Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38276 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 5 Październik 2019, 23:17 Klimat Nowej Zelandii
Wellington - Stolica kraju, położona mniej więcej w centrum, ale zarazem na południu północnej wyspy, bezpośrednio na Wybrzeżu. Klimat bardzo morski, którego wadą są zbyt małe amplitudy latem, oraz w porze chłodnej zimne wiatry od strony morza. Poza tym naprawdę zachęcający ♥
Taupo - Górskie miasto, w samym środku północnej wyspy. Położone mniej więcej na szerokości geograficznej Andaluzji. Ciekawe zjawisko, połączenie wpływu morza na całkiem sporej wysokości (mimo, że oddalony od morza sporo). Bardzo fajny klimat, chociaż zawsze mogło być trochę cieplej, ze słońcem w sumie też szału nie ma
Hamilton - Miasto położone w północnej części Nowej Zelandii. Klimat całkiem ciepły, poza latem sporo różnic z Polską, lato praktycznie takie samo. Bardzo pogodny, mniej wietrzny niż w głębi kraju i już naprawdę ciepły. Większe amplitudy latem niż zimą. Jednak, żeby nie było tak kolorowo, to cechuje go bardzo wysoka wilgotność - także latem, które co ciekawe za mokre tam nie jest.
Dunedin - południe Nowej Zelandii, szerokość geograficzna Węgier. Trzeba przyznać, tutaj szału nie ma. Cenię za rozkład termiczny, ale jednak... mogłoby to lato być cieplejsze. Poza tym usłonecznienie żenujące trochę, lato to jakaś pomyłka, trochę jak w Szkocji Tylko zimy wyraźnie cieplejsze, niż w kraju whisky. Ale bardzo mnie cieszy, że nie taki wietrzny, trochę mniej deszczowy niż północna część kraju. Jednak naprawdę nie o to mi chodzi, gdy mówię, że lubię klimat tego kraju. Zdecydowanie wolę to, co na północnej wyspie.
I na koniec bonus: Takie trochę nowozelandzkie Azory, znajdujące się na północnym cyplu Nowej Zelandii. Klimat bardzo ciepły i przy okazji wybitnie morski. Czegoś takiego na stałe to bym jednak chyba nie chciał, ale tak pomieszkać z 2 lata w takim miejscu - czemu nie? Szkoda, że tak mało danych w tabelkach, nie wiem np jak z usłonecznieniem.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27316 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 5 Październik 2019, 23:20
Hamilton najlepszy Choć termicznie bardziej odpowiadałaby mi ostatnia pozycja. Jednak razi mnie trochę ta monotonia, przewidywalność i niskie amplitudy - tu jest przesada w drugą stronę.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13252 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 5 Październik 2019, 23:32
Mam dobrego znajomego który był w Nowej Zelandii o ile dobrze pamiętam w sierpniu, zaoytam go o klimatyczne wrażenia
Z tego co tu widzę, zdecydowanie brałbym Hamilton lub Wellington z lekkim wskazaniem na to pierwsze. Tylko ta wilgotność 😒
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38276 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 6 Październik 2019, 13:12
Jeszcze coś z południowej wyspy, pomiędzy iście szkockim południowym krańcem kraju, a przyjemnie ciepłą północną wyspą. Fajny klimat, przyjemne lato, zima poniżej komfortu, ale przy Polskiej to miodzio, nawet taki grudzień 2015, czy luty 1990 nie dorasta
Uwagę zwraca też ta notka: " A notable feature of the weather is the nor'wester, a hot föhn wind that occasionally reaches storm force, causing widespread minor damage to property." Czyli mają często jakiegoś halniaczka Trochę się bałem, że jak jest tam morze (ocean) od południowej strony, to jest sporo sztormów i zimnych powiewów, ale o tym brak informacji. O dziwo, naprawdę niezły klimat. Średnia roczna 11.6, lepsza niż w Wellington, czy Taupo
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 23 Styczeń 2021, 21:49
Ze względu na ukształtowanie terenu chyba najbardziej podoba mi się Hamilton: odliczając miejscowości nadmorskie jest to dość "równy/płaski obszar" na tle wyżej wymienionych miejscowości. Jeśli chodzi o pogodę, to bym mógł wszystkie przyjąć (Wellington, Taupo, Cape Reinga), choć chyba najbardziej przekonuje mnie Dunedin. No a poza konkursem, to chyba najlepiej mieszkałoby mi się koło innego większego miasta, Auckland (na północy wyspy, północnej części).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27316 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 23 Styczeń 2021, 22:04
Mnie się podoba klimat najcieplejszych miast Nowej Zelandii, niemniej brakowało by mnie tego naszego polskiego dreszczyku emocji typu, czy ruska bestia nas minie czy jednak nie xd Wiele magnolek wyhodowano w NZ i niestety te odmiany dość licho się sprawdzają u nas tzn. mrozy wytrzymują i rosną normalnie ale kwiaty się psują wiosną bo w NZ nie ma przymrozków, amplitudowych lamp czy innych chujów mujów xd
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum