Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Wszystko! Pomógł: 176 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 38257 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 3 Sierpień 2020, 15:21 Wielka plucha - relacja na żywo
Zanim wkroczymy w ten nędzny okres pogodowy, możemy liczyć w dużej części kraju na porządne napompowanie hydrologiczne - wyjątkiem będzie tu tylko E i SE Polski, gdzie niestety ciągłego deszczu się nie doczekają.
Już dzisiaj z tego co widzę, wyjątkowo szeroka i długa strefa przechodzi przez niemal całą zachodnią połowę Polski. Przykładowo Wrocław może się już 20mm deszczu pochwalić za dzisiejszy dzień i końca opadów tam przed wieczorem nie widać, więc spokojnie do 40mm ma szansę dojść.
Z większych stacji dużymi sumami mogą się już także pochwalić Kalisz (15mm) oraz Leszno (27mm). To wszystko sumy za ostatnie 5 godzin.
Jutro przez Polskę przejdzie kolejna strefa opadów i szczerze mówiąc, to mnie ona bardziej obchodzi. Nie będzie ona tak szeroka, ale równie mocna i długa. Tym razem wg modeli ma zahaczyć centralny pas Polski - od Górnego Śląska i Małopolski, przez Ziemię Łódzką, Świętokrzyską po zachodnią połowę Mazowsza oraz Mazury. Niestety na sumy rzędu 40-50mm z tej strefy będzie już cieżko liczyć, ale mam nadzieję, że przynajmniej u mnie spadnie około 20mm.
_________________ 24.03.2006-24.03.2026. 20 lat pogodowej pasji w jej różnych odmianach. Pora na kolejne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum