Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Prognoza długoterminowa dla Górnego Śląska (27.03.2025)
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Marzec 2025, 19:33   

To ma jeszcze jakiś sens, średnia temp. przewidywana według tej strony pokazuje jednak coś innego (lepszego) niż widzi to od prawie 2 dni dominanta wiązek modelu ECMWF ;-) :-( A w pasku informacji jest zawarta treść, że na ogół najbardziej prawdopodobne jest to co oznaczone grubszą linią ;-)

W modelu ECMWF (przynajmniej bieżącej aktualce) niestety dziadostwa ciąg dalszy od ok. 5.04- coś się na pewno będzie musiało tam zmienić :-( :cry:

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 29 Marzec 2025, 20:18   

Janekl napisał/a:
Przecież żeby latem mieć średnią 16,5*C do 18*C to według mnie nie jest temperatura na lato

Kiedyś takie średnie były w nizinnej Polsce :zygacz:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Janekl 
Poziom najwyższy
Janek

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 29 Marzec 2025, 20:19   

Bartek617 napisał/a:
Temp. się cały czas zmieniają (w dodatku na tamtej stronie "na gorsze") :-( , natomiast rzeczywiście pogoda wprost wymarzona na wakacje na Pomorzu ;-)

Poza tym gdyby tylko dało się spojrzeć wstecz na prędkości wiatru w dni z najwyższymi temp.- wczesnym latem podobne temp. są osiągane bez większego wietrzenia ;-)

Pamiętaj Bartku ,że u nas dość mocno wieje i kilka/kilkanaście dni z temperaturą maksymalną poniżej 20 stopni do tego wiatr to odczuwalna jest zimniejsza więc jak na lato to jest słabo. Ale za to upały u nas są znów przyjemne przez właśnie wiatr.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 30 Marzec 2025, 00:04   

Rzeczywiście, kiedyś sezony letnie miały bardziej powściągliwe średnie, aż mi się łezka w oku zakręciła, jak popatrzyłem na wakacje z niektórych roczników lat 1970-1979: coś pięknego. ;-)

Oczywiście, dzięki wielkie za przypomnienie ;-) , ale no mam mniej więcej takie rozeznanie, że rzeczywiście wiatr bywa na Kaszubach czy Pomorzu częstym zjawiskiem ;-) Góry biją pobrzeża tylko pojedynczymi ekstremalnymi wydarzeniami wiatrowymi, natomiast ruch powietrza bywa bardziej regularny (pod względem częstotliwości występowania) nad morzem ;-)

https://www.twojapogoda.p...rzeze-czy-gory/

A na przekór głównym mediom, prognozy na portalu weatheronline widzą nieco wyższe temp. na przyszły tydzień z godziny na godzinę ;-) :-( Któraś strona może zaliczyć solidną wtopę za kilka dni :-( , ale mam nadzieję, że poniższa witryna należeć do nich nie będzie... ;-) :-(

No przecież, to tak pięknie wygląda przy niektórych przygnębiających wizjach :-( , mam nadzieję, że Bozia zdoła zesłać taką samą aurę przy podobnych temp. za kilka dni. ;-) :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 30 Marzec 2025, 10:23   

Ech, jedna wielka równia pochyła zdaje się mieć miejsce- nie chce mi się patrzeć na ten obraz nędzy i rozpaczy zapowiadany za ok. tydzień :-( :cry: W każdym razie z doświadczenia na własnej skórze mam tą świadomość że kwiecień z incydentem zimowym na koncie znacząco posiada dużo niższe szanse by w kwestii temp. przebić się przez normę: na przełomie kwietnia-maja też szykuje się chyba jakaś chłodna atrakcja (no ale wtedy to i tak będzie mi bardziej obojętne, zwłaszcza jeśli "pierwszy raz" może niebawem wystąpić) :-(

Tak czy owak, zimne prognozy zaczęły dochodzić bardziej do głosu z 2-3 dni temu, a podwychony jednoznacznie ich temat przez wszystkie najbardziej znane darmowe modele został chyba dzisiaj :-( Nie wierzę że w przeciągu najbliższych 7 dni nic już się zupełnie nie zmieni, tzn. ani poziom temp. ani nawet obecność oraz dokładne umiejscowienie opadów w danym miejscu i w danym czasie co do joty :-( :cry: To byłoby wręcz istne szaleństwo i wariactwo, gdyby bieżące rozdania operacyjne już determinowały rzeczywistość pogodową za ok. tydzień czasu. :-( :cry: No ale niestety pogoda nie zawsze jest u nas normalna i jak się uprze na jakiś patologiczny schemat, niekiedy nie omieszka wdrożyć go w życie. :-( :cry: Widząc prognozy takie jak obecnie w ogólnodostępnych odsłonach w każdym razie utwierdzam się w przekonaniu, że powinna zdecydowanie być zupełną nieprzewidywalnością na choćby dzień jutrzejszy, nie wspominając o przyszłym tygodniu :-( :cry:

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 30 Marzec 2025, 11:24   

Bartek617 napisał/a:
wakacje z niektórych roczników lat 1970-1979: coś pięknego. ;-)

Jedyne co to :zygacz: Jeszcze pominąłeś 1980 :-D

Bartek617 napisał/a:
kwiecień z incydentem zimowym na koncie znacząco posiada dużo niższe szanse by w kwestii temp. przebić się przez normę

Ale za to są dużo wyższe szanse na sweterek do lipca :mrgreen:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 30 Marzec 2025, 11:42   

pawel napisał/a:
Jedyne co to :zygacz: Jeszcze pominąłeś 1980 :-D

Ok, to w sumie można jeszcze do tej listy dodać rok 1980 ;-) (choć w trakcie tamtych wakacji podobno temp. nocne często należały do wysokich) :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 30 Marzec 2025, 13:44   

https://www.facebook.com/...54321034002664/

No trwająca pora chłodna nie jest za bogata w niże typu śródziemnomorskiego, więc raczej to nie będzie nasze potencjalne źródło opadów ;-) :-( Jak coś popada to raczej w związku z dosyć rozległym obszarem depresji na pograniczu Finlandii-Rosji oraz nad sercem Rosji, u nas w zasadzie nawet nie istnieje za duża szansa na ciągłe opady atmosferyczne (ciśnienie ma osiągać w newralgicznym okresie dosyć wysoką wartość), ale że niestety zbyt blisko znajdujemy się zasięgu rozległego frontu nad wschodnią Europą, pewnie dla urozmaicenia jakiś mieszany (a zwłaszcza w wyżej położonych miejscach również stały) opad przelotny się gdzieniegdzie może pojawić. :-( Tak czy owak no na chwilę obecną można solidnego doła złapać, a w razie powtarzalności prognoz przez kilka kolejnych dni się już całkiem załamać :-( :cry:

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 30 Marzec 2025, 13:53, w całości zmieniany 1 raz  

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 30 Marzec 2025, 13:51   

Bartek617, błotko idzie :jupi:

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 30 Marzec 2025, 13:57   

Jak prognozy konsekwentnie się utrzymają przez kolejne najbliższe dni, to owszem, pewnie będzie przynajmniej gdzieniegdzie błoto :-( :cry: Z drugiej strony wiosna pewnie wróci do formy, jaką znamy z lat około/postpandemicznych (nie licząc 2024 r.), mutanta nowego z pewnością w tym roku nie będzie ;-) :-( Jak coś wywoła tzw. "katastrofę klimatyczną", raczej nie będzie to zasługa pogody w trwającej meteorologicznej wiośnie ;-) :-(

Odpowiedz do tematu