Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Maj 2025, 15:38
Jak dla mnie ocieplenie klimatu powinno polegać na tym, że się eliminuje skrajne scenariusze dotyczące niskich temp, a nie że przybywa ekstremów w związku z wysokimi- przynajmniej w porze chłodnej i przejściowej, bo wakacje niestety nie doczekały się absolutnego rekordu
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Maj 2025, 22:49
No zimą np. teoretycznie fale mrozów osłabły, co mnie cieszy Ja już na szczęście nie pamiętam od kilku ładnych sezonów mrozu poniżej -10 C nocą- przynajmniej wedle wskazań mojego termometru
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 3 Maj 2025, 12:20
Co mogę napisać, no festiwal termicznego patolstwa się wydarzył w tym czasie Wiosna w kwietniu by być namacalną porą roku, nie powinna przynosić więcej niż ok. 2 C anomalii niezależnie na plus czy na minus W przeciwnym wypadku robi się albo termiczne przedwiośnie albo przedlecie
Hobby: Meteorologia Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8211 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 4 Maj 2025, 10:34
Dla mnie by to było spoko gdyby się teraz nie podziało to co nas czeka w najbliższym tygodniu, nie hejtuje jakos tego czasu, ale z pewnością trochę tej anomalii przelozylbym teraz na I dekadę maja
Wysłany: 4 Maj 2025, 20:46
Nie, miałem na myśli umiarkowany/przeciętny (bezwzględnie, bo względnie jakaś tam niewielka ujemna anomalia może wystąpić) poziom temp. powietrza oraz nijaką pogodę, której nam w kwietniu brakowało
Przymrozki mogą wystąpić przy układzie Omega, jak np. w trakcie Wielkanocy 2019 czy w lwiej części kwietnia 2020- za dnia po kilkanaście C (niekiedy blisko +20 C) nocami koło 0 C Tak naprawdę do połowy maja należy się liczyć z mniej lub bardziej regularnym okołozerowym poziomem temp., zwłaszcza jak nocą mamy bezchmurne niebo, słaby wiatr (na granicy z brakiem) i nie przewidywane są opady Kwiecień i maj to miesiące o dużych dobowych wahaniach temp. powietrza
Susza rzeczywiście może mieć miejsce, chyba że dojdzie do erupcji (wybuchu) jednego z ważniejszych wulkanów- może coś się wówczas odmieni i będzie bardziej regularnie deszcz padał, albo temp. spadną (głównie z racji obecności frontów opadowych dzienne)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum