Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20714 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 2 Lipiec 2025, 12:39 Było sobie (życie)
Witajcie, najmocniej przepraszam, czy mieliście może kiedyś do czynienia z tą serią bajek produkcji francuskiej (równolegle jeszcze powstały oczywiście inne tematyczne serie- myślę, że również warte obejrzenia)? Dla mnie jest to bardzo ciekawy animowany serial edukacyjny, poszerzający horyzonty i uzupełniający wiedzę w tym konkretnym przypadku na temat naszych organizmów
Wersję serialu można obejrzeć w wersji zarówno z lektorem, jak i dubingiem- tutaj druga technika tłumaczeniowa została zastosowana, bo nawet piosenka wprowadzająca (tzw. intro) jest spolszczona
Najbardziej mi się podobają bakterie jako antagoniści- te niebieskie ludziki jako osiłki Dobre wrażenie też robią pomarańczowe robaki (wirusy) Ale ujmują mnie również (oprócz przeciwciał, czerwonych krwinek, białych ["policjantów"] oraz pozostałych dobrych bohaterów) takie pojazdy służb czyszczących, które robią z nimi porządek, "otwierając paszczę" Bakterie można zobaczyć w tym odcinku np. poświęconemu układowi oddechowemu, w okolicach między 7 a 8 minutą nagrania np. Można dostrzec ich hojną, szczodrą i wspaniałomyślną naturę, gdy wspominają, że będą się dzielić bez końca- o interesy potrzebujących w końcu trzeba zadbać
Mimo że ogólnie rzecz biorąc język używany przez bohaterów wydaje się głównie skierowany dla młodszej widowni (osób nieletnich), tak naprawdę odnośnie tego typu serialów raczej nie obowiązują żadne ograniczenia wiekowe
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Kochaj bliźniego swego, jak siebie samego.
Ostatnio zmieniony przez Bartek617 11 Lipiec 2025, 13:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum