Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 213 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8305 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 22 Czerwiec 2022, 11:24
No właśnie, o ile czerwiec 2001 będzie faktycznie dość ciężko pobić (ale nadal jest to w granicach potencjału moim zdaniem) to taki sierpień 2021 tak na prawdę do tego 21-go chyba wcale nie odbiegał jakoś zasadniczo od normy 1981-2010 chociażby (poprawcie mnie jak trochę patrzę za bardzoe swojej perspektywy, ale wydaje mi się, że wcale jakiejś wielkiej polaryzacji nie było) już nie mówiąc o dawniejszych refach xd Skrajne bubu w końcówce załatwiło temat, ale no wystarczyło by więcej sielskości w II dekadzie i mielibyśmy znacznie zimniejszy sierpień.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39115 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Czerwiec 2022, 12:13
Zima, której 70% czasu to napierdalanka Oceanu jest trudna do pobicia? Jedynie zakładając, że największy pesymiści z ŁŚ mają rację i Globcio sprawił, że co roku, bez wyjątku, będzie ostry wir nie dopuszczający do odpoczynku od cyrkulacji strefowej... Jeśli jednak zdarzy się kiedyś zima z choćby umiarkowaną aktywnością ocenu, to z łatwością będzie zimniejsza od 2016/17, o 2020/21 nie wspominając. Z drugiej strony szczerze mówiąc, to nie chce już niczego prorokować, może serio Globcio sprawił, że strefa to jedyna opcja zimą, cierpliwość mi się powoli kończy i niestety zima 2022/23 będzie chyba ostatnią, której dam szansę - jak się znowu nie uda to przejdę taką przemianę, jaką Dante przeszedł gdzieś między 2018 a 2020 rokiem.
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 318 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27596 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 22 Czerwiec 2022, 13:13
Chyba sobie jaja robisz, by zima zlazła poniżej normy co najmniej 50% musi być wydarta Oceanowi, a i on nie może zbytnio się rozpędzać w swoim władaniu, bo sam wiesz, jak koniec lutego 20*1 podbił anomalię.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna jesień
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Czerwiec 2022, 15:38
Pewnie się mylę, ale wydaje mi się, że za mocno dodatnie anomalie pod koniec lutego 2021 były odpowiedzialne "astrefowe masy powietrza"- jakiś potężny wyż z centrum na południowym-wschodzie Europy lub nawet na Półwyspie Arabskim. No bo temp. nocne już nie były takie imponujące- mimo kilkunastu C czy nawet okolic +20 C w pełni dnia zdarzały się o zmroku wartości na granicy przymrozków.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13448 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Czerwiec 2022, 20:17
Końcówka lutego 2021 to akurat nietrafiony przykład jeśli chodzi o ocean, natomiast ograniczenie jego wpływu nie jest wcale takie trudne i nie świadczy tylko o Globciu, na cyrkulację składa się wiele czynników. Natomiast faktycznie może być już ciężko o zimę w całości mroźną i śnieżną i jeden miesiąc albo przynajmniej jego spory fragment może być tej zimie wykradziony. Jednak tak bywało nawet w dobrych sezonach - 2009/2010 to właściwie tylko styczeń i luty (grudzień 2009 coś tam miał, ale wolę o nim nie myśleć, aby się nie denerwować), zima 2005/06 to trochę niefajnych epizodów w grudniu, a 2002/03 i 2010/11 to w sporej mierze słaba pogoda w styczniu. PRL-owskie zimy też nie zawsze dopisywały w całości, nawet w ekstremalnie zimnym styczniu 1985 zdarzyło się coś, czego ja, Kmroz czy Jacob byśmy nie chcieli.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum