Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 21258 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Lipiec 2026, 23:01
Dla mnie super W wakacje nawet największe chłody tak naprawdę nic nie mogą pod względem samej anomalii Średnia dobowa rzędu +15 C przecież jak najbardziej pasuje do lata, a na dodatek w naszym regionie jest jednak wciąż bardziej typowa niż +25 C czy +30 C
Nie przeczę, pewnie znajdzie się sporo osób, które ponarzeka (mimo wszystko bardziej chyba przedmiotem pada pochmurne na ogół niebo, niż wysokość temp. powietrza) , ale z punktu widzenia przyrody, to pogoda z ubiegłego tygodnia czy 2 tygodnie wstecz jest nieporównywalnie bardziej korzystna, niż ta która trwa w obecnym (albo miała miejsce na samym początku oraz w końcówce czerwca)... Wiatry jak nad morzem (za sprawą których lecą liście z drzew), nierównomierne opady na krótkich odległościach, sporo atrakcji szkodliwych w skutkach dla domostw... Wiadomo wtedy na ogół dominował loch na niebie , ale tak naprawdę słońce za dnia nie jest (mi przynajmniej) potrzebne do szczęścia Potrzebne są stabilizacja i spokój w pogodzie 2 mm mżawki spadłe przez parę godzin przyjmę nieporównywalnie lepiej niż ulewę, a właściwie nawałnicę "na pół gwizdka" (w jednych, często odosobnionych miejscach po kilkadziesiąt mm, w innych blisko zera) trwającą ułamki godziny...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39102 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 19 Lipiec 2026, 19:56
jorguś, właśnie ta rześkawość to jest tak na dwa razy,podobnie zresztą jak z czerwcem, który w ostatecznej anomalii to był, łagodnie mówiąc, przeciwieństwem rześkości Siła i przedłużanie ociepleń, a także ich stypiastość, to niestety jest zakała tego lata. Mocą jest jednak to, że chłodne okresy są solidne i trwają długo. I przy tym są realnie lochowe i wilgotne, co w wielu ostatnich latach - poza tak naprawdę jedynie sierpniem 2021 - wcale nie było oczywiste. Ogólnie sezony letnie 2019-2025 się wbrew pozorom charakteryzowały "antyzłośliwością" i mówiąc w dużym skrócie, doprowadziły do tego, że teraz jestem niemalże 100% fanem złośliwości....
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 318 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27592 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 19 Lipiec 2026, 20:03
Jak na razie to tego lata nie ma tak naprawdę zimnych nocy, a bardzo bordowe już były. Tak czy siak to lato i tak wyjdzie cieplejsze od 2025, ta fala upałów w końcu czerwca je ustawiła.
_________________ Aktualna pora roku: Wczesna jesień
Hobby: Meteorologia Pomógł: 213 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8305 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 21 Lipiec 2026, 07:41
No właśnie ja bym też powiedział że to lato bardziej charakteryzuje dominacja pizdowatego chłodu. Takich na prawdę lodowatych ochlodzeń nie ma, to obecne też ciężko tak nazwać xd
Hobby: Wszystko! Pomógł: 179 razy Wiek: 28 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 39102 Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 21 Lipiec 2026, 10:06
jorguś, dominacja pizdowatego chłodu to była w ruchomiaku 15.07-14.08.2024 czy rok temu w parówocipcu. Teraz to jest albo +30 albo +20 i praktycznie nic pomiędzy xd
_________________ Wrzesień 2024 na Dolnym Śląsku to złoto i potęga
Hobby: Meteorologia Pomógł: 213 razy Wiek: 28 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8305 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 21 Lipiec 2026, 12:26
kmroz, no to ja trochę inaczej rozumiem niepizdowaty chłód. Ostatni raz tav poniżej 15 stopni była u mnie 15.06. u Ciebie pewnie też. Te okolice 10.07 czy teraz to wyrazny chłód oczywiście jak na lipiec, ale niepizdowaty to dla mnie jednak powinno być chociaż te -4K a takich dob nie ma.
Zresztą definicja co jest pizdowate a co nie to jedno, ale ja chyba nie do końca zgadzam się z samym założeniem o jakiejś mocy tego lata bo po 2/3 będzie wciąż wyraźnie ciepłe. Moc w nim oczywiście byla, ale w tej dzikiej III dekadzie czerwca xdd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum