezyc.pl/blog/bez-kategorii/zima-nie-dla-wszystkich-rozpakowala-jeszcze-walizki-co-dalej/

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Kwiecień 2022, 12:15   

Ciąg dalszy zabawy.. postanowiłem dla urozmaicenia ocenić lata 90-te (dokładniej 1990-2000) Z racji totalnego braku wiedzy o szczegółach tych roczników, postanowiłem oprócz danych Legionowa posiłkować się także Srokęciem, głównie dla tabelek ze zjawiskami, oraz rozdziale opadów dziennych i nocnych, ale też trochę pokrywy śnieżnej. Swoją drogą zaskoczyło mnie, że burza, która 14.09.1993 spowodowała katastrofę lotniczą, nie była nawet prawdziwą burzą (brak piorunów) - chyba, że była, ale obserwator miał wtedy ważniejsze rzeczy do roboty :(

Tak czy siak, oceny nie są w żaden sposób wyważone, ani normalizowane. Zdaje sobie sprawę, że jest tu dużo więcej bordu niż jasnej zieleni, ale tym razem wynika to z faktu, że lata 90-te... po prostu były cienkie. Większość miesięcy nie miała swojego reprezentanta, ale lute i listopady umiałem docenić :jupi:

Przyznam, że obserwator z Okęcia pomógł mi parę rzeczy przejrzeć na oczy, np kwiecień 1999 już taki super się nie wydaje, a i wrzesień 1994 wypadł gorzej, ale i tak dobrze xd Na pewno jeszcze bardziej wzrosla mi za to miłość do maja 1996, również np trochę obaliłem październiki 1998 i 1994, a podniosłem 1997 i 1999 dzięki temu. Ogólnie obserwator się bardzo przydaje i czasem warto popatrzeć nawet na wadliwą stację, ale posiadającą takowego :jupi:

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Kwiecień 2022, 13:19   

Dobra chyba mi trochę odwaliło z tym koronowaniem kwietnia 1992 xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 19 Kwiecień 2022, 15:49   

W ogóle to jak dałem 2004 i 2012 na ciemnozielono, to 1992, 1994 i 1999 powinienem tym bardziej.

W ogóle mam wrażenie, że dużo surowiej te miesiące oceniałem, za bardzo posiłkowałem się danymi z jednej/dwóch stacji, podczas gdy oceniając miesiące po 2000 roku mam jakoś zwyczaj szukania dobrych cech nawet na siłę, a tak naprawdę to czerwce 1990, 1995, 1997 czy 1999 - gdyby któryś z nich wrzucić do XXI wieku - to spokojnie by mogły trafić na 3 miejsce.

Odpowiedz do tematu