Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13485 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 25 Czerwiec 2025, 17:03 Mamy drugiego Polaka w kosmosie!
Sławosz Uznański-Wiśniewski zwrócił się do Polaków
Cytat:
- Zabieram dziś z Ziemi cząstkę każdego z was, waszej siły, waszej nadziei, waszego zaufania. W kosmosie nie jestem sam, reprezentuję nas wszystkich - powiedział Sławosz Uznański-Wiśniewski z pokładu kapsuły Dragon po dotarciu na orbitę. O godzinie 8:31 odbył się start rakiety Falcon 9.
Ciekawe, co będą śpiewać o panu Sławoszu.
Bo o panu Mirosławie śpiewano tak:
Niedługo ta stacja (ISS) przestanie istnieć.
Cytat:
Choć Sławosz Uznański musi się zadowolić tytułem "ledwie" drugiego Polaka w kosmosie, to stanie się pierwszym polskim astronautą na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Najpewniej będzie to też ostatni nasz rodak, który będzie miał okazję ją odwiedzić. ISS niedługo zostanie bowiem odstawiona na boczny tor i rozpocznie się jej deorbitacja. NASA zobowiązała się do obsługi stacji do 2030 roku, a nikt nie przejmie od niej tego zadania. Zresztą już trzykrotnie wydłużano jej żywot. Początkowo miała operować do 2015 roku, ale przesuwano tę datę na 2020, 2024 i ostatecznie na 2030 rok.
https://www.msn.com/pl-pl...59156287c&ei=21
P.S.
Jeszcze taka mała DYGRESJA: Obecnie lansowane określenie "astronauta" zamiast "kosmonauta", to co najmniej gruba przesada. Jak do tej pory ludzie latali na orbitę wokółziemską, a najdalej na Księżyc, który też orbituje wokół Ziemi. Astrum to po łacinie GWIAZDA. Z orbity wokółziemskiej do gwiazd droga jest bardzo daleka, liczona w latach świetlnych albo w parsekach. Czyli jak do tej pory ludzie latają w KOSMOS, ale nie do gwiazd, dlatego nazwa "astronauta" jest myląca. Za astronautów możemy uważać fikcyjnych bohaterów książek i filmów science fiction takich jak "Gwiezdne Wojny" albo "Solaris" Nawet zdobywcy Księżyca nie są astronautami, najwyżej SELENONAUTAMI, lub po prostu kosmonautami.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Czerwiec 2025, 20:56
Mi się wydawało pierwotnie że między tymi słowami są widoczne różnice, ale że bardziej dotyczyły pełnionego zawodu czy też celu działania niż narodowości
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Za astronautę (czyli kogoś latającego do gwiazd) możemy co najwyżej uważać Luka Skywalkera, i lorda Vadera, a także może lemowskiego pilota Pirxa. Kosmonauci do gwiazd jak dotychczas nie polecieli w związku z czym astronautami nie byli, z jakiego kosmodromu by nie startowali. W ostateczności określenie "astronauta" możemy uważać za coś co nazywa się "Licentia poetica". Przypominam: astrum, to po łacinie gwiazda
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20712 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 25 Październik 2025, 11:29
Co napisać, siła grawitacji i przyciągania ziemskiego inaczej niż na planecie Ziemi działa Dla mnie jest to trochę rzecz niezwykła, że się jakiemuś gościowi udało postawić nogę na Księżycu
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum