Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciepłe stycznie XXI wieku - ranking
Autor Wiadomość
Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Październik 2020, 20:28   Ciepłe stycznie XXI wieku - ranking

Zapraszam wszystkich też do wątku o lutym ;-)

Tutaj poprzeczka musi być trochę niższa i jest nią granica -1 st. :-)

Styczeń 2018
Byly tylko 2 gówniane dni, bardzo chwalone przez starego kmroza czyli 1 i 6 stycznia :-P . Jednak pomiędzy nimi było fajne, wzorowe ciepełko. Potem od 7 do 15 stycznia przyszła wyżowa i dość mroźna aura w stylu lutego 2018. Potem 16 stycznia przyszła piękna śnieżyca, dalej dosypało śniegu i pokrywa pierwszy po 2013 przekroczyła próg 20 cm :jupi: . Śnieg trzymał ponad dekadę, a w końcówce też wzorowa odwilż :-)
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2018-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2007
Poza 15-16.01 wzorowy sufitowy miesiąc :jupi: . Brak martwego syfu :-)
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2007-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2012
Tez bardzo fajny i dynamiczny, od pieluchy go broniłem, bo był to jeden z bardziej słonecznych styczniow, a teraz bo drugi najbardziej mokry w wieku :jupi:
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2012-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2011
Też fajny i w przewadze śnieżny, no, ale 1 połowa to jednak była dziedzictwem grudnia
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2011-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2019
Też lubię, ale to nie to co na S :-( . Padało często i sporo, najczęściej opady mieszane
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2019-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2008
Zaczął się z pokrywa, ale jeszcze w Trzech Króli była ładna śnieżyca :-) . Do połowy leżał śnieg, potem było ciepło i mokro, a w dniach 22-24.01 jeszcze śnieżnie. Końcówka mnie odrzuca, przypomina styczeń o 12 lat młodszy. Mimo wszystko ten styczeń już zasługuje "tylko" na N
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2008-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2002
Pierwsze 2 dekady z pokrywa, ale to oczywiście dziedzictwo grudnia. Jednak 3 dekada to tylko z pozoru przykładna odwilż, ale też zbyt amplitudowa :evil: . Trochę jak niżowy miesiąc na S Polski. Tylko 27-29.01 naprawdę mi się podobały
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2002-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2005
1 petanda w miarę fajna, potem od 6 do 18.01 gówno. Dalsza część miesiąca bardzo mi się podoba
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2005-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2001
Do 9-ego utrzymanie dziedzictwa z końcówki grudnia, dalej zgnilowyzowe gówno, końcówka też nieciekawa :-(
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2001-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2015
Druga i ostatnia petanda spoko, reszta syf
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2015-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

Styczeń 2020
9-10 i 28-31.01 spoko, resztę bym odstrzelil
https://meteomodel.pl/dane/historyczne-dane-pomiarowe/?data=2020-01-31&rodzaj=st&imgwid=353180250&dni=31&ord=asc

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Październik 2020, 20:31   

Mogę tu się wyrzygać :?:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 24 Październik 2020, 20:32   

FKP, czemu, przecież tu są najbardziej znośne dla Ciebie :-)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Październik 2020, 20:36   

A no tak xd

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 24 Październik 2020, 22:12   

2019 był naprawdę ciepły? Owszem, dantejskich mrozów ten miesiąc nie posiadał, ale "ciepło" też do niego nieszczególnie pasuje. :-( Ten miesiąc był po prostu typowy, jak na swój okres przystało. :-( Śnieżna i mroźna zima kłóciła się z odwilżą i roztopami. :-( Już bardziej o cieple można mówić o poprzedzającym go grudniu (ale właściwie chyba tylko w 1 dekadzie), bo później już był chłodny/zimny (2 dekada) lub średni (3 dekada). :-(

2002 też mi za bardzo nie "pasuje"- jak wspominałeś, miał tylko ciepło w końcówce (jednak chyba nie pełnowymiarowe, bo noce spadały poniżej 0 C- a... czego tu w zasadzie od stycznia wymagać?) ;-) , ale poza tym piździało jak cholera, no i była masa śniegu. :-( Na łowcach śnieżyc (działałem tam kiedyś pod przykrywką jako "Jan Kowalski", ale proszę ci... nie chcę mieć kłopotów) :cry: niektóre osoby wychwalały sobie ten miesiąc (wiadomo z jakiego powodu) zwłaszcza na S Polski. :-(

2011 mnie zastanawia, czy również nie był przypadkiem przeciętny. :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 27 Październik 2020, 11:12   

Powołując się na twierdzenia 1 użytkownika z Meteomodelu z Górnego Śląska (nie Łukasza, nie jorgusia i też nie Pawła (?) z tego forum), to w styczniu ciężko jest zarazem o ciepłą i "ładną" pogodę (2020 się starał na południu, ale bez szczególnego wyróżnienia). :-( Tak więc dużo styczniów mogłoby znaleźć uznanie wśród osób, które lubią go w wilgotnym wydaniu.

Nad styczniem 2019 mieszkańcy północnych regionów nie mają co płakać- podobno pewnego dnia tak nasypało w górach, że ludzie nie mogli wyjść z domów... :cry: Nigdy nie zrozumiem osób, którzy poza celami praktycznymi (lepsze nawilżenie gleby, by rośliny miałyby na wiosnę podczas odwilży i roztopów lepszy start: jednak praktyczniejsze w tym czasie jest krążenie temp. wokół 0 C niż 10-15 C) czy uprawianiem sportów/zabaw na śniegu (saneczkarstwo, narciarstwo, bitwa na śnieżki, lepienie bałwana) chcą białego puchu. Na ogół większość osób ma w tym "jakiś interes". Samo patrzenie, jak biały puch się sypie, cieszenie się z tego, a także przy tym siedzenie w ciepłym domu jest moim zdaniem trochę bez sensu. :cry: "+" chodzenia po śniegu jest taki, że buty się tak nie brudzą, jak podczas przejścia po kałużach czy błocie, no ale i tak później obuwie jest nieprzyjemnie wilgotne... :cry:

Ostatnio zmieniony przez Bartek617 27 Październik 2020, 11:15, w całości zmieniany 1 raz  

pawel 
Moderator
fan 2024 roku

Miejsce zamieszkania: Kasina Wielka
Wysłany: 27 Październik 2020, 11:14   

Na meteomodelu się nie udzielam ;-) .

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 27 Październik 2020, 11:15   

A to przepraszam. ;-)

Bartek617 
Poziom najwyższy

Wysłany: 27 Październik 2020, 11:34   

Styczeń 2015 całkiem fajnie się zaczął na Górnym Śląsku (niby śnieżyło, ale temp. była praktycznie cały czas powyżej 0 C, nawet po ustaniu opadów). ;-) Ja przez długi czas myślałem, że okolice Katowic były jedynym regionem w Polsce, który uniknął całkiem białego puchu pod koniec grudnia 2014. ;-) Ale popatrzyłem na dane z meteomodelu i tam jednak też na Święta ładnie poprószyło. ;-) Samo nagranie chyba pochodzi z samych Katowic: na początku widać Las Murckowski, który jeszcze mieści się w granicach stolicy GŚ. ;-)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 27 Październik 2020, 15:58   

Moim zdaniem w Nowym Sączu najlepszym ciepłym styczniem XXI wieku był 2018, a za nim 2015. Ten pierwszy niemal w całości przynosił ciepłą aurę w różnej odsłonie, nawet trochę zimowej lampki się trafiło - w bezśnieżnej wersji, więc to znielubiłem, ale w niewielkiej ilości jak wtedy mogę to przyjąć. Znalazło się też trochę zimy - niewiele, ale w treściwej, nieudawanej wersji.
Stycznia 2015 w znacznej części nie przeżyłem na miejscu, ale wygląda na to, że przyniósł zarówno niemało zimy (w tym trochę istnego śnieżnego raju), jak i prawdziwe silne, wietrzne ciepełko. Styczeń 2014 też wygląda spoko, ale zniechęca mnie do niego myśl, że ta zima bez tygodnia na końcu stycznia, to coś równego Trzydziestolatce, a kiedy zima w tym styczniu przyszła, to od półtora miesiąca nikt już śniegu nie widział.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Odpowiedz do tematu