Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Jak zwykle przesadzasz. Jeśli tak jest, to skąd się wzięły zmiany klimatyczne w dziejach Ziemi jeszcze nie "zaludnionej" Jednak ludzka pycha przejawia się w przelicznych dziedzinach. Od religijnych po ekologiczne. tymczasem człowiek jest tylko jednym i to wcale nie najważniejszym elementem życia na tej planecie. I nie najważniejszym źródłem "wpływu" na te planetę.. Gdzie mu tam się równać z potęgami wulkanów, burz, trzęsień Ziemi i wielu innych kataklizmów.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27317 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 7 Styczeń 2020, 20:23
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Gdzie mu tam się równać z potęgami wulkanów, burz, trzęsień Ziemi i wielu innych kataklizmów.
Człowiek w trakcie swojej krótkiej historii zdążył zlikwidować więcej gatunków i ekosystemów niż wszystkie te zjawiska razem wzięte. Pod względem wywieranej presji na przyrodę przebić go mogą tylko masowe wymierania.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Tak, masz racje, zlikwidował wszystkie dinozaury, oraz wybił wszystkie mamuty, Zlikwidował nawet swych neandertalskich przodków. O amonitach i trylobitach nie wspomnę Absurd, nieprawdaż
I tych masowych wymierań nie spowodował człowiek.Bo prostu nie mógł, bo go nie było.Nie przeceniajmy więc destrukcyjnej roli cywilizacji. Potęga sił natury jest jednak znacznie większa.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27317 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 14 Styczeń 2020, 17:15
Prognozowałem śr. stycznia 2020 na poziomie 1,4 st., do 14-ego jest 2,8 st., w związku z tym końcową śr. stycznia szacuję dziś na 2 st., luty 5,2 st., marzec 8 st..
Wysłany: 14 Styczeń 2020, 17:21
U mnie plusowe dwucyfrówki w okresie listopad-marzec są delikatnie mówiąc niezbyt częste, niemej ta zima (jutro już półmetek) do tej pory nie przyniosła całodobowego mrozu u mnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum