Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 17 Sierpień 2025, 02:23
Co poradzić coś jest na rzeczy z niższymi temp. w dniach 20-25.08., ale jeśli możliwe prognozowane opady deszczu w 2 poł. tygodnia się sprawdzą, pewnie przepowiadane wartości nocne okażą się wpadką
Po 25.08. jednak nic szczególnego (przynajmniej w termice) się raczej nie zapowiada: jak na już przełom sierpnia-września wiadomo pogoda może wypaść kiepska, ale możliwy poziom temp. powietrza nie wygląda wbrew pozorom dla tej konkretnej lokalizacji szczególnie dramatycznie
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 17 Sierpień 2025, 23:55
Aż trudno mi w to uwierzyć. Drugie połowy sierpnia (poza 2021) w ostatnich latach były jakby przeznaczone do bordu. Niejednokrotnie nie doświadczyliśmy nawet drgnięcia w kierunku obniżenia temperatury średniej po I połowie (co powinno być naturalne), a - chyba jeszcze częściej - ten wynik był podnoszony. Te prognozy traktuję jak oszukanie przeznaczenia Czyli tym razem "ekstremalnie ciepły" sierpień nie będzie... Chyba
Fajnie, że w końcu udaje nam się jakieś przełamanie. Szkoda tylko III dekady czerwca, przez którą w statystykach dla dużej części kraju to lato wcale nie będzie wyglądało tak imponująco.
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13249 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 18 Sierpień 2025, 00:02
FKP, Kmroz wygrywa, ja natomiast mam ten balast w postaci czerwca. Nie dał rady wyjść poza ten standard od 2016 roku i znowu został przypisany do najwyższych termicznych klas, pod każdym względem. Lipiec natomiast nie odbiegał zanadto od wielu innych lipców w ostatniej dekadzie (trochę chłodniejsze były od niego lipce 2016-2020, 2023 był trochę cieplejszy, a 2021 i 2024 wiadomo - nieporównywalne). Dopiero sierpień wybije się ponad przeciętność i rzeczywiście zaowocuje czymś, co można nazwać przełamaniem.
U Ciebie, i ogólnie na Mazowszu, a także na Kujawach, to lato jest natomiast prawdziwym przełamaniem. Żaden miesiąc nie tylko nie dowalił, ale wręcz (chyba) nie ma szans na to, aby zapisać się jako wyraźnie ciepły.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 313 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27310 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 18 Sierpień 2025, 00:07
PiotrNS, U mnie to wgl to lato jest zimniejsze od 2011 xd Razem z tym majem tworzy to surrealistyczny wręcz obraz, klęskę Globcia większą, niż pierwsze pięć miesięcy roku 2021. Nawet wtedy Globcio pokazał pazura w III dekadzie lutego, zaś od 24.04 nie ma mowy o jakimkolwiek trwałym bordzie, co naprawdę jest niezwykłe, no chyba, że ten wrzesień już się odkuje, bo to, że przybordzi w bliżej nie określonym czasie i prostokąciki ponownie zaświecą się na czerwono jest pewne xd
Myślę, że Ty i kmroz nie chcielibyście, by grudzień powitał wyposzczonego Globsona czerwonym dywanem i oklaskami
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Wysłany: 18 Sierpień 2025, 00:15
Oj nie chcielibyśmy Ale to jużważne, że nastąpiła jakaś przerwa, a nie ma tak jak w tamtym roku. Połączenie tego lata z majem rzeczywiście tworzy surrealistyczny obraz i od biedy jakiegokolwiek przedłużenia ciepłych klimatów można szukać tylko w kwietniu
A co do braku bordu, to jednak moim zdaniem tych kilka dni z początku lipca można spokojnie porównać do sytuacji z III dekady lutego 2021. Niemniej jednak w tym pięciomiesięcznym okresie było więcej takich krótkich, a silnych ociepleń - podczas gdy latem tego roku na ogólnokrajowa skalę wystąpiły w zasadzie tylko dwa razy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum