Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Ale susza daje się we znaki także zieleni miejskiej (np. parki lub trawniki pod blokami), nie tylko mojej działce znajdującej się około 7 km za miastem, we wsi rzecz jasna.
P.S. Za to dla wsi obecna pogoda nie jest korzystna. Przeszkadza w żniwach.
A tak było jeszcze w latach 50-tych.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 4 Sierpień 2020, 15:03, w całości zmieniany 2 razy
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Sierpień 2020, 14:56
zgryźliwy tetryk napisał/a:
Ale susza daje się we znaki także zieleni miejskiej (np. parki lub trawniki pod blokami), nie tylko mojej działce znajdującej się około 7 km za miastem, we wsi rzecz jasna.
Ale rozumiem chodzi Ci o zieleń miejską w Siedlcach Bo u nas po trzech ostatnich miesiącach śladu suszy nie ma. Ostatnio przez 2 tygodnie do niedzieli niewiele padało i trzeba było pierwszy raz od kwietnia podlać rośliny w ogrodzie (te wrażliwsze, bo jak FKP mówi, nie trzeba wszystkiego podlewać). W ostatnie 18 godzin spadło jednak u nas tyle, ile powinno przez połowę sierpnia, więc wszelkie ślady posuchy zażegnane. Przynajmniej na 10-14 dni spokój, nawet jakby w tym czasie nic nie padało.
Chętnie bym oddał Ci nawet nie połowę, a 3/4 tego deszczu, bo z tego co piszesz, to u Ciebie dużo bardziej potrzeba
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
A transport, jego koszty? Niewarta "skorka za wyprawkę". Zresztą jest wodociąg. Ale podlewanie to jak zwilżanie choremu warg wilgotną szpatułką z gazą, a nie jak prawdziwe napicie się.
Ostatnio zmieniony przez zgryźliwy tetryk 4 Sierpień 2020, 15:07, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39129 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 4 Sierpień 2020, 15:22
22.1mm. Niby miało przestać padać wg radarów, a tu ciągle coś się dobudowuje. Rok temu latem miałem strasznego pecha do opadów, a w tym roku jest wręcz przeciwnie
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 4 Sierpień 2020, 17:20
Chyba mieszkasz w jakimś cieniu opadowym Tomaszu, bo to wręcz niezwykłe do pojęcia, że mimo wielu opadów także w Twojej okolicy w ostatnich kilku miesiącach, nadal jest u Ciebie sucho Ja też bym trochę oddał, choćby to co zapowiada się na kilka następnych dni.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum