Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Tychy
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 22 Luty 2025, 20:36   Tychy

Pierwszy raz w ósmym pod względem ludności mieście Górnego Śląska :) Przy okazji służbowego wyjazdu miałem okazję trochę pochodzić i pozwiedzać, a samo miasto przypadło mi do gustu. Podobnie jak Katowice, sprawia wrażenie miasta kompaktowego, gdzie nawet pieszo można bez problemu schodzić wiele charakterystycznych miejsc. Nie sprawia wrażenia metropolii - ruch jest raczej nieduży, skrzyżowania dość łatwe, generalnie nie odczułem, że mieszka tu 120 tys. ludzi.
Miasto jest zadbane, czyste i jest w nim na czym zawiesić oko, zaskoczyło pozytywnie :)

Zdjęcia zrobiłem wczoraj, 21 lutego 2025 r. Słońce świetnie komponowało się z kolorystyką budynków :)

Poprawiłem link ze zdjęciem https://www.lukedirt.com....hp?pic_id=18770 /Admin

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(
Ostatnio zmieniony przez LukeDiRT 24 Luty 2025, 11:08, w całości zmieniany 3 razy  

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 22 Luty 2025, 21:21   

To miasto było, jeśli już nie jest raczej traktowane jako "sypialnia" dla m. in. górników i pracowników kopalni z innych ośrodków (ale oczywiście nie tylko), późno się rozwinęło w stosunku do innych miast Górnego Śląska (raczej załączone powyżej kadry wskazują na dominację budownictwa powojennego, tj. socrealizm). ;-) W odróżnieniu do Katowic, Rudy Śląskiej, Zabrza oraz innych bardziej przemysłowych ośrodków konurbacji górnośląskiej, gdzie można (było) znaleźć zakłady kopalniane, to miasto słynie bardziej z produkcji samochodów (m. in. fabryki marki Fiat). ;-) No i w zasadzie też jest to miasto na swój sposób odrębne od innych większych miast GŚ, bo zamiast tramwaju tam występuje trolejbus jako środek komunikacji publicznej. ;-) No niedaleko też stąd można się dostać oprócz Katowic do m. in. Pszczyny, Bierunia i Oświęcimia (po stronie woj. małopolskiego), w których to okolicach dochodzi do "przecięcia" rzek Wisły i Soły (właściwie jak wiadomo, ta druga jest dopływem pierwszej). ;-)

A i byłbym zapomniał, siedziba browaru Tyskie (a konkretnie muzeum z nim powiązane) znajduje się blisko centrum miasta jako również jeden z kluczowych punktów wycieczek. ;-)

Atrakcyjnym celem podróży rowerowych jest również jezioro Paprocany, do którego są oferowane dojazdy z innych miast woj. śląskiego. ;-)

https://roweremposlasku.pl/trasy_rowerowe_tychy/

Byłbym mieszkańcem woj. śląskiego, to miałbym wiele ciekawych kolarskich propozycji na wyciągnięcie ręki, po aglomeracji krakowskiej jednak zauważalnie mniej się możliwości drogowych pojawia i też rzeźba terenu jest jednak nieco mniej przyjazna dla początkujących/średnio-zaawansowanych cyklistów... :-(

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 24 Luty 2025, 11:05   

PiotrNS napisał/a:
Nie sprawia wrażenia metropolii - ruch jest raczej nieduży, skrzyżowania dość łatwe, generalnie nie odczułem, że mieszka tu 120 tys. ludzi.

Być może dlatego, że nie zwiedziłeś większej części miasta ;-)

Ja kiedyś byłem w Tychach i odniosłem wrażenie, że ruch tam był większy niż chociażby w Zabrzu czy Rudzie Śląskiej. Ale to było dosyć dawno, więc mogło to już się zmienić.

Czekamy na kolejne zdjęcia :jupi:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia
Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 24 Luty 2025, 12:42   

Lubię to miasto i trochę nawet żałuję, że moja dzielnica administracyjnie nie jest do niego przyporządkowana- choć swego czasu, zanim moja dzielnice wcielono do Katowic to była siedzibą gminy w powiecie tyskim.
Piotrze, a czy zahaczyles może o dzielnice, której nazwa przywodzi pewien serial o wójcie i plebanie i o wiecznej wojnie która toczą?

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 24 Luty 2025, 18:52   

Robią tam niezłe piwko.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Luty 2025, 21:33   

LukeDiRT, na nogach przeszedłem cały odcinek od okolic szpitala, przez pobliże stadionu do rynku. Samochodem przejechałem południową część Tychów, więc trochę widziałem. To miasto w innych częściach ma chyba dominację zabudowy jednorodzinnej, ale tam już niestety nie dotarłem. Do Wilkowyj zawitam kiedy indziej, o ile wójt nie pogoni mnie siekierą :mrgreen:

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

Bartek617 
Poziom najwyższy
Fan aeroklubu KTW :)

Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 26 Luty 2025, 13:59   

Z tego co widzę w encyklopedii Rancza, Wilkowyje to fikcyjna wieś, administracyjnie położona na terenie województwa lubelskiego, ale jeśli chodzi o krainę historyczną, można już raczej mówić o Podlasiu- do niemal ścisłego serca woj. śląskiego jest to daleka odległość. ;-)

Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam. :(

Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć. ;)

Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego. ;)
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 26 Luty 2025, 22:28, w całości zmieniany 1 raz  

zgryźliwy tetryk 
Poziom najwyższy
pradziadek

Hobby: Inne
Ostrzeżeń:
 5/5/5
Wysłany: 26 Luty 2025, 16:58   

W filmie Ranczo wszystkie "miejscowe" samochody mają "blachy" Radzynia Podlaskiego.

Odpowiedz do tematu