Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20704 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 11 Kwiecień 2021, 23:51 Sumaryczna pokrywa śnieżna za październiki na stacjach :)
Także obawiam się co nieco białej magii podczas trwania października, miesiąca, kiedy to babie lato czy złota polska jesień powinny trwać jak najdłużej (nieważne czy według oficjalnej definicji, czy tej przez niektórych z Was przyjętej, wspólnym mianownikiem jest ciepło w ciągu dnia). Zasady są takie same jak przy kwietniach: tylko stolice wojewódzkie są brane pod uwagę, a także liczy się cały okres 1951-2020. Tu będzie już mniej liczenia całe szczęście, więc też zachodzi mniejsze ryzyko popełnienia błędu z mojej strony.
Wrocław: 11 cm
Toruń: 0 cm (ale tu już Kuba tłumaczył)
Łódź: 29 cm
Lublin: 115 cm
Gorzów Wielkopolski: 4 cm
Zielona Góra: 19 cm
Kraków: 24 cm
Warszawa: 25 cm
Opole: 39 cm
Rzeszów (od 1952): 68 cm
Białystok: 62 cm
Katowice: 21 cm
Kielce: 77 cm
Olsztyn: 114 cm
Poznań: 6 cm
Szczecin: 2 cm
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20704 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 18:57
Janekl napisał/a:
Bartek ale to jest suma tylko jednego października czy w ogóle październików?.
To jest suma za wszystkie 70 październików jak na razie. Na szczęście w październikach ochłodzenia do rangi niemalże zimowej przynoszące pokrywy śnieżne nie należą na ogół do częstych.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 63 razy Wiek: 62 Dołączył: 06 Sie 2019 Posty: 8316 Miejsce zamieszkania: Kaszuby
Wysłany: 12 Kwiecień 2021, 21:59
No to Październik mogę policzyć od 1990 roku u mnie bo za wiele tego nie było. Liczę tylko tą pokrywę ,która była przez cały dzień ale też liczona rano. To tak wyglądało.
Październik 1997 roku -7 dni z pokrywą ciągłą a maksymalna 18 cm razem 82 cm.
Październik 2002 roku - osobne 2 dni po 2 cm czyli 4 cm.
Październik 2003 roku - 2 razy raz 6 cm a drugi raz 14 cm czyli razem 20 cm. Można było by dodać dni gdzie pokrywa trzymała kilkanaście godzin ale tego nie robię.
Październik 2012 roku - 2 razy po 2 cm czyli 4 cm.
Ogólnie od 1990 roku wyszło mi 110 cm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum