Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13244 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 22:58
W ubiegłym roku lokalnie (bardzo lokalnie) zdarzył się maj chłodniejszy od kwietnia. Czyżby czekał nas kolejny test wiosennego oprogramowania i rywalizacja kwietnia z marcem w kategorii bezwzględnych temperatur
Albo i nie Pamiętajmy, że ubiegłoroczny kwiecień zaczynał chłodno, a jednak zdołał zajść bardzo wysoko.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27299 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 23:41
Bartek617, Jest tak sucho, że nawet tulipany zaczynają oklapywać, prawdę mówiąc nie widziałem czegoś takiego o tej porze jeszcze. Liczę na to, że w drugiej połowie kwietnia zacznie w końcu padać, bo to już przestaje być śmieszne i budzą się we mnie demony z pory suchej 2023
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Hobby: Meteorologia Pomógł: 207 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8198 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 23:50
FKP, no w Twojej wersji tegoroczny marzec to czyste 1/10, u mnie to ratowanie tragedii może podwyższyło do jakiegoś 1,5/2/10, ale więcej nie, bo forma żenująca- od marca oczekiwałbym jednak w miarę regularnych opadów, w pierwsze połowie mogłyby być mieszanki/śnieg a w II już tylko deszcze najlepiej przy tav pow 5 st
_________________ Przepraszam marzec 2022 że go obrażałem
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27299 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 2 Kwiecień 2026, 23:59
jorguś, Ta wiosna obaliła już trzy mity. Pierwszy, że wymrozi kleszcze i owady. Drugi, że pokrywa śnieżna zlikwiduje suszę i zabezpieczy nas na wiosnę. No i trzeci, że wiosną po takiej zimie nie będzie chłodów. Również spektakularnie upadła korelacja lutego z marcem (bądź stycznia z marcem), jestem pewien, że w świecie meteo nikt nie spodziewał się ekstremalnie ciepłego marca (u mnie rekordowego) w tym roku. Jednak pogoda, zwłaszcza w dobie zaawansowanego Globcia lubi tak zaskakiwać.
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 3 Kwiecień 2026, 03:01
Marzec akurat był typowym, sucharowym klaunem Gdyby od temp. odczuwalnych zależało, zapisałby się w ludzkich odczuciach raczej z niższą średnią temp. powietrza niż rzeczywiście formalnie zdołał osiągnąć
Żadne opady jednak nie chciały do nas przyjść, no i w sumie teraz raczej też tak może być... Co prawda ochłodzenia rzadko kiedy w pewnych regionach (m. in. obszary podgórskie i górskie Dolnego Śląska, Opolszczyzna, Górny Śląsk, Małopolska, Góry Świętokrzyskie, Lubelszczyzna, Podkarpacie) kończą się ładną pogodą, ale do niedoboru opadów niepotrzebna jest zdecydowanie lampa i błękitne niebo W grę tak naprawdę teraz chyba jedynie wchodzi konwekcja (choć ciśnienie podczas tych zimnych dni miałoby wynosić powyżej 1020 hPa), ale przynajmniej dla Krakowa czy pobliskich okolic miasta to raczej marna (poza połową zimy) pod względem wilgoci opcja...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum