Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Październik 2020, 01:02
Wtedy popadało, ale tak ledwo przedział 10-15 mm. Teraz jest trochę lepiej, ale i tak śmietankę zgarniają wschodnie województwa (okolice Rzeszowa, Przemyśla, Zamościa, Lublina), nawet w Tarnowie czy w Nowym Sączu ładniej podlało niż u mnie. No ale mogę się pocieszać, że nadeszła strefa ze wschodu (z Ukrainy). Z zachodu czy z południa jednak idą bardziej w stronę Górnego Śląska i aglomeracji krakowskiej. Wtedy ubolewam tylko oczywiście nad tym, że Katowice większe sumy zgarniają (a Bielsko-Biała to już w ogóle), ale na to też mam wytłumaczenie. Tam są wyższe normy opadowe (ich charakter jest orograficzny- zatem ich wielkość jest zależna od wysokości bezwzględnej (n. p. m.) danych obszarów, oraz są trochę bliżej położone pasa górskiego), więc tam z reguły (więc przeważnie, ale oczywiście nie zawsze, w 100%) należy spodziewać się więcej deszczu.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum