Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20447 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 20:39 Wolicie cieplejszy maj czy wrzesień?
Ja osobiście wolę, żeby maj był bardziej letni, a wrzesień bardziej jesienny i kapryśny .
Niestety wrzesniowe lato to często niezbyt przyjemna sprawa, właściwie jest to pseudolato, które tygodniami przynosi wielkie amplitudy... Natomiast majowe lato jest często bardzo dynamiczne, lubi zaskakiwać burzami i specjalnie nie sympatyzuje z wielkimi amplitudami.
Macie tylko jedną opcje do wyboru, chętnie poznam wasze zdanie na ten temat
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Meteorologia Pomógł: 207 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8199 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:29
Jacob, Czy ja wiem, właśnie mam wrażenie, że to właśnie maj częściej atakuje pseudociepłem mimo znacznie krótszych nocy ,a gorąc właśnie wtedy potrafi faktycznie dać się we znaki, tak jak np końcówka maja 2018 u Was, gorąc/upał we wrześniu jest kompletnie inny i taki wręcz "słodziutki" xD
_________________ Przepraszam marzec 2022 że go obrażałem
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:30
jorguś, Ja po dwóch latach marcowych majów w tym wybitnym ostatnim, z gołymi badylami do końca i ani krztyną lata i poprzednich nie powalających wolałbym obecnie letni maj niż wrzesień, który ostatnio bardziej zadowala a i wegetacja w tym miesiącu nie jest już tak porywająca i ciekawa.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 207 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8199 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:35
FKP, W przyszłym roku faktycznie dobrze byłoby dostarczyć jakiejś odmiany w tej kwestii, choć chyba tak obiektywnie patrząc, nie pod kątem ostatnich lat, to jednak wybieram wrzesień, zwłaszcza że nawet w@#$%%^& (nie wiem czy dobrze to pisze haha) był powyżej normy, a co sobą reprezentował to wiemy
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:40
jorguś, To ja jednak wolałbym, żeby maj poszalał termicznie i przyrodniczo a wrzesień jak dla mnie może być już spokojniejszy, zwłaszcza po gorącym lecie Od września wolałbym żeby to pi*zda poszalała i dała piękną, złotą jesień przy wciąż zdatnych temp.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20447 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:48
Jeszcze kolejna przewaga dla cieplejszego maja to fakt, że jednak we wrześniu już jesteśmy "najedzeni" latem .
Powiem Wam, że pasowałby mi taki układ, żeby czerwiec i sierpień na takim samym poziomie, np. 17,5 st., za to w drugą stronę chciałbym, żeby średnio wrzesień był 1,5-2 st. chlodniejszy od maja (maj - tśr. 14,5 - 15 st., wrzesień tśr. 13 - 13,5 st.)
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:51
To ja gdybym miał projektować rok pod względem t.av ułożyłbym tak
Styczeń -2*C
Luty: 0*C (ale jak najmniej samego "przez zero")
Marzec: 5*C
Kwiecień: 10*C
Maj: 14*C
Czerwiec: 18*C
Lipiec: 21*C
Sierpień: 20*C
Wrzesień: 15*C
Październik: 10*C
Listopad: 6*C
Grudzień: -1*C
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8316 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 8 Wrzesień 2020, 21:54
Jak dla mnie wolałbym cieplejszy maj. Sprawdzając jaki miesiąc jest cieplejszy w ostatnich 30 latach to wygrywa wrzesień równo o 1 stopień. Średnia września od 1990 roku to 12,468*C a średnia maja to 11,465*C.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum