Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
GeoFS: Flight Simulator
Autor Wiadomość
Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 4 Październik 2025, 11:00   GeoFS: Flight Simulator

Witajcie, chciałbym zwłaszcza dla fanów lotnictwa wirtualnego, stworzyć wpis poświęcony grze związanej z obsługą samolotów ;-)

GeoFS- Flight Simulator jest pozycją odróżniającą się od wielu symulatorów (powietrznych) dostępnych w sklepach (obecnie pionierami w tej dziedzinie są głównie Microsoft Flight Simulator 2020=40th Anniversary Edition i MS Flight Simulator 2024), że jest to pozycja w podstawce wówczas bezpłatna polegająca na oprogramowaniu Cesium, i wiadomo w planie podstawowym w kwestii grafiki szaleństw nie ma, ale podobno istnieje też wersja HD (cena wynosi ok. 40 zł na rok), z odtworzeniem okolic za pomocą widoku satelity map Bing ;-)

Sam nie miałem okazji zagrać, ale symulacja wygląda naprawdę ciekawie ;-) :-(

Mam nadzieję, że kogoś z forumowiczów ta pozycja zainteresuje (chyba że zainteresowała wcześniej?) ;-) - w szczególności tutaj miałbym na myśli Łukasza (admina) i Piotra- jej się raczej nie pobiera (choć można podobno również, a także podobno działa na urządzeniach mobilnych) ;-) , wystarcza mieć założone konto ;-)

https://www.geo-fs.com/

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 6 Październik 2025, 11:05   

Na pewno by móc dobrze wzbić się w powietrze, trzeba startować z obszaru wybranego przez siebie lotniska- najlepiej też z pasa startowego (w przypadku klawiatury silnika domyślnie nie trzeba uruchamiać [klawisz E], ale dźwignię mocy (throttle) należy zwiększyć klikając "plus" lub numery od 0 do 9 maks.- bezpieczniej też przed ostatecznym odlotem, a po wzbiciu się pokręcić się w kółko, by móc wznieść się na wyższy poziom) ;-) Próbowałem kiedyś wzbić się w powietrze na środku większej drogi lub na polance z nierównym nachyleniem, ale wszystko szło na próżno ;-) Czasami automat potrafi w tej kwestii pomóc, choć niewątpliwie cenniejsza jest to funkcja przy lądowaniu- wtedy na pewno na kilka-kilkanaście km przed celem (głównie innym portem lotniczym) trzeba zmniejszyć automatyczną prędkość węzłów oraz wysokość nad ziemią ;-) Poza tym jeszcze trzeba wysunąć klapy oraz podwozie (klawisze F i G) oraz zbliżając się do pasa hamulce (spacja lub litera B) ;-) Nie można przystępować "na ostro" do lądowania, gdyż istnieje często to ryzyko, że samolot lub helikopter nie ustanie z powodzeniem- w tej kwestii też by mieć gwarancję, że coś pójdzie jak należy, warto również pokręcić się w kółko na linii pasa startowego i się powoli (ale w miarę możliwości równo) obniżać, z dziobem lekko ku górze ;-) Czasami cuda zdziałało wyłączenie silnika tuż przed lądowaniem (jak się leciało wolno, równo i nisko nad celem podróży), ale nie trzeba być z zawodu pilotem, by wiedzieć, że tak się normalnie nie robi- co najwyżej może jedynie w przypadku sytuacji awaryjnych ;-) Z pewnością też warto unikać podczas lotu tzw. przeciągnięcia (stall)- sytuacji w której przynajmniej jedno ze skrzydeł przestaje wytwarzać siłę nośną umożliwiającą unoszenie się w powietrzu... :-( Opór aerodynamiczny rośnie utrudniając rozwój prędkości, nad maszyną traci się w mniejszym lub większym stopniu panowanie... :-(

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 12 Październik 2025, 17:43   

Jeśli chodzi o wybór pojazdu powietrznego, polecam samolot raczej przeznaczony do celów szkoleniowych Cessna172- wprawdzie mniej znajdzie się okazji do podziwiania otwartego świata mając funkcję Pro z trybem HD (bo to dosyć szybka maszyna, prędkość maksymalna wynosi nieco ponad 300 km/h/ok. 160 węzłów=kt) niż np. w podstawowej treningowej awionetce (Piper Cub), ale z drugiej strony przyjemniej się nim steruje niż Piper(em) i z uwagi na większe rozmiary łatwiej idzie utrzymać równowagę przy lądowaniu ;-)

Dzisiaj mi się udało zrobić podróż okrężną od lotniska Kraków-Balice przez miejscowości Niepołomice, Bochnia, Brzesko, Czchów, Nowy Sącz, Stary Sącz, Limanowa, Mszana Dolna, Myślenice, Dobczyce, Gdów, Wieliczka, Świątniki Górne, Mogilany, Skawina do portu lotniczego z powrotem (głównie wzdłuż autostrady i dróg krajowych, ewentualnie również wśród bardziej znajomych dróg wojewódzkich- ale zdarzało się niekiedy zbaczać z trasy i mieć widoki na mniejsze ulice) i ten lot wirtualny zajął mi jakieś 1.5 godz. ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 27 Październik 2025, 02:30   

Osiedle na terenie którego mieszkam z lotu ptaka (jak można dostrzec na zrzucie ekranu, prawie 2000 [ok. 1700-1800] stóp nad ziemią) ;-) Jak wspomniałem, gry MS Flight Simulator 2020/2024 mogłyby tu zrównać tą grę z ziemią w kwestii odtworzenia okolic, ale jak dla mnie jak na posiadaną wersję premium, a także jedne z wyższych ustawień graficznych (da się jeszcze więcej, ale obawiałbym się z kompletem ruszać w lepiej odwzorowane okolice- rejon Krakowa czy Katowic raczej pewnie nie jest tak szczegółowo zrobiony w porównaniu z wieloma miastami za granicą, np. na terenie Stanów Zjednoczonych) ;-) nie mogę raczej narzekać ;-)

Odpowiedz do tematu