Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Miesiące kojarzone przez publikę z ich małymi fragmentami
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 28 Sierpień 2025, 11:43   

Jak czytam niektóre komentarze, to mam wrażenie, że 17-27.08.2025 nie istniały :lol: Niektórzy chyba w sobotę 16.08 wieczorem poszli spać, a obudzili się dziś rano :lol:

jorguś 
Poziom najwyższy
Prowokator

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 28 Sierpień 2025, 11:49   

kmroz, a gdzie takie komentarze? xd

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 28 Sierpień 2025, 11:56   

jorguś, domyślam się, że na meteomodel i ŁŚ, ale póki nie przyjdzie trwała jesień z deszczem to ja nie zamierzam tam wchodzić nawet xd

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 28 Sierpień 2025, 15:34   

Nie mam takiego rozeznania, ale odnoszę takie wrażenie, że społeczność meteomodelu ceni sobie przede wszystkim pogodę ładną lub suchą, poziom temp. to raczej drugorzędna sprawa ;-) A takie "naprawdę brzydkie" dni ostatnio raczej nie występowały- nawet jak średnia zachmurzenia ogólnie rzecz biorąc wychodziła w niektóre dni wysoka, można było liczyć na niemało przejaśnień i rozpogodzeń na niebie ;-) :-( No z lochem ostatnich 10 dni raczej nie będę kojarzył, mimo że lampa stała się faktycznie wówczas mniej regularna ;-)

Temperatury w ostatnich dniach mogły pozostawiać co nieco do życzenia, ale jeszcze nie to jest z pewnością kwestia tego, że trzeba się w ogrzewanie zaopatrywać i okna regularnie zamykać (na to pewnie gdzieś w listopadzie przyjdzie czas) ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 28 Luty 2026, 23:24   

Mam wrażenie że na większości forów pogodowych, w tym nawet na naszym Lukedirt okres 23.12.2025-21.02.2026, a nawet 15.12.2015-26.02.2026 został całkowicie zapomniany. Zimy nie było, jest patolsko ciepło, patolska wegetacja, czerwiec w lutym i za chwilę cała Polska wyschnie.

A w ogóle to mam wrażenie, że cały okres maj 2025-luty 2026 się nie wydarzył, że dalej KK trwa w najlepsze. Przynajmniej czytając dowolne blogi pogodowe, czy jakieś profile na fejsie takie odnoszę wrażenie

Sam oglądając zdjęcia sprzed zaledwie 4 dni (o tych sprzed 7 dni nie wspominając), mam wrażenie że to był mój sen i moje omamy. Bo przecież 95% pasjonatów pogodowych się nie może mylić, prawda? Nie było w tym roku żadnej prawdziwej zimy, kolejna patolska 30-latka, dobrze mówię?

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Wysłany: 28 Luty 2026, 23:25   

Jeszcze tylko czekać aż w Wielkanoc przejdzie burza z gradem albo krupą śnieżną i będą komentarze, że całą zimę nie było zimy i jak zwykle jest na Wielkanoc. Rok temu też miejscami na SE był przecież bialutki Wielki Piątek :snieg:

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 1 Marzec 2026, 16:05   

Bo był rzeczywiście biały, ale nie z powodu śniegu ;-)

Jak przechodzi jakaś wyjątkowa intensywna burzysława i struktura opadowaa na radarach nad określoną lokalizacją osiąga patologiczne rozmiary pod względem natężenia, nie dziwię się, że chwilę później krajobrazy w tym miejscu mogą stać się białe nawet jak temp. była 2-cyfrowa zarówno przed opadem, w jego trakcie i pod jego koniec czy też po wystąpieniu ;-) :-( Zamiast śniegu leży jednak pełno wody- w tych (niekiedy olbrzymich pod względem rozmiarów) kulkach gradowych znajduje się sporo wilgoci, których zwykle krople deszczu nie zdołałyby przemycić ;-)

W Ojcowskim Parku Narodowym w okolicach 7.06 rok temu też np. musiało się zrobić biało... ;-) U mnie, pod lotniskiem czy w głębi miasta z uwagi na znajdowanie się na przedpolu takiego hardkoru nie było, ale i tak skończyło się np. na licznych połamanych drzewach- leżały na gruncie jak zapałki ;-) :-( I cały wysiłek cyklu wegetatywnego wiosną trafił tak naprawdę szlag: najpierw wypaliło ziemię przynosząc no jednak zdecydowanie zbyt niskie sumy opadów jak na poziom temp. powietrza (albo właściwie na odwrót- zbyt wysokie temp. powietrza jak na sumy opadów: ze mnie to jednak żaden miłośnik gorąca czy upałów, a także wzmożonych opadów), po to by później rosnącą na niej roślinność z nią zrównać ;-) :-(

A pora chłodna 2025/2026 była rzeczywiście konkretna (zarówno pod względem skali jak i długości niskich temp. powietrza oraz zimowych warunków), ale też no prawie wszystko najważniejsze co w niej się wydarzyło, wystąpiło w okresie najbardziej statystycznie ku temu przeznaczonym ;-) :-(

2 połowa grudnia-1 połowa lutego- wszystkie dni z tej puli tak naprawdę są wedle ujęć statystycznych najbardziej prawdopodobne pod względem zimowości ;-) :-( Jak w którymś okresie należy się spodziewać się epizodów trwalszej zimy termiczno-pogodowej, to największe szanse w zasadzie są wtedy (najwyżej na ferie świąteczne występuje tutaj swego rodzaju taryfa ulgowa, ale każda zimowa prognoza na okres bezpośrednio po 3 Królach staje się na ogół pod względem mrozu i śniegu mocniejsza potem niż zakładają projekcje, tak jakby 2 tygodnie tzw. stypy przedtem miały zostać radykalnie nadrobione)- na pewno nie w listopadzie czy w marcu, jak również w grudniu w okolicach Mikołaja, albo w lutym po Walentynkach ;-) :-(

Podobna ta zima była w pewnym sensie do 2020/2021- też najbardziej zimowe warunki w pełnej krasie wystąpiły wtedy, kiedy się tego należy spodziewać (spora część stycznia oraz lutego), za to do świąt BN, Sylwestra i Nowego Roku na ogół poza nielicznymi wyjątkami spokojnie (wtedy to chyba nawet i Trzej Królowie byli jeszcze względnie łagodni) ;-) :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Odpowiedz do tematu