Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
W XIX stuleciu, to były zimy, nie to co teraz Maria Konopnicka
Ślizgawka
Równo, równo, jak po stole,
Na łyżewkach wdal…
Choć wyskoczy guz na czole,
Nie będzie mi żal!
Guza nabić — strach nie duży,
Nie stanie się nic;
A gdy chłopiec zawsze tchórzy,
Powiedzą, że fryc!
Jak powiedzą, tak powiedzą,
Pójdzie nazwa w świat;
Niech za piecem tchórze siedzą,
A ja jestem chwat!
Hobby: Sport Pomogła: 100 razy Dołączyła: 25 Kwi 2019 Posty: 4378
Wysłany: 22 Marzec 2025, 22:59
Wojciech Sobolak - BYĆ
W prostych słowach świat malować
plecak wypchać marzeniami
szlaki życia przewędrować
radować się drobiazgami
żadnej chwili nie żałować
kochać tylko sobą całym
kieszeń szczęściem wypakować
dzielić się kawałkiem małym.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2025, 23:09
A ten prosty wierszyk jaki jest piękny - szkoda jednak, że rzeczywiście tak świat niestety nie funkcjonuje i inni ludzie robią się na ogół czujni oraz podejrzliwi, gdy mają do czynienia z grzeczną osobą: tak jakby nie wierzyli w jej czystość intencji. I jak w ten sposób ma się uobecniać chęć spotykania się z innymi osobami oraz socjalizacja, jak się w przenośni od nich "po mordzie dostaje"? Nic nie pozostaje, jak tylko się zamknąć na otaczający świat i życie swoim życiem Pewnie rozumuję jak człowiek nie z dzisiejszego pokolenia, ale no naprawdę trudno jest mi ten świat zrozumieć i dlatego nie widzę większego sensu czy nadziei, by starać się o relacje z innymi ludźmi, mając świadomość, że moje wysiłki w zaskarbieniu sobie ich sympatii mogą spełznąć na niczym... No na Boga, bycie uprzejmą osobą nie jest do końca bezinteresowną sprawą- wprawdzie nie podejrzewałbym że za tym kryją się korzyści materialne (bo to byłoby świństwo i chamstwo- mając takie okoliczności na uwadze już chyba lepiej być konsekwentnie cały czas gburem) , ale motywacją czy dążeniem do celu zwykle jest ta moralna satysfakcja i to ogólnie poczucie się lepiej we własnej skórze...
Cytat:
Wszyscy mnie lubią!
To rzecz wspaniała
Chyba się jednak
dobrze starałam.
Chciałam,
by lubić zaczął mnie ktoś,
więc byłam miła,
mówiłam wciąż:
proszę, przepraszam,
bardzo dziękuję
i uśmiechałam się,
i w ogóle.
Teraz mnie lubią
wszyscy,
więc w górę
skaczę z radości-
do samych chmurek!
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 3 Maj 2025, 23:35, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Maj 2025, 23:30
Albo ten wierszyk powstały na część pamięci o bliskich nam osobach znajdujących się w hierarchii (drzewie genealogicznym) 2 pokolenia wyżej: wprawdzie rodzice chyba zawsze będą uchodzić za tych "surowszych" niż dziadkowie czy wujkowie, ale sposoby w zakresie wymierzania środków dyscypliny względem latorośli uległy zmianie na przestrzeni wielu lat i nawet tzw. pojedynczy pas po tyłku spotka się pewnie obecnie z gromkim sprzeciwem oraz falą krytyki. Tak czy owak jest to wierszyk niosący głęboką wartość, ale przez jeden nieszczęsny werset dotyczący środków perswazji (a niegdyś jednoznacznie jednej z metod wychowawczych) może figurować jako kandydat do cenzury
Cytat:
"Twoje anioły"
"Dziadek", "babcia" po "mamie" i "tacie",
Te słowa najczęściej wypowiadacie.
Bo to wspaniała jest gratka,
gdy wnuczek ma babcię i dziadka.
Dziadek i babcia to twoje anioły.
Dbają o Ciebie, byś był wesoły,
Nie chodził smutny i zatroskany,
Przez nich najbardziej jesteś kochany.
Dla nich wnuczęta są najpiękniejsze,
Posłuszne, uczynne i najmądrzejsze,
Są perłą, diamentem i oczkiem w głowie.
Czy jest inaczej? No. Niech ktoś powie.
Oni się Tobą sercem zajmują,
Uczą rozumu, bawią i wychowują.
Za Ciebie biorą czasami burę,
Gdy ma Ci tata przetrzepać skórę.
Pamiętaj zatem mały gagatku,
Że dorastałeś przy babci i dziadku.
I jeszcze jedno, w dniu ich święta,
Niech każdy wnuczek o Nich pamięta.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum