Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Polityka CookiesDowiedz się więcejCyberbezpieczeństwoOK
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Październik 2019, 16:25 Termiczne szaleństwo na południu Polski
Choć już od kilku dni wiedzieliśmy, że nadchodzi solidny zastrzyk ciepła, to jednak jego skala przerosła chyba wszelkie oczekiwania. Rozgrzany język gorącego zwrotnikowego powietrza w połączeniu z fenem przeniknął na Pogórze, zaskakując wszystkie pogodowe modele bez wyjątku. Temperaturę 25 stopni, jaką przewidywały najśmielsze prognozy, notowano już chwilę po 12-tej, zaś później, o 15 Nowy Sącz zaraportował zawrotną wartość. 26,7 stopnia Celsjusza 😮 Przywodzi to na myśl skojarzenia z rokiem 2000, kiedy notowano nawet wyższą temperaturę... jednak stało się to o blisko dekadę wcześniej. Dziś maksymalna wartość zamknie się prawdopodobnie w granicach 27 stopni, na pewno mamy ją już za sobą, bo powoli zapada wieczór i temperatury powoli spadają.
Choć moje rodzinne miasto przoduje i wygrywa trwającą odkąd pamiętam rywalizację z Tarnowem, to pokaźne liczby widnieją też przy innych miejscach na południu. O krok za leżącym na Riwierze miastem Nouvel Sącz (był już Ciudad de Wroclaw w 2018 i Posnania w czerwcu 2019, to teraz inna śródziemnomorska propozycja xD), plasuje się chłodniejszy o dziesiątą cześć stopnia Przemyśl, a dalej Tarnów (25,8) i Bielsko-Biała (25,5). Warto zwrócić uwagę na to, że 25 stopni notuje się nawet w Zakopanem!
Rekord III dekady października jest pewny. W moim mieście dzisiejsza temperatura maksymalna będzie też jedną z najwyższych obserwowanych w tym miesiącu w ogóle - ustąpi tylko latom 2000, 1956 i być może 1995. Jest to szczególnie fascynujące jeśli zważymy na to, że w latach 2007-2018 nie widziano tu nawet 25 stopni.
Jednak im dalej na północ, tym słabiej. Centralna i północna Polska zmagają się dzisiaj ze stratusem, a notowane tam temperatury nie budzą zbytniej ciekawości, układają się poniżej 20 stopni. W Krakowie skąd właśnie wracam, mamy dziś 22 stopnie. W tym samym czasie gdy w oddalonym o 100 kilometrów Nowym Sączu temperatura właśnie przebijała próg 25, w dawnej stolicy Polski nie było jeszcze nawet 20.
Nie zmienia to jednak faktu, że obecny czas na południu, to najdłuższe i najbardziej słoneczne "babie lato" w historii. Solarnie rekord zostanie pobity u mnie tak mocno, jak uczynił to kwiecień 10 lat temu. Przy okazji czymś się z Wami podzielę - choć pada czwarty rekord usłonecznienia w ciągu jednego roku (obłęd), to w skali roku jakoś specjalnie tego nie czuję - 2018 wydawał mi się być bardziej słoneczny. Sam nie wiem czemu. Ale mniejsza z tym. Dzisiejszy dzień zapamiętamy na długo - a ja chyba na zawsze. Stajemy się świadkami jednego z największych termicznych szaleństw w październiku w historii pomiarów. To dzień na miarę wspomnianego wcześniej 14 października 2000 roku, a już na pewno bardziej niezwykły (regionalnie) od swoją drogą również niesamowitego 30 października 2000.
A może być jeszcze bardziej ciekawie. Niech tylko wjedzie zima
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 312 razy Dołączył: 21 Maj 2019 Posty: 27301 Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Październik 2019, 16:31
Ja mam już tylko nadzieję, że t. min chociaż nie spadnie pod. 0 st., takie temp. nie są mi i mojemu ogrodowi do niczego potrzebne I jeszcze jedno, nie porównuj tego kilkugodzinnego wyskoku do Majówki Stulecia bo tam szaleństwo trwało dobry tydzień i nie było efektem włączonej suszarki tylko czystej cyrkulacji i mocnego już Słońca rozgrzewającego płaskie i suche niziny do czerwoności
_________________ Aktualna pora roku: Pełnia wiosny 🌷
Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 152 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Sie 2018 Posty: 13480 Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 24 Październik 2019, 16:37
W Katowicach stacja synoptyczna odnotowała najwięcej 24,4 stopnia. Natomiast moje stacja pogody zmierzyła najwyżej 23,8 stopnia.
Po raz kolejny odnotowuję przypadek, że moja stacja pogody zaniża temperaturę - ale tylko w październiku i w listopadzie. W pozostałych miesiącach roku (a zwłaszcza latem) to właśnie moja amatorska stacja odnotowuje wyższe wartości niż oficjalna stacja.
Hobby: Większość z wymienionych Pomógł: 161 razy Wiek: 26 Dołączył: 01 Maj 2019 Posty: 13245 Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
Wysłany: 24 Październik 2019, 19:29
Moje porównanie do tej majówki wzięło się stąd, że to podobne zaskoczenie i również wybitne odchylenie temperatury maksymalnej Jako całokształt masz rację, ale ten jeden dzień pokazał klasę podobną jak te ze wspomnianej majówki
Tymczasem ochładza się i jest prawdopodobne, że mimo tak gorącego dnia, średnia temperatura dobowa nie osiągnie u mnie 15 stopni. Krótkie dni rządzą się już swoimi prawami i mimo wszystko 24 października 2019 nie stoi obok prawdziwie gorącego 14 października 2000 - nie umniejszając jego niezwykłości
_________________ Użytkownicy forum LukeDiRT są jak rodzina
Wysłany: 24 Październik 2019, 21:24
No i wiemy. Temperatura maksymalna w Nowym Sączu wyniosła dziś 26,7 stopnia, a tym samym dzisiejszy dzień pod tym względem trafił do czołówki najgorętszych październikowych dni w historii. Takie same lub wyższe temperatury notowano u mnie:
- 2 października 1956 (28,0)
- 7 października 1966 (26,7)
- 2 października 1986 (26,7)
- 11 października 1995 (27,0)
- 13 października 2000 (27,2)
- 14 października 2000 (28,2) - rekord
Jak widać było kilka takich dni... ale nigdy o takiej porze, w III dekadzie. Muszę sprawdzić ile dokładnie do tej pory wynosił rekord tej dekady, ale już widzę że nigdy nie zanotowano w niej 25 stopni (a dziś było niemal 27!) Przed dzisiejszym dniem najpóźniejsze przekroczenie 25 stopni zdarzyło się 17 października 1967 roku.
Aha, no i ostatecznie przegrałem z Przemyślem, gdzie było 26,9 xD
Wysłany: 24 Październik 2019, 21:26
Sprawdziłem. Dotychczasowy rekord III dekady października wynosił u mnie 24,7 stopnia (o 2 mniej) i padł 27 października 2006 roku. Tyle samo zdarzyło się 31 października 2001, ale to już najkrótsza możliwa, IV dekada miesiąca
Wysłany: 25 Październik 2019, 09:49
"Rekord III dekady października jest pewny"
Trochę się jednak pośpieszyłem, bo dotychczasowy rekord pochodzący z Igołomi (26,9, 2006) nie został pobity lecz wyrównany Ale i tak - spore osiągnięcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum