Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39133 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:01
Całkowicie poważnie, to nawet w najsuchszych regionach (a chyba środkowe Mazowsze w tamtym lipcu było najsuchszym regioniem XD) takie coś, co było do 26.07, było jak najbardziej git i w pełni zasłużone po tamtym cudownym pierwszym półroczu. Dopiero ta długa fala upałów, pozbawiona u nas opadów była czymś zdecydowanie złym i takiego czegoś bym nie chciał nawet po 1 półroczu z sumą opadów 1000mm. 8.08.2013 było u nas już pewnie dość drastycznie, na szczęście odsiecz była tuż-tuż.
Natomiast były jak wiemy regiony, gdzie sierpień do końca suszył, głównie południe, wschodnie krańce i częściowo też centrum. Ale na wschodnich krańcach za to lipuś był mokry
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13451 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:03
Jacob napisał/a:
PiotrNS, jak wszystkie miesiące w ciągu roku mógłyby być anomalnie mokre, skoro byłyby normą
No to mnie zagiąłeś xD Fakt, dostosowanie norm mogłoby wiele zmienić Cóż, mam nadzieję że kolejne miesiące pozwolą nam zapomnieć o suszach, a przez swoją kompromisową naturę przekonają również Ciebie o zaletach słoneczka
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21124 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:05
PiotrNS, nie no jakieś zalety to nawet ono w ogóle ma. Przekonałem się o tym w dniach 17-18.01 . Ale i tak bliższe mojemu sercu są zdecydowanie dni 15-16.01.2021
Hobby: Meteorologia Pomógł: 213 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8306 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:06
Ja w sumie dość ostro poleciałem z tym lipcem, mam w końcu jakąś ochotę na odwrócenie tego trendu trwającego od 5 lat, w sumie na dłuższą metę to t.max koło 27*C by była w sam raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21124 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:07
jorguś napisał/a:
Ja w sumie dość ostro poleciałem z tym lipcem, mam w końcu jakąś ochotę na odwrócenie tego trendu trwającego od 5 lat, w sumie na dłuższą metę to t.max koło 27*C by była w sam raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13451 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:10
Jestem ciekawy jak było u mnie w 2006. Pierwsze półrocze było chyba najbardziej wilgotne w historii - rok zaczął się od czwartej najbardziej śnieżnej zimy przedłużonej na marzec, wiosna była bardzo mokra, a czerwiec rekordowo wilgotny z ogromnymi ulewami na sam koniec. Gdyby istniały wtedy mapy wilgotności gleby, to na dzień 1 lipca 2006 Nowy Sącz i okolice na pewno byłyby ciemnoniebieskie, nie widzę innej możliwości. Moim zdaniem do ok. 18 lipca na bank było zielono, dopiero w tej okropnej III dekadzie zrobiła się pustynia, ale stamtąd było już blisko do sierpusia. Hydrologicznie pierwsza "oktawa" 2006 roku to u mnie niewątpliwie fascynujący przedmiot badań
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39133 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 25 Styczeń 2021, 23:13
PiotrNS i to jest właśnie ta różnica. Lipca 2006 bym nie zaakceptował nawet po skrajnie mokrym pierwszym półroczu. Lipiec 2013 już zdecydowanie tak, a właśnie po takim nastąpił.
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum