Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2022, 18:26
W ogólnym rozrachunku pewnie potwierdziłaby się teza: że statystycznie im bardziej znajdujemy się na zachodzie Europy, z tym większą sumą opadów powinniśmy się liczyć: klimat morski czy oceaniczny jest bardziej mokry czy wilgotny niż kontynentalny, też odległość od morza jest ważnym tutaj czynnikiem. No ale w obrębie naszej ojczyzny sprawa wygląda jeszcze bardziej skomplikowanie: jak się bliżej przyjrzymy sprawie, to spora ilość opadów przede wszystkim bierze się z podwyższonej wartości wysokości bezwzględnej (góry przeważnie zaliczają więcej opadów niż wyżyny, a wyżyny z kolei równie często więcej niż niziny).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2022, 21:24
kmroz napisał/a:
W skrócie to mamy sumy jak na stepie
Z tego wygląda raczej, że jesteśmy jeszcze jako tako sytuowanym krajen w Europie, a nie jakimś mocno pustynnym. Jak tak patrzę, to jednak parę zaskoczeń jest, choć zarazem odnoszę wrażenie, że zachód Europy jest trochę zakłamany. Wolałbym, żeby normą w Polsce było przynajmniej 700 mm, ale cóż, widać takie mamy uwarunkowania geograficzne. Znaczna część Europy ma jeszcze mniej.
Swoją drogą dziwna skala kolorów.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Wiem że to widzisz Jacob Zaloguj się
Ostatnio zmieniony przez PiotrNS 31 Marzec 2022, 22:53, w całości zmieniany 1 raz
Hobby: Meteorologia Pomógł: 6 razy Wiek: 30 Dołączył: 03 Cze 2019 Posty: 21118 Miejsce zamieszkania: Włocławek
Wysłany: 31 Marzec 2022, 21:32
Nie ma co patrzeć na same sumy. Taki 2020 rok miał ponad 600 mm opadu, a co chwile wracała susza. Dużo bardziej wartościowy by był rok z sumą 200 mm, z czego połowa byłaby śniegiem
Hobby: Meteorologia Pomógł: 213 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8306 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 31 Marzec 2022, 22:42
Przecież z mapki wynika, że jesteśmy jednym z najbardziej pustynnych xd Marna ta suma, najgorsze, że wraz z globciem ta średnia wcale nie rośnie- nasz klimat serio się pieprzy i idzie w złą stronę
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 165 razy Wiek: 27 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13450 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 31 Marzec 2022, 22:55
jorguś napisał/a:
Przecież z mapki wynika, że jesteśmy jednym z najbardziej pustynnych xd Marna ta suma, najgorsze, że wraz z globciem ta średnia wcale nie rośnie- nasz klimat serio się pieprzy i idzie w złą stronę
Dziwne te kolory zrobili, wydaje się po nich, że sumy opadowe rzekomo spadają w tych kierunkach, gdzie rzeczywiście rosną. Trochę tak jak z bordem w tabelkach - mnie tam z wysokimi sumami bardziej kojarzy się ciemny błękit i trochę mi zajęło, zanim się przyzwyczaiłem
Ale jeśli chodzi o Globcia, to on też potrafi przemycić perełki, zresztą zimą może nie być dużych sum opadowych, ale jeśli będzie jako taka pokrywa śnieżna, to przy topnieniu i tak swoje zrobi, nawet to formalnie suchej zimie.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Meteorologia Pomógł: 213 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8306 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 31 Marzec 2022, 23:16
Wolałbym mimo wszystko, żeby globcio pchał nas bardziej w stronę np Chorwacji, czasem serio mam mocno katastroficzne myśli, a popieprzony 2022 rok na prawdę nie napawa optymizmem xd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum