Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20447 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 15:33 5 rzeczy, które zamieniłbym w pogodzie w 2019 roku
Podkreślam, że warunkiem zabawy jest BRAK ZMIANY anomalii, sumy opadów i uslonecznienia w całym 2019 roku. Można jedynie poprzestawiac ich kolejność .
1. Zamieniłbym anomalie stycznia i czerwca
2. Zabrałbym +1,5/2K sierpniowi i dał na konto maja
3. Zabralbym 100h uslonecznienia czerwcowi i oddał majowi
4. Zabralbym trochę sumy opadów że stycznia, lutego, maja, września i listopada i oddał miesiacom letnim
5. (to już dla mnie niezbyt istotne, ale daje 5 dla zaokraglenia xD). Wymieszalbym że sobą spolaryzowane połowy lipca.
Czyli całe lato, a przede wszystkim czerwiec ogoliłbym na 0 gdyby 2019 wyglądał tj. po moich "reformach" byłby takim lustrem 2018 roku, bo przyniósłby niesamowita i rekordowa porę chłodną (właściwie nie do końca, bo chodzi o miesiące dwóch różnych pór chłodnych)
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13244 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 28 Grudzień 2019, 16:43
Majowi z sumą opadów 162mm zabrałbym 60mm i podzieliłbym je między czerwiec i lipiec. Jednak mimo to, miesiące te pozostałyby bardzo suche... Na pewno ogoliłbym czerwiec z tej kosmicznej anomalii i przydzieliłbym po trochę styczniowi, kwietniowi i majowi, a ponadto zrobiłbym w lutym, marcu, czerwcu i październiku zrzutkę na wsparcie solarne maja
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 29 Grudzień 2019, 07:11
Zabrałbym z 2K anomalii i 50 godzin słońca czerwcowi i przydzielił okresowi 5-11.07.
I może kolejne 2K anomalii i kolejne 50 godzin słońca z czerwca przydzieliłbym pierwszej połowie maja.
Poza tym super rok, najbardziej brakowało mi opadów i burz wiosną oraz latem (jesienią w gruncie rzeczy też...), ale tu niestety nie mam skąd zabierać.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 30 razy Wiek: 29 Dołączył: 08 Lis 2019 Posty: 5972 Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 30 Grudzień 2019, 18:47
1. Zabrałbym 3-4K z czerwca i dałbym majowi.
2 Zabrałbym 70-80 mm z maja i dałbym czerwcowi.
3. 150 h usłonecznienia zabrałbym czerwcowi i dałbym majowi.
4. Silne ochłodzenia z początku i końca października przerzuciłbym na grudzień(wiem, że dużo mocniej by szło zmarznąć ).
5.2-3 K z III dekady sierpnia przerzuciłbym na III dekadę marca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum