Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Cookies    Dowiedz się więcej    Cyberbezpieczeństwo OK
Forum wielotematyczne LUKEDIRT Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Termiczne szaleństwo na południu Polski
Autor Wiadomość
PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Hobby: Większość z wymienionych
Miejsce zamieszkania: Nowy Sącz/Kraków
  Wysłany: 24 Październik 2019, 16:25   Termiczne szaleństwo na południu Polski

Choć już od kilku dni wiedzieliśmy, że nadchodzi solidny zastrzyk ciepła, to jednak jego skala przerosła chyba wszelkie oczekiwania. Rozgrzany język gorącego zwrotnikowego powietrza w połączeniu z fenem przeniknął na Pogórze, zaskakując wszystkie pogodowe modele bez wyjątku. Temperaturę 25 stopni, jaką przewidywały najśmielsze prognozy, notowano już chwilę po 12-tej, zaś później, o 15 Nowy Sącz zaraportował zawrotną wartość. 26,7 stopnia Celsjusza 😮 Przywodzi to na myśl skojarzenia z rokiem 2000, kiedy notowano nawet wyższą temperaturę... jednak stało się to o blisko dekadę wcześniej. Dziś maksymalna wartość zamknie się prawdopodobnie w granicach 27 stopni, na pewno mamy ją już za sobą, bo powoli zapada wieczór i temperatury powoli spadają.

Choć moje rodzinne miasto przoduje i wygrywa trwającą odkąd pamiętam rywalizację z Tarnowem, to pokaźne liczby widnieją też przy innych miejscach na południu. O krok za leżącym na Riwierze miastem Nouvel Sącz (był już Ciudad de Wroclaw w 2018 i Posnania w czerwcu 2019, to teraz inna śródziemnomorska propozycja xD), plasuje się chłodniejszy o dziesiątą cześć stopnia Przemyśl, a dalej Tarnów (25,8) i Bielsko-Biała (25,5). Warto zwrócić uwagę na to, że 25 stopni notuje się nawet w Zakopanem!
Rekord III dekady października jest pewny. W moim mieście dzisiejsza temperatura maksymalna będzie też jedną z najwyższych obserwowanych w tym miesiącu w ogóle - ustąpi tylko latom 2000, 1956 i być może 1995. Jest to szczególnie fascynujące jeśli zważymy na to, że w latach 2007-2018 nie widziano tu nawet 25 stopni.
Jednak im dalej na północ, tym słabiej. Centralna i północna Polska zmagają się dzisiaj ze stratusem, a notowane tam temperatury nie budzą zbytniej ciekawości, układają się poniżej 20 stopni. W Krakowie skąd właśnie wracam, mamy dziś 22 stopnie. W tym samym czasie gdy w oddalonym o 100 kilometrów Nowym Sączu temperatura właśnie przebijała próg 25, w dawnej stolicy Polski nie było jeszcze nawet 20.
Nie zmienia to jednak faktu, że obecny czas na południu, to najdłuższe i najbardziej słoneczne "babie lato" w historii. Solarnie rekord zostanie pobity u mnie tak mocno, jak uczynił to kwiecień 10 lat temu. Przy okazji czymś się z Wami podzielę - choć pada czwarty rekord usłonecznienia w ciągu jednego roku (obłęd), to w skali roku jakoś specjalnie tego nie czuję - 2018 wydawał mi się być bardziej słoneczny. Sam nie wiem czemu. Ale mniejsza z tym. Dzisiejszy dzień zapamiętamy na długo - a ja chyba na zawsze. Stajemy się świadkami jednego z największych termicznych szaleństw w październiku w historii pomiarów. To dzień na miarę wspomnianego wcześniej 14 października 2000 roku, a już na pewno bardziej niezwykły (regionalnie) od swoją drogą również niesamowitego 30 października 2000.
A może być jeszcze bardziej ciekawie. Niech tylko wjedzie zima ;)

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Październik 2019, 16:31   

Ja mam już tylko nadzieję, że t. min chociaż nie spadnie pod. 0 st., takie temp. nie są mi i mojemu ogrodowi do niczego potrzebne ;-) I jeszcze jedno, nie porównuj tego kilkugodzinnego wyskoku do Majówki Stulecia bo tam szaleństwo trwało dobry tydzień i nie było efektem włączonej suszarki tylko czystej cyrkulacji i mocnego już Słońca rozgrzewającego płaskie i suche niziny do czerwoności ;-)

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

LukeDiRT 
Administrator
Łukasz

Miejsce zamieszkania: Gliwice
Wysłany: 24 Październik 2019, 16:37   

W Katowicach stacja synoptyczna odnotowała najwięcej 24,4 stopnia. Natomiast moje stacja pogody zmierzyła najwyżej 23,8 stopnia.

Po raz kolejny odnotowuję przypadek, że moja stacja pogody zaniża temperaturę - ale tylko w październiku i w listopadzie. W pozostałych miesiącach roku (a zwłaszcza latem) to właśnie moja amatorska stacja odnotowuje wyższe wartości niż oficjalna stacja.

Ciekawy przypadek, nie powiem.

FKP 
Poziom najwyższy
Fan wiosny i lata

Miejsce zamieszkania: Okolice Płocka
Wysłany: 24 Październik 2019, 17:51   

Moim zdaniem to stacje zawyżają.

Kwiecień-plecień, bo przeplata, miesiąc zimy, dwa dni lata.

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 24 Październik 2019, 19:29   

Moje porównanie do tej majówki wzięło się stąd, że to podobne zaskoczenie i również wybitne odchylenie temperatury maksymalnej :) Jako całokształt masz rację, ale ten jeden dzień pokazał klasę podobną jak te ze wspomnianej majówki :)
Tymczasem ochładza się i jest prawdopodobne, że mimo tak gorącego dnia, średnia temperatura dobowa nie osiągnie u mnie 15 stopni. Krótkie dni rządzą się już swoimi prawami i mimo wszystko 24 października 2019 nie stoi obok prawdziwie gorącego 14 października 2000 - nie umniejszając jego niezwykłości :)

Wiem że to widzisz Jacob :mrgreen: Zaloguj się :oops: ;) :(

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 24 Październik 2019, 21:24   

No i wiemy. Temperatura maksymalna w Nowym Sączu wyniosła dziś 26,7 stopnia, a tym samym dzisiejszy dzień pod tym względem trafił do czołówki najgorętszych październikowych dni w historii. Takie same lub wyższe temperatury notowano u mnie:
- 2 października 1956 (28,0)
- 7 października 1966 (26,7)
- 2 października 1986 (26,7)
- 11 października 1995 (27,0)
- 13 października 2000 (27,2)
- 14 października 2000 (28,2) - rekord

Jak widać było kilka takich dni... ale nigdy o takiej porze, w III dekadzie. Muszę sprawdzić ile dokładnie do tej pory wynosił rekord tej dekady, ale już widzę że nigdy nie zanotowano w niej 25 stopni (a dziś było niemal 27!) Przed dzisiejszym dniem najpóźniejsze przekroczenie 25 stopni zdarzyło się 17 października 1967 roku.

Aha, no i ostatecznie przegrałem z Przemyślem, gdzie było 26,9 xD

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 24 Październik 2019, 21:26   

Sprawdziłem. Dotychczasowy rekord III dekady października wynosił u mnie 24,7 stopnia (o 2 mniej) i padł 27 października 2006 roku. Tyle samo zdarzyło się 31 października 2001, ale to już najkrótsza możliwa, IV dekada miesiąca ;)

PiotrNS 
Poziom najwyższy
Miłośnik bałwanków

Wysłany: 25 Październik 2019, 09:49   

"Rekord III dekady października jest pewny"

Trochę się jednak pośpieszyłem, bo dotychczasowy rekord pochodzący z Igołomi (26,9, 2006) nie został pobity lecz wyrównany ;) Ale i tak - spore osiągnięcie.

kmroz 
Junior Admin
skrajny zimnozjeb

Hobby: Wszystko!
Miejsce zamieszkania: Michałowice/Wwa-Włochy
Wysłany: 22 Grudzień 2020, 22:19   

:zygacz:

jorguś 
Poziom najwyższy
Antyfan muchowca

Hobby: Meteorologia