Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Luty 2026, 20:39
Ja mam takie na dziś.
Gdy na Gromniczną (2.02) ładnie, dużo śniegu jeszcze spadnie.
A dzisiaj było ładnie.
A tu inne.
Gdy w lutym mróz mocno trzyma, będzie krótka zima.
I to by było na tyle mam nadzieję ,że się sprawdzi.
W lutym śnieg i mróz stały, w lecie będą upały.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 3 Luty 2026, 09:48
FKP napisał/a:
Janekl, To ostatnie to u Ciebie na pewno się nie sprawdzi, bo w Egiertowie po prostu nie ma upałów.
No nie bez przesady w zeszłym roku miałem aż 2 razy upał ; 2 lipca i 15 sierpnia a w 2019 roku miałem aż 5 dni z upałem w czerwcu a w 1994 roku miałem aż 13 dni z upałem.
Choć ostatnio cały czas trąbią o globalnym ociepleniu to u mnie tego zwłaszcza latem nie ma widać.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Luty 2026, 11:44
Ale sęk właśnie w tym, że globalne ocieplenie ma jak sama nazwa wskazuje dotyczyć całej ziemi, a nie pojedynczego zakątka, w dodatku nie podlegającego oficjalnym pomiarom (bo na stacjach synop. mam wrażenie że wtedy temp. są zawyżane)
Nie wiem, stacja Kraków-Balice np. ma podgrzewaną płytę asfaltową, to tam chyba nigdy "zimno" pod względem numerycznym nie będzie
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum