Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 8 Maj 2025, 20:07
No poniekąd mam wrażenie, że ta teza by się zgadzała, że edukacja to oszustwo Niektórzy ludzie zdobywają rozmaite osiągnięcia życiowe (w tym wykształcenie przede wszystkim) nie poprzez rzeczywistą posiadaną (lub wyuczoną na pamięć) wiedzę czy poprzez ciężką pracę (nauka, odrabianie zadań domowych), ale przez kombinatorstwo i chodzenie drogami na skróty Sukces ma jednak swoją cenę i gdy komuś zbyt łatwo różne rzeczy (będące w rzeczywistości niemałym wyzwaniem) wychodzą, można nabrać uzasadnionych podejrzeń, że nie zawsze do jego dążenia sięgnięto po uczciwe środki Daje się w każdym razie odczuć to zjawisko, że ludzie lubią się chwalić swoimi osiągnięciami, nawet jak na co dzień nie wyglądają za bardzo na mędrców pokroju Arystotelesa, Platona czy jeszcze innych myślicieli
No i też w sumie co jest ważne, sukces życiowy nie jest rzeczywiście determinowany przez stopnie zdobywane w szkole: sam np. na ogół otrzymywałem w miarę przyzwoite oceny, ale co z tego jak sobie w świecie za bardzo nie radzę No i też o ile należałem do stosunkowo sumiennych uczniów (w kwestii podejścia do obowiązków szkolnych), do samego procesu nauki na ogół podchodziłem z nastawieniem 3Z- tj. "zakuć, zaliczyć, zapomnieć"
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum