Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Październik 2025, 13:47
Niby jest Słońce, ale ono ledwo co wystaje nad horyzont. Gdyby to był kwiecień, to przy takiej temperaturze byłoby pełno życia na zewnątrz, ale mamy umieralnik i wszystko zimuje
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Październik 2025, 14:15
pawel, 2 kwietnia 2022, gdy w Warszawie spadło łajno, u mnie jaszczurki się w Słońcu wygrzewały i motyle latały 3 kwietnia 2023 mrówki normalnie chodziły przy kilku stopniach, a w nocy był mróz. Żeby w październiku takie życie było, to musi być konkretna dupa wołowa.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2025, 14:38
To jeszcze zależy- może się potoczyć jak np. w połowie kwietnia 2019 czy bliżej końca kwietnia 2024: nie musi się skończyć na opadzie mieszanym/stałym, a popada deszcz przy ok. 3-4 C
Racją jednak rzeczywiście jest, że opady zwykle jak się wiosną pojawiają, to temp. powietrza bezlitośnie razem z nimi lecą w dół...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Październik 2025, 16:47
No ale to była specyfika tych frontów... Gdyby niż "pomylił się", rzucając go na odległość wynoszącą ok. 500 km na południe czy wschód, moglibyśmy mieć większe szanse na ładniejszą aurę... Te niże to ogólnie jakieś dziwne są, że jedne regiony paraliżują, a obszary niedaleko od nich położone zostawiają w spokoju... Myślałem, że źródłem powstałych większych dysproporcji opadowych w porze chłodnej i w porze przejściowej są głównie opady konwekcyjne i urozmaicona rzeźba terenu w obszarach podgórskich i górskich, wielkoskala sama w sobie takich różnic nie powinna siłą rzeczy generować... Co innego jak się robi cieplej- wtedy to seria frontów może przechodzić przez jedne regiony, a drugie mimo podobnej lub wyższej wysokości w nie tak dalekiej odległości tracą magicznie z nimi styczność...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 20 Październik 2025, 15:39
Ech, minimalizm w przyzwoitości na termometrach tu widać : chociaż kierunek wiatru (zachodni) oraz punkty rosy i temp. nocne nie niższe niż ok. 3-4 C teoretycznie niczego groźnego nie sugerują Przy takim ciśnieniu atmosferycznym podejrzewam jednak, że trudno będzie o warunki wyżowe, jakieś mżawki pewnie wystąpią na przemian z chłodnym deszczem
No na mgłach całodobowych się raczej nie skończy- ciśnienie w prognozach jest za niskie (mimo że stopniowo rośnie)... Teraz z kolei będzie pięknie spadać
Wysłany: 20 Październik 2025, 15:51
Strona pogodairadar dla odmiany stara się podnosić na duchu i oddalać całkiem zagrożenie, jak patrzę przynajmniej na prognozy dla lokalizacji Ale nie wiem, mam dziwne przeczucie, że bliższe prawdy będą bieżące prognozy Wunderground Już swoją drogą widać tam godziny wschodu i zachodu słońca po zmianie czasu
No ilość słońca i szanse opadów paradoksalnie mogą być bardziej zbieżne i z grubsza trafione, natomiast poziom temp. nieco się różni (głównie dzienne)
Ulew trwających dniami i nocami raczej nie widzę (od soboty- 25.10.), bardziej kapuśniaki występujące od czasu do czasu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum