Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Prognoza długoterminowa dla Górnego Śląska (7.10.2025)
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 15 Październik 2025, 02:24   

W temacie prognoz źle nie wyglądają- martwi jedynie (póki co krótkotrwałe, ale nie wiadomo w zasadzie co dalej) zejście na koniec tego tygodnia, no i ze słońcem gorzej się sytuacja toczy niż tydzień temu myślałem, a w dodatku co mogłoby się zrobić już niezręczne, gdyby się poszło o krok dalej, to dalsze ścinanie temp. powietrza na również najbliższe dni :-( , ale poza tym, na ogół w porządku ;-) Już się nauczyłem, że październik pod względem termicznym przynosi na ogół dosyć przeciętne warunki termiczne (i to rzeczywiście w bardziej jesiennym niż wiosennym stylu- więc mniejsze dobowe amplitudy temp.) oraz kiepskie solarne ;-) Wiosną przy podobnych maksach to by się raczej częściej (może nie seryjnie, ale z połowa nocy przynajmniej by się mogła uzbierać) sypały zagrożenia przymrozkami ;-) Tutaj tylko przełom tygodni (za kilka dni) zapowiada się ładnie (w sobotę ma coś tam padać, choć bardziej pewnie jak ksiądz kropidłem, a w niedzielę pochmurna aura ma się jeszcze utrzymywać, przynajmniej do godzin okołopołudniowych, ale za to prawdopodobny staje się ładny poniedziałek) i wtedy rzeczywiście mogą występować zagrożenia okołozerowych temp. w nocy- jeśli np. pomijając kwestię zachmurzenia na niebie wiatr nie osłabnie ;-)

Na tegoroczny październik raczej będzie ciężko wybrzydzać w kwestii typowego babioletniego patolstwa- ładnej pogody pojawia się niewiele, na termometrach jednak może dominować łagodność ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 17 Październik 2025, 20:35   

No nie wiem, nacieszyłem się rozdaniem modeli pogodairadar (choć to niezła pompa z tym ociepleniem- dni tak naprawdę niemalże te same jak kilkanaście innych wcześniej, tyle że z większym wiatrem) ;-) :-( A modele GFS i ECMWF już przedstawiają się gorzej :-( , chociaż głównie chodzi tu o okres po 25.10., więc będący w sferze fusów, bo okres ocieplenia to dla mnie rybka, tutaj to trzymam nawet kciuki za powściągliwość średnich modelu GFS (który nawet osiągnięć +15 C nie widzi) ;-) Chciałbym tak bardzo, by październik pod względem termicznym przebiegł w stylu tegorocznych wakacji: temp. z grubsza na wyrównanym poziomie, unikające zarówno wielkich ociepleń jak i wielkich ochłodzeń ;-) Niestety dużym falstartem (i okresem który będę wspominał bardziej źle niż dobrze- dla Wielkanocy leci chyba tylko plus za przełamanie stereotypu: pogoda jednak była za brzydka na wiosenny poziom temp.) :-( były okolice Wielkanocy, sama Majówka i na koncie czerwca pierwszy tydzień, ale no nikt nie jest niestety idealny... :-( ;-) :-(

Pocieszeniem w tym wszystkim jest okoliczność, że tak naprawdę udział dni słonecznych względem pochmurnych się nie zmieni (jedyne dni ładne to póki co tylko te z późniejszym lub wcześniejszym zagrożeniem temp. nocnych w okolicach 0 C przy pogodnych i suchych warunkach), złośliwość nie powinna więc wystąpić niezależnie od poziomu temp. ;-) A sumy opadów owszem jakieś tam się pojawiają, ale tryb pory chłodnej pod względem ich ilości już się chyba uaktywnił na dobre (nie więcej niż ułamki mm na dobę)- operacyjne rozdania widzące ulewy przy niskich temp. mogące skończyć się nawet czymś innym :-( póki co na szczęście nie wiodą posłuchu: są to raczej odklejki ;-)

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 17 Październik 2025, 20:53, w całości zmieniany 4 razy  

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 17 Październik 2025, 20:48   

No średnie modelu GFS otwarcie to wyrażają, że nie ma za bardzo szans nawet na temp. powyżej +15 C- ocieplenie zapowiada się raczej w swoim stylu: pochmurnie, wietrznie, z małymi dobowymi amplitudami temp., kto wie czy też nie z jakimiś szansami opadów niekiedy ;-)

00Z
18.10: +7.7 C
19.10: +8 C
20.10: +11.1 C
21.10: +13 C
22.10: +13.8 C
23.10: +15.1 C
24.10: +14.6 C
25.10: +13.7 C
26.10: +12.8 C
27.10: +12.2 C
28.10: +10.4 C
29.10: +10.4 C
30.10: +9.4 C
31.10: +9 C

12Z
18.10: +7.6 C
19.10: +8 C
20.10: +11.4 C
21.10: +12.4 C
22.10: +13.6 C
23.10: +14.4 C
24.10: +14.9 C
25.10: +14.8 C
26.10: +12.8 C
27.10: +11.3 C
28.10: +10.3 C
29.10: +9.1 C
30.10: +8.7 C
31.10: +8.5 C

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 17 Październik 2025, 21:21   

Bartek617, :( ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 17 Październik 2025, 21:24   

kmroz, Mina Ci zrzędnie, jak za dwa miesiące będziesz nadal miał to samo, tylko kilka stopni chłodniej i bez liści ;) :(

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 17 Październik 2025, 22:02   

Sam chciałbym wierzyć, że cokolwiek by się nie działo, to do końca października temp. utrzymają pozytywny poziom ;-) Nie jestem wybredny, późnych "20" (a w tym roku nawet "15") nie potrzeba mi do szczęścia, już wolę jak najmniej zagrożeń przymrozkami (jesienią co prawda na ogół zjazdy w okolice 0 C przebiegają na sucho, no ale i tak... na co mi one) ;-) , nawet biorąc pod uwagę tą okoliczność, że w takich sytuacjach nie wieje nocą wiatr ;-)

Za 2 miesiące to mam wrażenie że będzie już mroźnie i biało ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 18 Październik 2025, 13:38   

Wygląda na to, że w dniach ok. 22/23-25.10. może gdzieniegdzie wystąpić cień szansy na symboliczne przekroczenie "15", ale nie wiem, wiatr zachodni mocniejszy za dnia i w jakimś stopniu też wyższy poziom zachmurzenia na niebie mogą pokrzyżować szyki- odczuwalnie raczej nie wystąpi jakaś bardzo duża różnica względem tego co mamy obecnie ;-) Od okolic 25.10. przewidziane jest ochłodzenie, ale prawdopodobnie nie powinno się zbytnio różnić od większości dni tegorocznego października (ok. +10 C za dnia, kilka C w nocy- niewykluczone częstsze, choć na ogół niezbyt liczne opady deszczu) ;-)

Słońce raczej z łaski się trafi, prognozy wciąż bardzo powściągliwie i skromnie jego dawki wyznaczają ;-) Może cud się stanie pod sam koniec miesiąca, bo okres ocieplenia raczej nie będzie w te chwile zbyt bogaty (po może 2-3 godz. maks. na dobę) ;-) :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 18 Październik 2025, 20:50   

Ech martwię się, jak to będzie na ostatnie dni października: średnia wiązek z temp. z modelu GFS 00Z na termin po 25.10. układała się przyzwoicie, a obecnie się znów coś pogarsza... :-( U modelu ECMWF średnia nieco skoczyła w górę, ale martwię się, że zmiany mogą zajść na gorsze... :-(

GFS 00Z
26.10: +13.4 C
27.10: +11.2 C
28.10: +10.3 C
29.10: +10.3 C
30.10: +9.3 C
31.10: +10 C

GFS 12Z
26.10: +12.4 C
27.10: +10.9 C
28.10: +8.9 C
29.10: +9.3 C
30.10: +9.6 C
31.10: +10.2 C

ECMWF 12Z (wczoraj)
26.10: +13.1 C
27.10: +10.5 C
28.10: +9.9 C
29.10: +10.8 C
30.10: +10.5 C
31.10: +10.6 C

ECMWF 00Z
26.10: +12.4 C
27.10: +11 C
28.10: +10.2 C
29.10: +11.4 C
30.10: +12 C
31.10: +11.5 C

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 19 Październik 2025, 11:29   

Bartek617 napisał/a:
wyższy poziom zachmurzenia

Ten wyższy poziom zachmurzenia to raczej będą cirrusy :diabel: Przy trwającej żenadzie to nawet taką matową lampę biorę z pocałowaniem ręki ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 19 Październik 2025, 12:55   

Nie wiem, jak naprawdę będzie, ale bieżące chłodne dni (sobota-niedziela) przynoszą (przynajmniej u mnie) więcej błękitu na niebie niż prognozy widziały, może rzeczywiście w kolejnych dniach i ogólnie do końca miesiąca szczęście do pogodniejszej aury trafi się również większe... ;-) :-( Znacząco popadało w nocy z piątku na sobotę, w sobotę już jednak leciały tylko kapuśniaki ;-)

Wiatr jednak ma dmuchać mocny podczas tego ocieplenia, zwłaszcza w dni z możliwie najwyższymi temp. dobowymi (środek tygodnia)- 2-cyfrowo całą dobę ;-)

Temp. na ostatnie dni października też chyba na szczęście póki co raczej nie idą w stronę zimnic- raczej po ok. 10-12 C za dnia, ok. +5 C nocami: jak na końcówkę trwającego miesiąca raczej klasyka ;-) :-( Opady też póki co najbardziej prawdopodobne robią się wtedy, kiedy temp. mają urosnąć, koniec miesiąca chyba zapowiada się suchszy (choć wtedy również nie są wykluczone) ;-)

Odpowiedz do tematu