Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Zimna wiosna 2020? Anomalnie zimny maj?
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 26 Maj 2020, 14:50   Zimna wiosna 2020? Anomalnie zimny maj?

Mimo, że mam wrażenie, że obecny maj jest ogólnie odbierany jako cieplejszy i pozytywniejszy od ubiegłorocznego, to nie da się ukryć, że historia dzieje się na naszych oczach i jest ogromne prawdopodobieństwo, że zimniejszego maja juz nie doczekamy.

Model DWD-ICON widzi anomalie -2,46K na koniec maja

A tutaj prognoza GFS, ta po najwyższych wiązkach widzi identyczną anomalię, jak DWD-ICON, a daje szansę nawet na anomalie rzędu -2,66K :shock: :shock: :shock:

Obstawiajac, że maj zakończy się anomalią -2,46K (jak zakłada właściwie najcieplejszy scenariusz). To wiosna 2020 zapisała by się anomalią -0,03K :!: (sugerajac się tym, że wstępna anomalia marca 2020 wyniosła +1,77K, a kwietnia +0,61K). Żeby osiągnąć równe 0, to maj musiałby mieć anomalie -2,36K, a jak widać "na luzie" będzie niższa. Jeśli sprawdziłby się najchlodniejszy scenariusz GFS, to mamy wiosnę z anomalia -0,10K. W każdym razie można stwierdzić, że znajdzie się ona już w TOP7 najzimniejszych wiosen XXI wieku
https://meteomodel.pl/klimat/poltemp/poltemp-new.txt

Jestem przekonany, że będzie zmniejsza od wiosny 2003, która miała anomalie rzędu +0,05K, oraz cieplejsza od wiosny 2004 z anomalia -0,18K. Wiosny 2005, 2006 i 2013 są poza zasięgiem tak samo, jak reszta cieplejszych. Wiosny 2001 i 2010 miały dokładnie anomalię -0,09K o tutaj można tylko zadać sobie pytanie, czy tegoroczna wiosna okaże się od nich minimalnie cieplejsza czy minimalnie chlodniejsza (mi się wydaje, że jednak minimalnie cieplejsza). Więc jeśli wiosna osiągnęłaby te -0,1K, to byłaby piąta najzimniejsza w tym wieku, ale wydaje mi się, że ostatecznoe będzie bliżej tego "cieplejszego" scenariusza

No i jak widać będzie to najzimniejszy miesiąc pory ciepłej, nie od lipca 2000, ale od września 1996 :shock:

Ostatnio też meteoprognoza w wątku o najzimniejszym maju po 1991, zamieściła listę najzimniejszych majów po 1950-tym

Ja stawiam, że maj 2020 zajmie tu 8 miejsce, pomiędzy majami 1952 i 1974. Chociaż gdyby sprawdził się najchlodniejszy scenariusz GFS to miałby już 7 miejsce (maj 1974: -2,60K). Maj 1955 już jest poza zasięgiem.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 26 Maj 2020, 15:14   

Może po tym maju wejdziemy w nową fazę klimatu pozbędziemy się chłodnych miesiącu pory ciepłej już na zawsze :?: :mrgreen:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 26 Maj 2020, 15:19   

A jeszcze nie tak dawno ekscytowaliśmy się Zimą Trzydziestolecia, turecki klimat kruchy jest :-? Swoją drogą maj 2020 będzie wyglądał tak samo niezwykle w otoczeniu pozostałych czerwonych miesięcy jak czerwiec 1979 w otoczeniu niebieskich :shock:

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 26 Maj 2020, 15:22   

FKP napisał/a:
A jeszcze nie tak dawno ekscytowaliśmy się Zimą Trzydziestolecia, turecki klimat kruchy jest :-? Swoją drogą maj 2020 będzie wyglądał tak samo niezwykle w otoczeniu pozostałych czerwonych miesięcy jak czerwiec 1979 w otoczeniu niebieskich :shock:

Zobaczymy czy po prawej stronie i w dół czeka nas sam czerwień i brąz, a może więcej zieleni i błękitu niż w ostatnich latach :-) .

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 26 Maj 2020, 15:47   

Fakt wystąpienia wiosny poniżej normy byłby o tyle niezwykły, że oznaczałby pierwszą od 1997 roku chłodną wiosnę, w przypadku której największej zasługi w ujemnej anomalii nie miałby marzec. Tym razem będzie zupełnie odwrotnie - to marzec, a właściwie jego pierwsza połowa, sprawia że anomalia nie jest aż tak niska, jak może się wydawać.
Należę do tej grupy osób, do której należy Alewis; mianowicie tegoroczny maj wydaje mi się cieplejszy od ubiegłorocznego. Tymczasem nie ma już żadnych szans na to, by go wyprzedził, mimo że za nic nie podejrzewałem, że w ciągu najbliższych lat przydarzy się maj chłodniejszy od tamtego. Gdyby 1 stycznia 2020 wróżka wyczytała mi ze szklanej kuli, że "w tym roku spotka cię najzimniejszy miesiąc pory ciepłej w XXI wieku", nie obawiałbym się tego ze strony maja, no bo jak to rok po roku ;)
Ciekaw jestem czerwca. Nie mówię że będzie chłodny, bo tego nie wiem. Pewne jest natomiast, że jeśli okaże się umiarkowany, a nawet ciepły, lecz bez dużego odchylenia, to po tym odpale z ubiegłego roku, większość ludzi odbierze go jako zimny, tak jak wiosna 2019 wydawała się niektórym chłodna po wiośnie 2018.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 26 Maj 2020, 16:04   

To dla mnie jednak ten maj wydaje się chłodniejszy niż ubiegłoroczny, chociaż oczywiście nie aż tak szpetny. Rok temu średnia ostatnich 2 tygodni osiągnęła jednak nawet u mnie około 15*C, było mnóstwo chlapy i deszczu, ale za to daleko od lodowych nocy i przymrozków. Powiem szczerze, że do ostatniego momentu myślałem, że ostatnia pentada dowali solidnie gorącem jak np 15 lat temu. Czerwca nie podejmę się oceniać, chociaż na pewno nie widać takiego czegoś co np rok temu o tej porze.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Wysłany: 26 Maj 2020, 16:07   

PiotrNS napisał/a:
Fakt wystąpienia wiosny poniżej normy byłby o tyle niezwykły, że oznaczałby pierwszą od 1997 roku chłodną wiosnę, w przypadku której największej zasługi w ujemnej anomalii nie miałby marzec. Tym razem będzie zupełnie odwrotnie - to marzec, a właściwie jego pierwsza połowa, sprawia że anomalia nie jest aż tak niska, jak może się wydawać.
Należę do tej grupy osób, do której należy Alewis; mianowicie tegoroczny maj wydaje mi się cieplejszy od ubiegłorocznego. Tymczasem nie ma już żadnych szans na to, by go wyprzedził, mimo że za nic nie podejrzewałem, że w ciągu najbliższych lat przydarzy się maj chłodniejszy od tamtego. Gdyby 1 stycznia 2020 wróżka wyczytała mi ze szklanej kuli, że "w tym roku spotka cię najzimniejszy miesiąc pory ciepłej w XXI wieku", nie obawiałbym się tego ze strony maja, no bo jak to rok po roku ;)
Ciekaw jestem czerwca. Nie mówię że będzie chłodny, bo tego nie wiem. Pewne jest natomiast, że jeśli okaże się umiarkowany, a nawet ciepły, lecz bez dużego odchylenia, to po tym odpale z ubiegłego roku, większość ludzi odbierze go jako zimny, tak jak wiosna 2019 wydawała się niektórym chłodna po wiośnie 2018.

Ja myślę, że będzie chłodny, tj. rok temu będę upierać się korelacji tych 2 miesięcy. W 1952, 1955, 1962, 1974, 1978, 1980, 1987, 1991 czy nawet w ulgowym przypadku z 2004 po najzimniejszych Majach przychodziły conajmniej zimne czerwce. I wiem, że w ubiegłym roku się mocno na tym przejechałem, ale to był naprawdę wyjątek (tak jak złamanie korelacji luty-marzec w 2012, a wcześniej dopiero w 1998) i przez to w tym roku mam jeszcze większa pewność :-> .

Chociaż swoją drogą mieszkańcy północnych i wschodnich regionów kraju pewnie już mają inne zdanie na temat porównania maja 2019 i 2020 (ale Ciebie i alewisa rozumiem), bo rozkład anomalii jest już zupełnie inny. W zeszłym roku tj. w 2010 najwyższe anomalie skupiły się na NE Polski, a w tym roku tj. w 2004 na zachodzie Polski

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 26 Maj 2020, 16:09   

Dla mnie jednak ten maj jest dużo gorszy niż ubiegłoroczny. Powiem szczerze, że jeśli nie liczyć trzech dwudniowych epizodów (1-2.05, 10-11.05 i 18-19.05) to okres do 23.05 uważałbym za totalnie zdupiony. W zeszłym roku tragiczna była pierwsza połowa (gorsza, niż w tym roku), ale opinie o okresie od 16.05 znacie. W tym roku "lepiej" jest dopiero od 24.05, a i tak do ideału daleko - chociaż dzisiejszy dzień mnie już zdecydowanie przekonuje.

Ten maj ma plus, za lepiej rozłożone opady (chociaż suma będzie chyba jednak niższa niż rok temu, wszystko rozstrzygnie się w niedzielę) i za chyba mimo wszystko większe usłonecznienie. Ale pozostałe cechy znacznie gorsze. Już abstrahując od aktualnie cudownej pogody za oknem, wiosna 2020 w pełni sobie zasłużyła na miano najgorszej w XXI wieku, a czerwiec będzie musiał się bardzo postarać, bym całej pierwszej połowy nie uznał najgorszą...

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 26 Maj 2020, 16:12   

Jacob, też jakoś mi się wydaje, że czerwiec ciepły nie będzie. Prognostyczny trend łagodzenia ociepleń jest niesamowity, zupełnie jakby odbicie słynnego "zanikania ochłodzeń" tak popularnego w "Cudownym Dwuleciu". Z drugiej strony fakt, że podniósł się geopotencjał w europejskiej części Rosji, świadczy o tym, że spływy arktyczne będą już dużo mniej prawdopodobne - za chłód tym razem będzie odpowiadać już polarnomorska masa, jeśli w ogóle.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 26 Maj 2020, 16:30   

Dla mnie ten ten m*j jest dużo gorszy od ubiegłorocznego, powiem tak I połowa w tym roku nie była dużo lepsza a druga to przepaść, świadczą o tym miernie ulistnione dęby, w 2019 31 maja były już w pełni przygotowane na Czerwiec Centyliardlecia a w tym 31 maja będą co najwyżej jasno ulistnione i to tylko pod warunkiem, że noce dopiszą i będą chociaż w normie (10-11 st.). Oczywiście po takim maju oczekiwać należy co najmniej kilkomiesięcznego "piekła" bo ten miesiąc wywrócił do góry nogami nie tylko standardy okresu 4.04.2018-22.05.2020 ale i całego XXI wieku :shock:

Odpowiedz do tematu