Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Październik 2019, 19:33 12-16.10.19 vs 12-16.10.18
Zainspirował mnie kmroz, który na innym forum znów szokuje nazywając obecne ciepło dużo lepszym od ubiegłorocznego 😲
N - noc
D - dzień
DN - dzień i noc
"Dane" są z mojego podwórka.
12 X 2019 - 19 st., na ogół słonecznie, umiarkowany wiatr, t. min. po obu stronach ok. 10 st., druga noc już mniej wietrzna i w związku z tym trochę śmierdząca 🤪12 X 2018 - Temp. dobijała do 20 st., na ogół słonecznie, nocy nie pamiętam ale t. min. na pewno powyżej 5 st., smrodu raczej jeszcze nie było.
12 X 2019 D =/<, N >, DN >12 X 2018
13 X 2019 - 20 st., bezwietrznie, rano lekka mgła z nibystratusem, który zaczął rwać się ok. 11:30. Od południa przeważała aura słoneczna, aczkolwiek trafiły dwie dłuższe okresy zachmurzenia. T. min. ok. 9 st., poprzednia noc była bezwietrzna i na ogół bezchmurna, następna zapowiada się taka sama. 13 X 2018 - T. maks. dobijała do 20 st., do ok. południa niebo przykrywały altostratusy z niewielkim udziałem stratusa, wiatr dość umiarkowany. Nocy nie pamiętam za bardzo ale smogu jakiegoś wielkiego na pewno nie było a t. min. >5 st..
13 X 2019 D =, N >, DN > 13 X 2018
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Październik 2019, 19:44
FKP napisał/a:
Zainspirował mnie kmroz, który na innym forum znów szokuje nazywając obecne ciepło dużo lepszym od ubiegłorocznego 😲
A takie nie jest?
FKP napisał/a:
12 X 2019 - 19 st., na ogół słonecznie, umiarkowany wiatr, t. min. po obu stronach ok. 10 st., druga noc już mniej wietrzna i w związku z tym trochę śmierdząca 🤪12 X 2018 - Temp. dobijała do 20 st., na ogół słonecznie, nocy nie pamiętam ale t. min. na pewno powyżej 5 st., smrodu raczej jeszcze nie było.
12 X 2019 D =/<, N >, DN >12 X 2018
13 X 2019 - 20 st., bezwietrznie, rano lekka mgła z nibystratusem, który zaczął rwać się ok. 11:30. Od południa przeważała aura słoneczna, aczkolwiek trafiły dwie dłuższe okresy zachmurzenia. T. min. ok. 9 st., poprzednia noc była bezwietrzna i na ogół bezchmurna, następna zapowiada się taka sama. 13 X 2018 - T. maks. dobijała do 20 st., do ok. południa niebo przykrywały altostratusy z niewielkim udziałem stratusa, wiatr dość umiarkowany. Nocy nie pamiętam za bardzo ale smogu jakiegoś wielkiego na pewno nie było a t. min. >5 st..
13 X 2019 D =, N >, DN > 13 X 2018
No teraz to ty szokujesz, bo to właśnie w tym roku mamy stały wiatr, momentami silniejszy, a w zeszłym roku panowało bezwietrzne guano. O smogu nie ma najmniejszej mowy, czuć zapach ogrodu i świeżość, a rok temu o tej porze czuć było tylko lodowate, stojące powietrze i smród.
Też się nie zgodzę z tym, że ostatnia noc była "bezchmurna", także u Ciebie w okolicy Płocka - widziałem dwie krótkie strefy opadów deszczu na radarze, stacja w Płocku zresztą je potwierdziła (1mm nad ranem). A deszcz raczej by nie padał z bezchmurnego nieba Wiatr też był stały, a okresami wiał umiarkowanie.
A i jeszcze jedno. Skąd ta pewność, że u Ciebie na podwórku tmin nie spadła poniżej 5 stopni? U mnie (wiem, że to pomiar amatorski, ale jednak) to pamiętam że do tych 5 stopni spadała często gdy chodziłem spać około północy. Jak wychodziłem na późnowieczorny spacer z psiakami, konieczna była kurtka puchowa. Teraz owszem, nie ma "gorących" nocy, temperatura też zarówno teraz, jak i wczoraj o tej porze wynosi około 13-14 stopni, ale jednak o potrzebie kurtki można zapomnieć. Wprawdzie nie wiadomo jaka będzie najbliższa noc, ale patrząc po kolejnej strefie zachmurzenia i bliskości niżu, który ułatwi nasilenie się wiatru, jakoś jestem spokojny, że nawet w zastoiskach typu Kozienice nie będzie poniżej 7 stopni Jedynie południe PL ma pecha, bo tam znajdują się już bardziej w zasięgu rozległego pola wyżowego, niż w zasięgu niżu. Tam temperatury spadają nocami w okolice 5 stopni.
Moje oceny.
12X2019 D >, N >>>>>>>>>>>, DN >> 12X2018
13X2019 D>>, N >>>>>>>, DN >>> 13X2018
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 13 Październik 2019, 19:58
A możesz nauczyć się czytać uważnie Przecież jest jak wół napisane "na ogół". Z tym lodowatym, stojącym i śmierdzącym powietrzem to żeś pojechał po bandzie - w dniach 12, 13 i nocach je okalających na pewno tego nie było, noce i wieczory lepsze niż nie raz w lecie jak np. 15.07.19, którą to noc pewnie ubóstwiasz Wizualnie też jest porównywanie z lekkim wskazaniem na 2019 - w 2018 wprawdzie było ekstremalnie sucho a w tym pięknie nawilżone wszystko ale za to w tym roku niewielki mrozek "popieścił" trochę niektóre kwiaty rabatowe.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 13 Październik 2019, 20:27
FKP napisał/a:
A możesz nauczyć się czytać uważnie Przecież jest jak wół napisane "na ogół".
No czy była "na ogół" bezchmurna, to bym się też kłócił, ale to akurat ma najmniejsze znaczenie. Dzięki dynamicznemu wietrzeniu, wilgotniejszemu powietrzu i zmiennemu zachmurzeniu, była to noc ciepła, można by rzecz letnia.
FKP napisał/a:
Z tym lodowatym, stojącym i śmierdzącym powietrzem to żeś pojechał po bandzie - w dniach 12, 13 i nocach je okalających na pewno tego nie było, noce i wieczory lepsze niż nie raz w lecie jak np. 15.07.19, którą to noc pewnie ubóstwiasz
No teraz to ty pojechałeś bo bandzie, porównywanie JAKIEJKOLWIEK nocy z lipca 2019 z nocami z drugiej dekady X 2018 jest po prostu śmieszne. Na stacji w Legionowie najzimniejsza noc lipca 2019 miała bodajże +8 stopni, a NAJCIEPLEJSZA noc tej "pięknej" dekady miała +6.5 (większość poniżej 5 stopni!). Jakby tego było mało, dla każdego powinno być oczywiste, że w październiku nocny chłód przy identycznym tmin trwa znacznie dłużej jak w lipcu. Zawsze tak lubisz nawiązywać do długości dnia i fizyki pór roku, ale widzę, że tutaj o tym z jakiegoś powodu zapominasz Więc tmin to jednego, a wieczorne zimno to drugie, w lipcu to dopiero w trakcie trwania ciszy nocnej masz szanse je poczuć, a rano to musiałbyś chyba iść na 6:00 do roboty, by zmarznąć. W październiku, przy nawet podobnych parametrach (takie 5/22 powiedzmy), poważny ziąb można czuć nawet z 12 godzin doby
FKP napisał/a:
Wizualnie też jest porównywanie z lekkim wskazaniem na 2019 - w 2018 wprawdzie było ekstremalnie sucho a w tym pięknie nawilżone wszystko ale za to w tym roku niewielki mrozek "popieścił" trochę niektóre kwiaty rabatowe.
No widzisz, u Ciebie tak było, a u mnie odwrotnie - 26 i 30.09 w 2018 miałem wyraźniejsze przymrozki w ogrodzie niż teraz, 6 i 8.10 w tym roku. Teraz skuło tylko przy gruncie Ale okej, rozumiem, że mogło być inaczej, miałem w tym roku po prostu olbrzymie szczęście, że podczas tej najgorszej nocy (6/7.10) przyszło zachmurzenie o zachodzie słońca i odpuściło idealnie na wschód słońca.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: 13 Październik 2019, 20:34
Ba, wydaje mi się, że w lipcu 2019 około 21:00 ani razu nie było tak chłodno, jak wczoraj o tej porze
Październik to październik, lipiec to lipiec. W tym drugim widzę niemało korzyści w rześkich nocach, w tym pierwszym nie widzę żadnych - im cieplej, tym lepiej.
Wysłany: 13 Październik 2019, 21:37
Hehe, to u mnie najcieplejsza noc tej pięknej dekady miała 8.7 st. t. min. 15.07.19 wyniosła 6.2 st.. Nawet jakby ta noc trwała minutę to i tak byłaby psychiczna, o dobre 10 st. za zimna. W październiku zależy mi na t. min. wyraźnie powyżej zera, obie te fale ciepła spełniają te kryteria ale ta jest w tym względzie wyraźnie lepsza. Jednak ważne jest też usłonecznienie - to ostatni moment by je realnie uwzględniać, później Słońce robi już tylko za ozdobę. Za jakiś czas moje preferencje pokryją się w tym względzie z Twoimi tj. bezwzględne ciepło całą dobę a lampka jedynie jako dodatek do niego, jednak w lutym-marcu znów zacznę faworyzować Słońce, nawet kosztem t. min. ocierającej się o 0 st. a Ty jak w tym roku będziesz pisał, że jakim prawem narzekam, przecież jest tak dużo lampy
Wysłany: 14 Październik 2019, 18:34
14 X 2019 - 21 st., słonecznie i powiewał lekki wiatr. Poprzednia noc niemal bezchmurna z t. min. 10 st., powiewał czasami wiaterek. Obecny wieczór wspaniały, noc zapowiada się podobnie. 14 X 2018 - pora dzienna jak kalką odbił, chociaż do 20 st. mój termometr nie dobił, noce po obu stronach nieco gorsze.
14 X 2019 D =/>, N >, DN > 14 X 2018
Oby tak dalej
Wysłany: 14 Październik 2019, 22:23
A u mnie od tygodnia popsute ogrzewanie (i tak mam piec gazowy, więc bym raczej nie smrodził) i wcale jakoś nie narzekam
W najbliższych dniach będzie więcej chmur więc utrzymają się ciepłe noce, mam wrażenie że spokojnie mogę czekać na naprawdę do piątku (wtedy serwis ma przyjechać)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum