Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
[Akurat z takim pomysłem na tym, albo może na innym forum "wyskoczyłem" ja. Wprowadzić czas letni wtedy, gdy wprowadza się zimowy i na odwrót. Wtedy zimowe wieczory byłyby krótsze, a letnie dni nie byłyby nadmiernie długie. Szczególnie na przełomie astronomicznej jesieni i zimy, oraz astronomicznej wiosny i lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 29 Wrzesień 2025, 20:19
zgryźliwy tetryk, Ale byś miał kosa śpiewającego w czerwcu o 1:30, no zajebisty pomysł xD Powinien być czas letni cały rok, wtedy szczególnie marzec by zyskał na jasności.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Zachody Słońca i jasność jeszcze przed godziną 22-gą, to już moim zdaniem przegięcie. Tak samo jak ciemności w sezonie jesienno-zimowym przed godz. 16-tą. Dlatego uważam, że najlepsze jest odwrócenie o 180 stopni zmian czasów letniego i zimowego.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 29 Wrzesień 2025, 21:36
pawel, na naszej szerokości geograficznej cały maj mamy podarowany, a nocy astronomicznych nie ma od początku czerwca do ok. 18 lipca. Ale nawet w tym okresie Słońce chowa się na tyle głęboko, że prawie całe niebo pozostaje bardzo ciemne. 1 lipca tego roku, kiedy późnym wieczorem wyszedłem na balkon, byłem zaskoczony tym, że na niebie jest mała chmurka. Dopiero po chwili zorientowałem się, że to Droga Mleczna sięgająca Tarczy Sobieskiego. A żeby zobaczyć ją w tym miejscu, muszę mieć naprawdę doskonałe warunki. Nieraz w sierpniu czy wrześniu niebo potrafi być bezchmurne i wydaje się, że przejrzystość powietrza i seeing dadzą równie spektakularne widoki, a jednak czegoś zabraknie i nie jest aż tak wyśmienicie. Ale noc z 20 na 21 września zbliżyła się
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 29 Wrzesień 2025, 21:51
PiotrNS, To u mnie jakieś 15 dni po obu stronach przesilenia niebo pozostaje dosyć jasne nawet o pólnocy. Dlatego cieszę się, że poza 2024 rokiem duże lilie kwitną około 2-3 tygodnie po przesileniu xd
Hobby: Meteorologia Pomógł: 30 razy Wiek: 29 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5975 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 30 Wrzesień 2025, 10:22
PiotrNS napisał/a:
Słońce chowa się na tyle głęboko
W okolicach północy słonecznej, czyli 1 w nocy na zegarze
Przy tak żenująco jasnych nocach w omawianym okresie Mleczak po Tarczę Sobieskiego tylko dla nocnych marków
Wspomnianego 1 lipca lampa o godz. 22 była zaledwie 8 stopni z kawałkiem pod horyzontem
Zaś przyciemnienie, jakie przy przesileniu letnim jest tylko w okolicach północy słonecznej, to o godz. 22 pojawia się dopiero w połowie sierpnia. Sam widzisz, jak krótki jest okres, że jest sensownie ciemno i przy tym nie aż tak zimno
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 30 Wrzesień 2025, 17:20
FKP, Ja spędzając noc 13/14.06 w całości na plaży w Międzyzdrojach zazdrościłem bardzo tego, że całkowicie ciemno praktycznie się nie robiło, jara mnie to xd
Wysłany: 30 Wrzesień 2025, 18:26
jorguś, A ja tego nie znoszę, są sztuczne światła i tak, więc się w okresie od maja do lipca całkowicie ciemno nie robi. Ale to zachodzące Słońce i zaraz wschodzące to patologia.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 30 Wrzesień 2025, 22:11
Jak zakażą burz w godzinach nocnych, a zwiększy się prawdopodobieństwo odnotowania zorzy polarnej i innych zjawisk mniej groźnych dla roślin i zwierząt, to przeproszę się z długimi nocami w okresie letnim Tak jednak rzeczywiście zupełny brak ciemności też mi na swój sposób imponuje- wiadomo, do spania potrzeba głównie ciemnego nieba Ale w wakacje człowiek zwykle i tak dysponuje pełnią energii umożliwiającą mu długie czuwanie, a jakieś pół roku wcześniej lub później łapie taka chandra, że lepiej z łóżka najlepiej w ogóle nie wychodzić
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum