Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Wrzesień 2020, 16:17 Oceny miesięcy w Toruniu wg kmroza
Postanowiłem się pobawić trochę i wystawić oceny wszystkim miesiącom na początku XXI wieku w regionie Jacoba, abyśmy na przyszłość się lepiej rozumieli, sam jestem ciekawy pewnych kwestii
Zacznę od 2001 roku
Styczeń - początek uważam o dziwo za dość ciekawy. Dziedzictwo grudnia i opady w czasie odwilży nadały dużo uroku temu okresowi. W drugiej dekadzie nadeszły mrozy ze śladową pokrywą śnieżną. Trzecia dekada już najnudniejsza, lekkoplusowa nijakość, urozmaicona jedynie cudnymi opadmi 25-26.01 (14mm)
Ocena: 4/10
Luty - Fajnie kontrastowa pierwsza dekada. Druga dekada jednak już okropna, a trzecia ponownie fajna z dosypującym śniegiem.
Ocena: 5/10
Marzec - Zauważyłem, że Jacob ostatnio go chwali i w sumie ma rację, bo u niego był dużo lepszy. Pierwsza dekada fajny śnieżek. Druga dekada silne, prawdziwie wiosenne ocieplenie z codziennymi opadami. Druga połowa chłodniejsza, ale z częstymi opadami i okresami pokrywą śnieżną. Ostaniego dnia miesiąca ocieplenie i deszczowy atak wiosny
Ocena: 7/10
Kwiecień - Pierwsza połowa fajna wiosenka z kilkoma ciepłymi nocami i regularnymi opadami. Pod jej koniec duże ochłodzeie, spore o[pady i nawet niewielka pokrywa. Od 20.04 nieco cieplej, ale nadal chłodno i mega pluchowato. Dni 21-26.04 miały więcej opadów niż większość kwietni w całości. Po opadach zasłużony atak wiosny, ale wcale nie taki pustynny na początku . Dopiero 30.04 do rozstrzelania.
Ocena: 7/10
Maj - Niestety widzę sporo pustynnej, amplitudowej i lampowej pogody o różnych średnich. W ciągu miesiąca pojawiły się na szczęście 3 bardziej niżowe incydenty, poczas w których w kilka dni spadało po 15-20mm deszczu, dzięki czemu maj w Toruniu okazał się "mokry". Ale to nie to jednak...
Ocena: 6/10
C.D.N.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20447 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 21 Wrzesień 2020, 16:24
kmroz, narazie ze wszystkim się zgadzam, twoje oceny są tylko bardziej wypośrodkowane, niż moje, bo ja jednak lubię podkreślić, że coś nieznacznie bardziej mi się podobało . Za to FKP w swoich ocenach uwielbia jeździć po skrajnościach
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Wszystko! Pomógł: 175 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38218 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Wrzesień 2020, 16:26
Spokojnie, myślę że doczekasz się i u mnie skrajnych ocen, po prostu okres styczeń-maj 2001 nie miał jakichś wielkich emocji xd (albo miał bardzo mieszane emocje w jednym miesiącu, przez co należy go zneutralizować)
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Wysłany: 21 Wrzesień 2020, 16:36
Czerwiec 2001 - Nieciekawa, zimna, ponura i pełna mżawek pierwsza połowa, zwieńczona bardzo późnym przygruntowym Jednak był on trochę takim analogiem 22-23.05.2020, ostatecznie wygonił złe moce i druga połowa czerwca była naprawdę dobra, mogła mieć może więcej słońca, chociaż i tutaj trzeba pamiętać, że toruńska stacja zaniżała usłonecznienie do 2004 roku
Ocena: 6/10, bo druga połowa sporo naprawiła
Lipiec 2001 - Dobry miesiąc. Miał 3 nieprzyjemne fale upalno-tropikalne, ale poza nim komfort. Brak chłodów, no i niestety zero rześkich nocy, ale że nie za wiele 15+, to nie będę narzekał. Opadowo i burzowo super, jedynie obwarzanki się nie postarały. Wbrew pozorom całkiem zrównoważony miesiąc.
Ocena: 8/10. Bardzo bym chciał takiego lipca u siebie za rok
Sierpień 2001 - Pierwsza połowa dość umiarkowana termicznie i solarnie, pełna pseudodeszczy, z których jednak wiele niestety nie wynikało. 13mm, nawet regularnie wyrabiane, to żałośnie mało jak na pierwszą połowę sierpnia. Druga połowa przyniosła tygodniową falę upałów, która na szczęście szczędziła nudnej i pełnej lampy, a w dodatku zaczęła się potężną nawałnicą z ulewnym deszczem. Po upale chwilowe orzeźwienie, ale jeszcze przywaliło pod koniec sierpnia. Na szczęście w dniach 27-28.08 ładnie podlało, po czym się zrobiło dużo chłodniej, ale też bez tragedii. 29-31.08 to wzorcowe "ostatnie dni wakacji".
Ocena: 6/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum