Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Sierpień 2025, 08:54
Sam nie wiem jak to jeszcze będzie- wiadomo lepsza teraz burza lub niemałe deszcze niż w trakcie czerwca, ale fanem brzydszej pogody na potrzeby podtrzymania wyższych poziomów temp. się nie stanę Podobno po 5 września ma się rozwinąć wyż- oby
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 29 Sierpień 2025, 10:35
Cytat:
normalny człowiek to wstaje o 6-7 rano do pracy, a właśnie o tej porze w końcówce sierpnia jest minimum dobowe
W każdym miesiącu raczej tak jest, może nie co do godziny, ale co do fazy wschodu/zachodu słońca już tak (to są punkty graniczne, między którymi temp. może bardziej zauważalnie rosnąć o świcie, lub spadać o zmroku) - w 2 poł. nocy lub nad ranem mają miejsce na ogół najwyższy poziom wilgotności powietrza, najsłabsze wiatry, a co za tym też na ogół idzie, także najniższy poziom temp. powietrza Pamiętam jednak jak kiedyś wiosną (bodajże w 2022, a zwłaszcza w 2023) jeździłem w swetrze na godz. 8 rano na uczelnię, po to by jeszcze przed południem wrócić do domu i już z niego nie musieć wychodzić Jakoś sobie człowiek radził, nawet jak pogoda była bezwzględna i robiły się dzikie amplitudy na termometrze za sprawą wysokich temp. dziennych
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Wysłany: 29 Sierpień 2025, 20:42
Nawet w kwestii temp. ogólnie wciąż panuje raczej jedna wielka niepewność, może być ledwo koło 20 C lub bliżej +30 C, w zależności jak się izotermy ułożą (miejsca z możliwymi opadami odnotują za dnia niższe wartości temp.)- w każdym razie to znak że nie będziemy mieli do czynienia z antycyklonem: cyrkulacja wyżowa w zasadzie niedawno temu odpuściła i prawdopodobnie do ok. 5 września przynajmniej nie ma raczej większych szans na stabilizację warunków atmosferycznych: jednego dnia może coś tam popadać, drugiego może być pogodniej, ale chmur na niebie i tak może pojawiać się sporo Ciśnienie osiąga od ok. 2 dni niższy poziom
Dzisiejszy dzień też mi się podobny wydaje do tych z początku czerwca: nawet jak nie pada, to chwil ze słońcem praktycznie nie pamiętam- zginęły w tle licznych chmurzysk Temp. powietrza jednak swoje urosła, więc punktem zbieżnym z tamtym okresem sprzed niespełna 3 miesięcy jest z pewnością niższa wilgotność powietrza, przynajmniej w ciągu dnia Ostatnia noc z wiatrem halnym też swoje udowodniła: bliżej Krakowa i Katowic gdzie prędkość wiatru wynosiła nie więcej niż 1-2 m/s oraz wilgotność powietrza należała do bardziej standardowych (60-70% w szczycie) temp. nocne powietrza okazały się bardziej przeciętne (ok. +15 C lub niewiele więcej), tymczasem pod Bielskiem i Zakopanem wiało z prędkością ok. 10 m/s, a wilgotność powietrza w szczycie osiągała taką samą wartość praktycznie jak za dnia (nie więcej niż ok. 20%), temp. nocne okazały się kilka C wyższe Kalkulator temp. odczuwalnej przekonwertował te wyniki (jak sprawdzałem dziś rano) i wyszły one w gruncie rzeczy zbliżone do siebie (odczuwalna na ogół po nie mniej niż ok. 12-13 C)
Wysłany: 1 Wrzesień 2025, 12:34
Jest w porządku, temp. mogłyby na chwilę wskazać wyższy poziom, ale grunt że nie świadczą za bardzo o nadejściu właściwej jesieni Opadów też raczej szczęśliwie nie powinno pojawić się zbyt dużo, choć niestety nie każda sucha chwila przebiegnie pewnie z pogodną aurą
Wysłany: 2 Wrzesień 2025, 10:08
Tu już mi trudno cokolwiek wyrokować, dni z możliwym opadem jak środa czy sobota mogą złagodzić anomalię Bardziej trzymam kciuki za postępującą rozbudowę wyżu od soboty-niedzieli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum