Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Luty 2026, 17:32
To raczej wiele wskazuje na to, że odwilż powinna raczej wygrać tą batalię, ale martwi mnie jednak niemiłosiernie pogoda między czwartkiem a piątkiem...
Tak naprawdę to wszystko przypomina stąpanie po cienkim lodzie, bo nawet jeśli śmietanka opadów mnie dosięgnąć nie powinna (można na stronie z kamerami na drogach Małopolski zobaczyć, gdzie obecnie leży więcej śniegu, a gdzie mniej: wyraźnie większe ilości z wyższym stopniem prawdopodobieństwa pojawiłyby się raczej tam, gdzie pojawia się go (albo spadło go w ostatnich dniach) niewiele- więc głównie Podhale oraz okolice Beskidów i Bieszczad, ewentualnie zbliżając się do szerokości geograficznej 50 stopni mogłoby też więcej popadać w miejscowościach położonych na wschód od Krakowa), to jednak niewykluczone, że te 2-3 cm by wpadły...
Chciałbym wierzyć, że będzie tak jak zwykle w takich przypadkach przy tej trasie frontu, że rzeka Wisła albo południowo-wschodnie granice Krakowa będą konkretnymi zaporami do przedostania się większych opadów Bo opady przelotne w obecnym okresie większe zgarniają północne i zachodnie okolice Krakowa niż południowe i wschodnie
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 19 Luty 2026, 08:53
No nieźle u mnie już niby od niedzieli też na plusie i to przez cały dzień chociaż nie tak dużo ale jak nie będzie mrozić w nocy wtedy dość szybko śnieg zniknie.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 19 Luty 2026, 11:18
Pamiętajmy, że serwis Ventusky przytacza dane z modelu ICON i odsłony co kilka godzin raczej będą się różnić
Na razie co prawda nic raczej konkretnego na powrót zimy z krwi i kości nie wskazuje, ale trochę trudno też mi wierzyć, że wygrają już na dobre łagodniejsze masy powietrza
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 19 Luty 2026, 12:32, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 19 Luty 2026, 12:35
No racja, bliżej końca zimy niż początku- nie pamiętam czy był taki sezon, w którym nic się szczególnego przez większość czasu nie działo, a na marzec wzmożona zima się uaktywniła...
Już marzec ma średnio (według wieloletnich statystyk meteomodel) sumę dobowych pokryw między listopadem a grudniem- normą przestaje być mierzalna, parocentymetrowa pokrywa na większą część miesiąca (jak w styczniu [głównie po okresie świątecznym] czy w lutym), a kilka poranków z pudrem
Liczba mroźnych dni też spada z ok. 10-15 (w styczniu), do bliskich 0
Tutaj paradoksalnie może się pojawiać nieco więcej dni w listopadzie i grudniu, ale to w dużej mierze wówczas sprawka czynników lokalnych (inwersji, zamgleń, zachmurzenia warstwowego [w obecnym okresie średnia wilgotność powietrza zaczyna robić się niższa] oraz krótka długość dnia- więc mniejsze ryzyko znacznych amplitud dobowych temp.- dlatego największe mrozy nocami zwykle występują na pograniczu stycznia-lutego lub w lutym): w większości przypadków po ciapie (tj. pierwszym śniegu i nie tylko- na ogół niewielkim) plusy na termometrze są jeszcze z odgórnego założenia regularne
W kontekście prognoz na najbliższe doby, ja się martwię czy nie robią specjalnie teraz nadziei (bo doświadczamy jeszcze zimki), a jak nowy tydzień się rozpocznie to pewnie wiązki z temp. na kolejne dni polecą na łeb na szyję... Mam wrażenie, że to jest kurczę takie wahadło- pokazywać perspektywy "niezimowe" w trakcie zimy, a wraz z jej ustąpieniem robić coś zupełnie odwrotnego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum