Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 2 Lipiec 2019, 21:38
No i nasze oczekiwania się nie sprawdziły
U mnie najwięcej było 36 stopni, a w skali całego kraju nawet 38 stopni.
Choć to dopiero początek lata, to jednak wątpię, żeby później było aż tak gorąco.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 16 Styczeń 2021, 21:34
U mnie też było najwięcej ok. +36 C- 30.06.2019 i 1.07.2019. Rzeczywiście w ciągu następnych dni wakacyjnych (czy też wrześniowych, bo historia pokazała, że w tym miesiącu >+30 C też mogą mieć miejsce, niestety w październiku jeszcze takiego chyba nie było- wiem, że na pewno nie w Balicach, ale nie sprawdzałem stacji w Obserwatorium, Igołomii czy innych stacji koło aglomeracji krakowskiej, gdzie takie odchylenia termiczne na "+" są bardziej możliwe) nie pojawiły się upały takiego formatu, a jeśli już dały o sobie znak, to były dość lekkie (cokolwiek to znaczy- nie tylko same temp. na 2m liczą się, ale też temp. punktu rosy- zwilżonego termometru czy temp. powietrza na wysokości 850 hPa): tj. na ogół 30-32 C. No ale tamte 34/35-36 C na przełomie czerwca i lipca były lekkie w odczuciu i powietrze było dość suche, natomiast niektóre dni z temp. wokół +25 C lub +30 C (więc na 1 rzut oka czy na pozór chłodniejsze) znosiłem znacznie gorzej z uwagi na dużą dawkę wilgoci.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20720 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Styczeń 2021, 12:43
Oby się tak nie stało... , no chyba że będzie to upał w suchym wydaniu i tmin. spadnie na wskutek znacznego wypromieniowania ciepła mimo wszystko w okolice +15 C. Ale przez ostatnie miesiące upały a nawet gorące dni mi znacznie obrzydły.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum