Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 30 Wrzesień 2025, 22:17
Bartek617, Jak nocne burze to jedna z największych atrakcji apekstu liliowego. A jak ta burza powoli sobie nadchodzi i ma miejsce tuż nad ranem, to już jest magia
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Październik 2025, 17:57
FKP napisał/a:
A jak ta burza powoli sobie nadchodzi i ma miejsce tuż nad ranem, to już jest magia
Nad ranem lepiej niż wieczorem (bo blisko świt na horyzoncie, więc burza może występować, jak się robi na niebie coraz to jaśniej), ale to też nienajlepsza pora jak dla mnie
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Październik 2025, 19:09
Też tak uważam- jak już się burze pojawiają, to lepiej za dnia: owszem, niestety więcej ludzi przebywa wtedy na ogół poza domem, wobec czego społeczeństwo jest w większej skali podatne na zagrożenia zdrowia i/lub życia ze strony ekstremalnych zjawisk pogodowych (to jest akurat kontrargument), ale z drugiej strony służby porządkowe mogą sprawniej zadziałać w obliczu wystąpienia szkód Tak jak też Tomasz wspomniał, nie jest przyjemnie spać (chociaż ja miałem dziwnie mocny sen podczas tegorocznych załamań pogodowych) mając takie warunki pogodowe za oknem
Jedyny jeszcze dodatkowy argument na korzyść burz nocnych jest taki, że swoją siłą są zwykle słabsze niż za dnia (energia po zachodzie słońca zanika, więc konwekcje nie powinny się czysto teoretycznie tworzyć, co innego bardziej zwarte strefy z lokalnie mocniejszym opadem- na takie okoliczności siłą rzeczy nie ma polisy ubezpieczeniowej, w pewnych miejscach zawsze więcej popada niezależnie od pory dnia) Ale w obliczu ograniczonej widoczności (co jest nocą szczególnie niebezpieczne) trudniej idzie spodziewać się prawdziwego stanu zagrożenia Mniej osób czy organizacji jest w stanie udzielić pomocy (każdy człowiek chce w końcu odpocząć, no chyba że się akurat pracuje na zmianie nocnej, a za dnia się śpi, to inna sprawa) , mogą również występować większe kłopoty z ewakuacją z uszkodzonego przez żywioł domu (z uwagi na praktyczny brak światła naturalnego)...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 2 Październik 2025, 19:51
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Kto lubi "białe noce" temu polecam północ Norwegii chociażby Tromsø. W najgorszym razie Sankt Petersburg (dawniej Leningrad)
Akurat w zeszłym roku byłem w Tromso na samym początku listopada i te 4 godziny jasnego a 3 tygodni później noc przez 24 godziny to nie dla mnie. Ale podobnie jak @jorguś chciał bym przez cały rok mieć dzień przez 16 godzin choć to nie możliwe na naszej planecie. Ale 8 godzin ciemnego powinno dla wszystkich starczyć bo ile można spać.
Sa takie dwa miejsca na naszej planecie, gdzie dzień trwa równe 6 miesięcy. Niestety noc trwa tyle samo. Wadą tych miejsc jest to, że panuje tam cholerne zimno
P.S. Gdybyś był w Tromsø w trzeciej dekadzie czerwca, to (o ile się nie mylę) aby co nieco pospać, musiałbyś mieć zaciągnięte rolety w oknach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum