Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Maj 2021, 20:36
Największe zagrożenia wystąpienia trzęsienia ziemi (niewielkie) poza górami i obszarami podgórskimi są na Górnym Śląsku i w zachodniej Małopolsce (wraz z aglomeracją krakowską), czyli najbardziej uprzemysłowione regiony- skąd ja to znam.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 31 Maj 2021, 21:42
Bartek617 napisał/a:
Największe zagrożenia wystąpienia trzęsienia ziemi (niewielkie) poza górami i obszarami podgórskimi są na Górnym Śląsku i w zachodniej Małopolsce (wraz z aglomeracją krakowską), czyli najbardziej uprzemysłowione regiony- skąd ja to znam.
Nie do końca tylko południe Polski tu na północy także występowało trzęsienie ziemi na przykład 21 września 2004 roku i to były wtedy 2 wstrząsy chyba coś o 13-tej i po 15-tej godzinie.
Moja miejscowość znajdowała się około 120/130 km od epicentrum z obwodu Kaliningradzkiego. Wstrząsy o sile 5,0 i 5,3 . Więc na północy Polski też wystepują ale bardzo rzadko.
Z kolei bardzo blisko mnie trzęsienie ziemi o magnitudzie 4,6 w skali Richtera wystąpiło 1 marca 1993 roku. Być może moi rodzice pamiętają. Epicentrum wstrząsów przypadło na obszar pobliskiej Łabowej, co wynika z tego wykazu trzęsień ziemi: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Trz%C4%99sienia_ziemi_na_ziemiach_polskich
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Czerwiec 2021, 06:16
Ja nigdy nie doświadczyłem trzęsienia ziemi, pomimo tego że miałem ku temu niejednokrotnie okazję. Może to dlatego, że mieszkam zbyt nisko (2 piętro), przez co wstrząsy nie są aż tak odczuwalne.
O ile się dobrze orientuję, w Twoim regionie zdarzają się "tąpnięcia" spowodowane szkodami górniczymi, jednak mimo wszystko jest to obszar asejsmiczny.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 1 Czerwiec 2021, 16:07
Zgadza się. Ale nigdy nie doświadczyłem żadnego trzęsienia ziemi - obojętnie czy w postaci naturalnej, czy w postaci "tąpnięcia". Aktualnie na terenie Gliwic jest czynna jedna kopalnia w Sośnicy, ale widocznie jej korytarze nie przechodzą pod osiedlem na którym mieszkam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum