Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Ranking pór ciepłych stan na pi*dę 2020
Autor Wiadomość
kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 8 Październik 2020, 22:13   Ranking pór ciepłych stan na pi*dę 2020

Wiem już był sto razy temat ale luj nie chce mi się szukać. Poza tym forum poza shoutboxem od kilku dni nie żyje, czas to zmienić.

Za porę ciepłą uznaje okres maj-wrzesień, żeby nie było wątpliwości

2001 7/10 (majowe rollercoastery, okrutne obwarzanki lata, fatalny koniec września, reszta nawet okej, największy plus za brak posuchy)
2002 4/10 (tutaj trochę szacunku zyskałem do lata, bez tej drastycznej drugiej połowy sierpnia, ale i tak było dużo złego, suchego gorąca, maj też straszny, wrzesień nieciekawy, ogólnie bilans wodny bardzo zły)
2003 6/10 (najlepszy maj wieku, fajny okres od połowy czerwca do końca lipca, druga połowa sierpnia ujdzie, reszta do piachu, jako całość suszy nie było mimo kilku pustynnych okresów)
2004 5/10 (lipuś mój kochany, ale oprócz niego więcej złego niż dobrego, maj nieciekawy, czerwiec niemrawy poza super pierwszą dekadą, sierpień i wrzesień suchutkie, do tego we wrześniu sporo pustynnej, amplitudowej aury, susza w praktyce musiała się pojawić)
2005 2/10 (maj, wrzesień obrzydliwstwo z różnych powodów, pierwsze połowy miesięcy letnich drastyczne, w sumie druga połowa sierpnia też zła, szanuje w miarę drugie połowy czerwca i lipca i to tyle xd rezultatem była niestety silna susza, która by mogła być dużo gorsza, gdyby nie śnieżna zima)
2006 3/10 (za to co się wydarzały w lipcu lepszej oceny być nie mogło, sierpień mocno polubiłem, ale mógł mieć więcej słonka, a tak to w zasadzie tylko bardzo szanuje dwie ostatnie dekady maja, czerwiec też ujdzie, no i początek września)
2007 7/10 (maj miał swój niewielki czas euforii po strasznym kwietniu, straszne były pierwsze połowy czerwca i lipca, reszta nawet jako taka, a drugą połowę czerwca oczywiście kocham, sierpień też mam duży szacunek, ogólnie wielkiej suszy na pewno nie było, najgorszy był podkład po słabej zimie i pustynnym kwietniu)
2008 5/10 (maj i czerwiec niestety susza, maj miał krótką przerwę od suszy, ale w okropnej wersji, druga połowa czerwca już coś padało, ale za mało, wakacje już dużo lepsze, jedne z fajniejszych a wrzesień niestety bardzo nieciekawy)
2009 8/10 (gdyby nie sucha pierwsza połowa maja, nieciekawy początek czerwca i susza atmosferyczna we wrześniu, to byłby w zasadzie wzór, rok bez prawdziwej suszy w przyrodzie)
2010 7/10 (maj miał dwa ciemne okresy, a do tego wbrew pozorom sporo zimnicy, czerwiec szanuje i w sumie już ten lekki błękit w opadach mogę mu takim maju darować xd, lipiec zaczął się super, niestety 9-17.07 to dramat, potem już więcej burz i ogólnie lepiej, sierpień całkiem lubię, wrzesień mieszane uczucia, ale smutne, że i tak jeden z lepszych w dekadzie 2001-10, tak naprawdę coraz bardziej szanuję tę porę ciepłą)
2011 8/10 (maja nie lubię zbytnio, ale od 7.05 się jako tako spisywał, czerwiec super jedyne co to że opady w ostatniej dekadzie mnie wyujały, więc do fenomenu toruńskiego miałem daleko, lipiec w sumie jako taki, ale ten początek bym jednak wyciepał, taki jeden dzień to spoko, ale nie 6 dni xd, sierpień wymarzony, wrzesień oprócz tego, że suchy, to ujdzie)
2012 6/10 xd (maj i początek czerwca to dramat, ale potem było już lepiej, lipiec nawet niezły, zwłaszcza druga połowa, sierpień jako taki, ale mogło więcej spaść, wrzesień pierwszy w tym wieku, który uważam za dobry xd)
2013 7/10 (maj i czerwiec trochę nierównomierne, ale docelowo super, lipiec suchy, ale cumulusowy, sierpień poza początkiem w miarę dobry i wilgotny, ale ta końcówka coraz mniej mnie pociąga xd, wrzesień zły, jedynie druga dekada do szanowania)
2014 7/10 (maj średni, ale miał trochę dobrego, czerwuś spoko nawet, lipiec miał trochę gorącej pustynii, ale na fajne burze nie zabrakło miejsca, sierpień fajowy dużo burz, a potem cumulusów, wrzesień suchy bardzo, ale nie było tego widać po typie pogody xd
2015 5/10 (maj dobry, czerwiec pierwsza połowa dramat, najlepiej chyba w połowie było, potem tak chłodno, ale przynajmniej padało, lipiec niezły, sierpień niestety rujnuje na amen tę porę ciepłę, ale wrzesień się udał, powiem szczerze, że niestety susza była straszna i stąd tak niska ocena, ale bez sierpnia by to jeszcze nieźle wyglądało)
2016 7/10 (maj i czerwiec fajne dynamiczne i burzowe, przy tym bardzo ładne, ale no troche suszy w nich było, wakacje super, wrzesień niestety zły poza początkiem i końcówką)
2017 9/10 (pora ciepła marzeń, maj naprawdę fajny, nawet ten początek nie taki zły, czerwiec do czasu suchy, ale nadrobił, gdy przyszła pora no i burz sporo, lipuś naprawdę niezły, sierpień ciekawy tylko początek trochę za upalny, wrzesień bardzo fajny, minus odejmuje za trochę brak regularności opadów)
2018 6/10 (pierwsza połowa maja okropna pustynia, potem było dużo lepiej i wilgoci zapasy się pojawiły, niestety koniec to wrota piekieł, czerwiec suchy niestety, a ta końcówka to nic fajnego, lipiec niestety bardzo kontrastowy i nie budzi mojej sympatii, ale ta druga dekada powiem szczerze, konkret i nawet szanuje, sierpień i wrzesień niby spoko, ale jakoś tak za bardzo się to kisiło niestety, więc nie przekonuje w pełni, ogólnie anomalia i parowanie bardzo duże i jakaś tam posucha w efekcie była, mimo, że niby nie miała z czego)
2019 6/10 (lato okropna susza, mimo, że cząstkowo miało niemało dobrego, druga dekada lipca czy pierwsza połowa sierpnia naprawdę miłe, czerwiec też miał swoje plusy, a tak to jeszcze szanuję drugą połowę maja, pierwszą połowę września i wybitną końcówkę września, no, ale ogólnie susza nie dawała spokoju)
2020 7/10 (to była niesamowita pora ciepła, mimo okresów pustynnych ostatecznie ilość burz i opadów była naprawdę szalona, aż za duża. Maj do 22go, dwa tygodnie sierpnia i dwa tygodnie września do śmieci, ale resztę naprawdę szanuję i nie widzę zbyt wielkich wad, jedynie ta nierównomierność strasznie bolesna i w sumie za to wyrzucam trochę punktów)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 8 Październik 2020, 22:22   

I dekada maja 2017 zabijała :!: :evil:

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Październik 2020, 22:31   

Ja zrobię subiektywny ranking ;-)

1. 2017
2. 2013
3. 2011
4. 2001
5. 2016 (gdyby nie ten zje*any wrzesień byłoby jeszcze lepiej)
6. 2004
7. 2020
8. 2009
9. 2008
10. 2007
11. 2010
12. 2012
13. 2014
14. 2019
15. 2002 :oops: (no plus za to, że poza 2 połowa sierpnia nie było drastycznego zła)
16. 2005
17. 2015
18. 2003
19. 2006
20. 2018 (po prostu brak dobra poza 2 dekada lipca :-P )

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 8 Październik 2020, 22:33   

2010 - 3/10
2011 - 5/10
2012 - 5/10
2013 - 4/10
2014 - 4/10
2015 - 4/10
2016 - 6/10 :shock:
2017 - 3/10
2018 - 8/10 :jupi:
2019 - 5/10
2020 - 4/10

Jacob 
Poziom najwyższy
Fan 2021 roku

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 8 Październik 2020, 22:34   

FKP, W sumie to nie rozumiem czemu pora ciepła 2010 najgorsza skoro tamto lato tak wielbisz

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 8 Październik 2020, 22:49   

Jacob, Ale obwarzanki mega ujowe.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Październik 2020, 22:49   

Moim zdaniem zbyt często piszesz tutaj o suszy, jakby każda mniejsza lub większa przerwa od opadów była z nią równoznaczna. To bardziej przedłużający się stan, który faktycznie skutkuje jakimiś szkodami - te naznaczone okresy w Twoim poście, to często naprawdę niegroźne epizody, które trudno wkładać do worka podpisanego "susza", w którym spoczywa Trzydziestolatka z marcem i śmietniem, czerwiec 2019 czy sierpień 2015.

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 8 Październik 2020, 22:51   

Właśnie zima (jakakolwiek :!: ), czerwiec 2019 nie były suche :!:

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Wysłany: 8 Październik 2020, 22:53   

Tak po prawdzie to cofnąłbym się to tego śmietnia a nawet marca, poważnie. Przed nami mnogie tygodnie szamba.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 8 Październik 2020, 23:06   

A ja dzisiaj byłem na dłuższym spacerze i pomimo chłodu poczułem taką sympatię do jesieni, zmian fenologicznych i chłodniejszej pogody :) Do lata na razie nie tęsknię, znając siebie, w lutym zacznie mi doskwierać tęsknota za ciepełkiem i zielenią - podobnie jak w sierpniu zaczynam z wolna odczuwać chęć zimy :)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Odpowiedz do tematu