Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 9 Marzec 2025, 20:43
Jakieś zbastowanie siłą rzeczy musi wystąpić (by przynajmniej ustały sensacyjne doniesienia odnośnie raportów pogodowych) , ale na chwilę obecną na nic poważniejszego raczej się nie zapowiada. Mam nadzieję, że na przełomie marca-kwietnia czy w kwietniu temp. nie spadną poniżej progu w dniach 17-18.03 (o ile obecnie to wciąż dosyć konkretna dodatnia anomalia, już 2-3 tygodnie później to nie będzie nic naprawdę szczególnego).
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Jak napiszę gdziekolwiek głupoty, to bardzo Was przepraszam.
Głowa jest od tego, by włosy miały na czym rosnąć.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 207 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8199 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 9 Marzec 2025, 20:55
Bartek617 napisał/a:
Jakieś zbastowanie siłą rzeczy musi wystąpić (by przynajmniej ustały sensacyjne doniesienia odnośnie raportów pogodowych) , ale na chwilę obecną na nic poważniejszego raczej się nie zapowiada. Mam nadzieję, że na przełomie marca-kwietnia czy w kwietniu temp. nie spadną poniżej progu w dniach 17-18.03 (o ile obecnie to wciąż dosyć konkretna dodatnia anomalia, już 2-3 tygodnie później to nie będzie nic naprawdę szczególnego).
Musi to na Rusi xd Trochę ostatnimi czasy już było takich miesięcy, które "musiały bastowac", a nie dość że nie bastowaly to jeszcze szykowały danie popisowe w końcówce zmiatając dotychczasowe rekordy z planszy bez najmniejszych kompleksów.
Osobiście mam nadzieję, że zacznie realnie padać, bo przy tej suszy obecny klaun nie sprawia żadnej frajdy
_________________ Przepraszam marzec 2022 że go obrażałem
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 28 razy Wiek: 27 Dołączył: 02 Sty 2020 Posty: 20702 Miejsce zamieszkania: gmina Zielonki/Kraków
Wysłany: 10 Marzec 2025, 15:32
Cytat:
a jak maja być ubrani przy takich amplitudach temperatur? U mnie 8.03 moze i było 20 stopni na tmax ale rano było -1. I ta godzna notowania Tminów też jest teraz zblizona do porannego szczytu. To nie lipiec gdzie Tmin +7 mnie gówno obchodzi bo o 8:00 rano jest +16.
Nie chce im sie nosić pod pacha tej odzieży i maja ja na sobie, ot cała filozofia.
Zgadzam się z komentarzem użytkownika Antorus, tj. alewis. Ludzie niektórzy bardzo naiwnie myślą, że jak temp. jest wysoka w ciągu dnia (zwłaszcza przy wysuszonym powietrzu), to że należy się wyletniać... W ten sposób człowiek niestety funduje sobie przeziębienie...
To znaczy kto jest większej budowy, to ma większe uzasadnienie, by porzucić grubsze kurtki- takie jednak chłopki roztropki o sylwetce przeciętnego ucznia szkoły średniej (podobni do mnie) raczej w trosce o swoje zdrowie powinni raczej mieć na sobie chociaż jakąś wiatrówkę...
_________________ Jestem za ograniczeniem do minimum wilgotnego gorąca i wilgotnych upałów.
Hobby: Meteorologia Pomógł: 207 razy Wiek: 27 Dołączył: 10 Gru 2019 Posty: 8199 Miejsce zamieszkania: Katowice
Wysłany: 10 Marzec 2025, 15:43
Bartek617, ale co to ma to rzeczy w pełnym słońcu o 14.00 ile było 8 godzin wcześniej? Wiadomo że jak o tej 6.00 ktoś się wybierze na krótko to może nieźle zmarznąć ale nic nie broni tej kurtki wziąć popołudniu pod pachę, tym bardziej że słońce grzeje jednak już pod dość wysokim kątem
_________________ Przepraszam marzec 2022 że go obrażałem
Wysłany: 10 Marzec 2025, 16:24
No w zasadzie nic , pogoda ostatnio jest tak zdradliwa, że lepiej za dużo czasu na zewnątrz nie spędzać Koło południa jest może tam w miarę wygodnie, ale wieczorem czy nad ranem kończyny "zamarzają"...
Nie dziwię się, że mało kto kojarzy miesiące pokroju kwietnia 2020 jako "ciepłe". Dla ludzi pracujących czy chodzących do szkoły temp. powietrza była głównie wysoka gdy wszyscy siedzieli w budynkach, a gdy wracali do domu lub z niego jechali, temp. okazywały się niższe. No wiatr słabo zwykle wtedy wiał (jak to przy prawdziwym wyżu), więc przynajmniej parametr windchill (tj. temperatury odczuwalnej) należał do "ludzkich".
Rok wcześniej mimo dominacji również "ładnej" i suchej pogody (słońca mogło się zebrać rzeczywiście koło 200-250 godz. za miesiąc, miejscami nawet bliżej 250 godz.), mieliśmy dosyć wietrzny kwiecień i ciśnienie atmosferyczne osiągało przejściowo niższe wartości
Wysłany: 10 Marzec 2025, 16:41
Cytat:
daje Ci gwarancję na to że jak nazwiesz śnieg białym syfem prawie w połowie marca i to na tym forum to 100% tego forum, nawet najwięksi fanatycy zim zgodzą się z Tobą.
No nieźle, a ja myślałem naiwnie, że Łowcom Śnieżyc nie robi to większej różnicy, czy prószy w trakcie zimy meteorologicznej czy przed nią lub po niej. To by w sumie mnie nie dziwiło, każdy ma różne upodobania pogodowe (chociaż zadziwia mnie ten przeskok między lutym a marcem w preferencjach, mając na uwadze późniejsze kapryśne niespodzianki ze strony pogody), ale że białym syfem go niektórzy fani zim nazywają, to dla mnie coś nietypowego...
Takich określeń to bardziej w sumie ja mógłbym używać, bo osobiście co prawda nienajlepiej znoszę obecność puchu, ale też staram się unikać tego jak mogę, bo zdaję sobie sprawę, że niektórzy inni ludzie to lubią: nawet tak po prostu (z marnym, niezbyt przekonującym uzasadnieniem lub zupełnie jego brakiem).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum