Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Lipiec 2025, 13:42
Średnie ogólne temp. raczej wolę niskie, głównie podreperowane krótkimi ale solidnymi uderzeniami gorąca/upałów I oczywiście przyjąłbym chętniej stabilniejszą aurę (mniej dni z możliwymi opadami, zwłaszcza ulewnymi) niż np. w tym roku
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 20467 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 25 Lipiec 2025, 16:05
LukeDiRT, wszystko zależy gdzie, w skali kraju czerwiec 2012 był poniżej normy, a na N wręcz wypadł jako chłodny uwzględniając prawie całą serię powojenną .
Ja preferuję drugą opcję (czyli przytoczone lata 2012-13, choć to wszystko zależy od regionu) ogólnie w skali kraju bardzo cenię lata 2007-13, jak na swój czas bardzo gorące, ale były to w uśrednieniu naprawdę przyjemne czasy, jedynie zbędny był odpał lipca 2010 czy też w drugą stronę mocny chłód czerwca 2009. Poza nimi to w uśrednieniu naprawdę fajne czasy, a że wśród nich też były zakały (tj. lipiec 2007 który wnerwia złośliwością i klaunowaniem anomallii) to oczywistość, ale bardzo tęsknię za standardami tamtych lat. Z drugiej strony nie potrzebuję do szczęścia aż takich chłodów jak lata 2004-05, choć byłoby bardzo ciekawie przeżyć coś takiego po ponad 2 dekadach. Czy też mocno spolaryzowane lato 2014 z lodowatymi 2 połowami czerwca i sierpnia, które w ostatniej dekadzie ostro poszybowały do góry byłoby miłą odmianą . Jednak 10 lat temu nie czułbym takiego sentymentu do tamtego lata, bo jak na swój czas wpisywało się w dość powszechne standardy, tylko że dużo mocniej je podkreśliło.
_________________ Pierwsza połowa wiosny 2026 to horror, ale 2026 rok to najlepszy moment po 2013 roku na właśnie taką
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8318 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 25 Lipiec 2025, 17:55
Jacob ma rację w 2012 roku wszystkie letnie miesiące były zimne a w 2013 tylko czerwiec był powyżej normy a lipiec i sierpień poniżej normy. Jak dla mnie najlepsza forma lata jak w 2018 roku kiedy wszystkie miesiące były ciepłe każde bądź razie u mnie a w 2024 roku lato było tylko troszkę powyżej normy. Żaden miesiąc nie miał średniej 18 stopni.
Lubię pogodę taką jak obecnie. To na relaks.
Ale także przydałoby się więcej deszczowych dni. Czyli wszystko w miarę, aby nie było upalnie, bo dla chorych jak ja na "wieńcówkę" upał jest bardzo niezdrowy. Chociaż kiedyś uwielbiałem przebywanie "na słońcu" Obecnie preferuję cień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum