Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20714 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 5 Luty 2025, 22:39
Do połowy lutego już raczej niewiele się powinno zmienić w kwestii opadów (pogoda może teoretycznie zawsze spłatać jakiegoś figla po drodze, albo temp. dzienne wyjdą "nie te, co powinny", ale to chyba wszystko), później teoretycznie sytuacja robi się otwarta, ale nie zdziwiłbym się bardzo, gdyby się okazało, że "bardziej dodatnie" temp. zwyciężą.
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20714 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 6 Luty 2025, 12:47
3 odsłona raczej wydaje się mi mało prawdopodobna (oczywiście mowa jest o dalekim terminie, więc tylko końcówka tu mi nie gra), koło 20 lutego raczej cyklony powinny wrócić do władzy. Ale w międzyczasie (np. w okolicach Walentynek) radiacja może pozwolić na niższe temp. nocne Na pewno trochę temp. dzienne mają urosnąć na sam koniec obecnego tygodnia, a potem znowu trochę zlecieć na początku następnego
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 6 Luty 2025, 16:44
Chociaż no dobra, patrząc na niektóre rozdania zaczynam powątpiewać w rychłe ocieplenie za ok. 2 tygodnie... Raczej przynajmniej do połowy miesiąca będzie trwał jeden typ okołozerowych temp., a może nawet momentami nieco niższych, grunt jednak że dobowe amplitudy mają być niczego sobie i powinno się pojawiać dosyć sporo słońca. Od ok. 15 lutego pewnie jednak może trochę wzrosnąć dynamika w atmosferze, tym samym pojawi się więcej opadów, mam nadzieję, że wraz z nimi temp. również "odblokują się" na wyższy poziom.
Wysłany: 6 Luty 2025, 17:18
Cytat:
Bo rozmawiacie o ociepleniu a nawet ochłodzenie nie wystąpiło.
Względem końcówki stycznia to jak najbardziej ochłodzenie wystąpiło. Przejścia przez 0 C miały miejsce wtedy praktycznie każdej nocy, ale plusy trwały dłużej, a teraz to głównie się zapowiadają od ok. godz 9 do ok. godz 15-18 (w dni pogodne). I w dodatku plusy za dnia maleją na rzecz minusów w nocy.
Wysłany: 6 Luty 2025, 18:53
Np. w niektóre dni pojawiają się temp. typu +1 C/+2 C w dzień, -7 C/-8 C w nocy: fajny materiał na anomalię dodatnią, no nie?
Jak się uda to osiągnąć przy jednocześnie bardzo suchej pogodzie (słońca nie wymagam, bo kuźwa chmurki przy "chłodniejszych" numerycznie scenariuszach mnie uwielbiają) , to już uznam to za swego rodzaju cud. Normalnie przy temp. dziennych koło 0 C amplitudy lubią maleć, a tutaj jednak mogą zajść naprawdę większe różnice.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 6 Luty 2025, 19:00, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum